Grasimea abdominala, dusmanul sanatatii tale

Grasimea abdominala, dusmanul sanatatii tale
Elena Gherasim
De Elena Gherasim
Joi, 16.08.2012

Cuprins

Atribute de referinta pentru eleganta si frumusetea feminina, talia trasa prin inel si abdomenul plat sunt doua dintre cele mai problematice aspecte in cazul femeilor preocupate de imaginea si sex-appealul lor. Cu toate acestea, nu putine sunt cazurile in care dietele pe care le tinem nu isi ating scopul sau, pur si simplu, curele de slabire nu sunt insotite de vointa si rezistenta fizica necesare pentru a ajunge la o silueta impecabila. Iar in cazul grasimii depozitate in jurul taliei, cu atat mai dificil este procesul de slabire, cu cat regimul alimentar nu este completat de un program riguros de exercitii.

Daca imaginea unui corp superb si a unui abdomen tonifiat nu te motiveaza suficient, afla ca grasimea din jurul taliei nu este doar un mare minus pentru aspectul fizic, ci reprezinta si o adevarata amenintare pentru sanatatea organismului tau.

Iata, asadar, care sunt consecintele acumularii de grasime in jurul taliei si cum poti scapa de aceasta neplacuta problema! 

grasime in talie

Cauzele dezvoltarii tesutului adipos

Corpul uman are in componenta, in mod natural, aproximativ 30 de miliarde de celule grase, care au rolul de a acumula grasime si a caror dezvoltare este strict legata de alimentatie, in special de aportul de glucide, lipide si carbohidrati ingerat de organism. Proliferarea necontrolata a acestora, manifestata printr-o crestere anormala a tesutului adipos, este  determinata de obiceiurile alimentare formate in timpul copilariei si pastrate pe parcursul adolescentei, perioada in care celulele grase ajung la maturitate. In acest sens, un studiu realizat de cercetatorii din domeniul medical a relevat faptul ca mai mult de 80% dintre persoanele mature care sufera de obezitate au fost, inca din copilarie, afectate de kilogramele in plus.

In cazul persoanelor adulte, din cauza sedentarismului, a stresului, a alimentatiei nesanatoase, a lipsei unui program de odihna care sa ii permita organismului sa se regenereze si, mai ales, din cauza prezentei constante, in regimul alimentar zilnic, a grasimilor si zaharurilor, numarul celulelor grase se poate mari chiar si de 1000 de ori. Cu atat mai ingrijorator este faptul ca, odata ajunse la maturitatea fizica, celulele grase se pot divide in doua sau mai multe parti, construind, astfel, un adevarat zid de celule adipoase care nu va mai disparea niciodata, chiar daca vei slabi. De aceea, cu cat organismul acumuleaza mai multe celule grase, cu atat este mai vulnerabil in fata acumularii de kilograme nedorite.

De ce se depune grasimea in talie?

Exista doua tipuri de tesut adipos care iti afecteaza talia si care au implicatii diferite, dar la fel de grave, asupra sanatatii tale. Acestea sunt determinate de localizarea celulelor grase.  

grasime abdominala

Grasimea subcutanata se acumuleaza in exteriorul muschilor abdominali, chiar sub piele, si este perceputa sub forma inesteticilor colacei. Aparitia acestui tip de tesut adipos este cauzata, in principal, de lipsa activitatii fizice, de raportul dezechilibrat intre rezervele de energie ingerate de organism si efortul fizic depus, dar si de procesul de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta, masa musculara se diminueaza treptat, mai ales in cazul persoanelor care nu au un program de exercitii fizice de intretinere. Astfel, procentul de tesut adipos devine majoritar. In plus, cercetatorii considera ca o masa musculara mai mica determina reducerea ratei de ardere a caloriilor, ceea ce implica, in mod direct, o mai mare probabilitate de acumulare a kilogramelor. Si menopauza, asociata cu scaderea nivelului de estrogen - hormon ce influenteaza si modul in care grasimea este distribuita in corp - contribuie la acumularea grasimii abdominale.

Grasimea viscerala este reprezentata de tesutul adipos care sufoca organele situate in cavitatea abdominala: ficatul, intestinele, inima si rinichii. Chiar daca grasimea viscerala este mai des intalnita in cazul barbatilor decat al femeilor, asta nu inseamna ca noi suntem mai putin expuse acestui risc, deoarece si grasimea viscerala deriva din prezenta grasimii abdominale si este cauzata de aceiasi factori enumerati mai sus.

Care sunt riscurile acumularii de grasime in talie?

Atat grasimea abdominala, cat si cea viscerala, comporta numeroase riscuri pentru sanatatea organismului, deoarece complexitatea acestui tesut ii permite sa actioneze ca un organ de sine statator, care elibereaza substante nocive, ce tulbura echilibrul metabolic al organismului.

In primul rand, sistemul imunitar al organismului percepe grasimea abdominala drept o tulburare de sanatate, motiv pentru care actioneaza asupra acesteia, trimitand celule care sa o neutralizeze. Drept urmare a faptului ca sistemul imunitar nu poate distruge tesutul adipos, iau nastere celule inflamatorii care invadeaza sangele si determina infectii.

femeie bolnava

Un alt efect nociv al grasimii abdominale este reprezentat de faptul ca celulele adipoase elibereaza acizi grasi liberi, care dezechilibreaza nivelul insulinei din organism. Acest fapt implica dezvoltarea unui risc marit de diabet si sindrom metabolic, un grup de tulburari ce include cresterea nivelului de glucoza din sange, rezistenta la insulina, cresterea presiunii sangvine si a nivelului de colesterol.

De asemenea, tesutul adipos este responsabil de secretia anumitor substante daunatoare, care accentueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si determina cresterea nivelului de cortisol - hormonul stresului.  Din cauza acestor dezechilibre pe care le determina, grasimea din jurul taliei ajunge sa fie unul dintre factorii principali care cauzeaza cancerul colorectal, cancerul de san, diabetul, moartea subita si dezechilibrele hormonale.

Cum scap de grasimea abdominala?

Desi, odata create, celulele de grasime nu mai dispar si, desi riscurile pe care acumularea acestora in jurul abdomenului sunt numeroase si de o gravitate importanta, exista si o latura pozitiva a problemei. Grasimea abdominala poate fi "topita" intr-un timp relativ redus, cu ajutorul unui program de exercitii fizice, urmat cel putin o data pe saptamana, completat de un stil de viata activ si de o alimentatie sanatoasa.

1. Pune accentul pe jogging, inot, serii de abdomene si dans. Aceste activitati accelereaza ritmul de ardere a caloriilor si ajuta la dinamizarea metabolismului.

2. Dormi macar 7-8 ore in fiecare noapte, pentru ca organismul tau sa aiba timp sa asimileze corect nutrientii si sa se odihneasca, astfel incat sa poata functiona la parametrii normali.

3. Nu reduce subit aportul caloric, deoarece organismul va interpreta aceasta schimbare drept un semnal pentru a-si mari depozitul de grasime, menit sa il alimenteze in cazul in care nu va mai primi hrana.

dieta alimentara femei

4. Limiteaza aportul de carbohidrati odata cu lasarea serii, pentru ca astfel previi trasnformarea acestor substante organice in tesut adipos.

5. Hidrateaza-te corect, deoarece apa previne depozitarea celulelor grase, inhiband foamea si ajutand metabolismul in arderea caloriilor.

6. Consuma zilnic alimente bogate in fibre. Aceste substante de origine vegetala sunt esentiale pentru reglarea tranzitului intestinal, reduc nivelul zaharului din sange si contribuie la metabolizarea zaharului din carbohidrati.

Asadar, grasimea din jurul taliei nu este doar un defect al aspectului tau fizic, ci, mai ales, un pericol real pentru sanatatea ta. Daca te numeri printre persoanele afectate de aceasta problema, nu amana adoptarea unui stil de viata sanatos si activ, deoarece, cu cat se dezvolta mai tare, cu atat tesutul gras este mai periculos si mai greu de eliminat.

Tu stiai cate pericole ascund colaceii din jurul taliei?
Articolul urmator »
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Raluca Margean | Miercuri, 29.05.2024
Incepe quiz
Ce cred barbatii despre buzele tale?
Ce cred barbatii despre buzele tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (72)
Ev (anonim)
27 august 2012 19:07

Carbohidratii si glucidele sunt cam acelasi lucru. Incearca sa consumi mai putine alimente care contin multi carbohidrati, cum ar fi exact ce ai spus: paine, cartofi, orez, zahar si tot ce e dulce in special, inca ceva...nu combina orezul, cartofii indiferent de cum sunt preparate, cu paine. Iti recomand dieta dunkan. Are rezultate si nu faci foamea. Mai citeste pe internet de carbohidrati si ai sa intelegi mai multe! Bafta!

Vio (anonim)
25 august 2012 17:05

Buna! Am citit articolul, mi se pare interesant, dar am o "problemuta". Nu ati putea spune concret: pâine, cartofi, nu stiu ce, nu stiu mai ce... în loc de carbohidrati, lipide, glucide, fibre, etc ? Pentru voi, ca specialisti, e bine, stiti despre ce e vorba, dar pentru cineva ca mine (si ca mine cred ca mai sunt persoane) e ca si cum ati vorbi în alta limba. Sper ca nu cer prea mult. Multumesc. Pupici

Ne găsești pe