Este mai bună sarea fără iod? Află adevărul!

Luni, 09.05.2016
de Nicoleta Soare

Sarea este condimentul cel mai des folosit în bucătărie. În afară de gustul bun pe care îl dă mâncării, sarea netratată este o sursă bogată de minerale, extrem de importante pentru funcționarea organismului. Există mai multe tipuri de sare, dar la noi, pe rafturile magazinelor, găsim cel mai des sarea iodată.

Iodul are un rol-cheie în producerea hormonilor tiroidieni. Deoarece în natură nu există surse suficiente de iod, Ministerul Sănătăţii și UNICEF au lansat un program pentru combaterea hipotiroidismului cauzat de deficienţa de iod, care constă în introducerea sării iodate în produsele alimentare.

Dar oare ce variantă este mai sănătoasă, sarea iodată sau sarea fără iod?  

Legislaţia din România ne obligă să consumăm doar sare iodată. Începând din 2002, guvernanţii au hotărât ca în magazine să se comercializeze doar variante de sare cu iod. Mai mult decât atât, pâinea şi toate produsele de patiserie, inclusiv mezelurile, trebuie să conțină sare iodată.

Este mai bună sarea fără iod? Află adevărul!

Specialiştii sunt de părere că excesul de iod poate dăuna sănătăţii, mai ales persoanelor care nu au probleme cu tiroida. Pe termen lung, iodul are efecte adverse asupra organismului, putând crește riscul de cancer. Deşi se găseşte mai greu, încearcă să foloseşti sare fără iod, netratată, care poate aduce mult mai multe beneficii sănătăţii tale.

De cele mai multe ori, sarea de masă ajunge să fie procesată, rafinată şi cu adaos de substanţe chimice, inclusiv iodul regăsindu-se în mod sintetic, ceea ce o transformă într-un pericol pentru sănătate.

Poţi găsi sare fără iod în magazinele naturiste şi este recomandat să foloseşti acest tip de sare, mai ales dacă nu ai probleme de sănătate.

Necesarul de iod poate fi obținut în mod natural prin consumul de alge, fructe de mare şi legume cultivate în soluri care conţin iod.

Dacă adopţi o dietă sănătoasă, echilibrată, variată, cel mai probabil organismul tău beneficiază de nivelul necesar de minerale şi în felul acesta poţi consuma cu încredere doar sare fără iod.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (11)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!