Importanta fibrelor pentru organismul tau

Importanta fibrelor pentru organismul tau

Elena Gherasim

Devenite cunoscute sub denumire de fibre abia in anul 1970, datorita unui studiu medical realizat de doctorul Denis Burkitt,  aceste substante sunt recunoscute pentru prorprietatile lor aparte inca din cele mai vechi timpuri. Studiul realizat de Burkitt a determinat o legatura intre regimul alimentar si bolile specifice civilizatiei africane, respectiv celei occidentale. In acest sens medicul a descoperit ca populatia Africii era mai putin expusa bolilor de inima, tulburarilor de metabolism, problemelor cu greutatea, tulburarilor intestinale si dereglarilor circulatiei sangvine, afectiuni comune in cazul locuitorilor Statelor Unite si ai Angliei. Explicatia acestei observatii a constat in faptul ca regimul alimentar adoptat de locuitorii Africii nu includea alimente rafinate, carbohidrati nesanatosi si grasimi, ci era bogata in fibre, substante regasite in fructele si legumele proaspete.

Afla si tu cat de sanatoase sunt fibrele pentru organismul tau si ce alimente contin cea mai mare cantitate de fibre!

fructe si legume cu fibre

Ce sunt fibrele?

Fibrele sunt compusi complecsi, alcatuiti din mai multe substante chimice cu diferite proprietati fizice, care se regasesc indeosebi in plante. Cunoscute si sub denumirea de carbohidrati insolubili, fibrele sunt singurele substante regasite in alimente care traverseaza tractul intestinal fara a fi transformate in nutrimenti, reprezentand un factor esential pentru corecta functionare a sistemului digestiv.

Fibrele se clasifica in fibre solubile - intalnite in soia, fasole, cereale, mere, banane, fructe de padure,  si fibre insolubile, cu rol principal in inlesnirea tractului intestinal. Acestea se regasesc indeosebi in coaja fructelor si a legumelor, in seminte, tarate, cereale integrale, nuci.

Care sunt beneficiile fibrelor pentru organism?

Chiar daca nu au valoare nutritionala, fibrele sunt substante indispensabile organismului, deoarece controleaza intreaga activitate a sistemului digestiv, regland astfel procesele metabolice ale acestuia.

alimente bogate in fibre

Fibrele previn si trateaza constipatia

Este nevoie de aproximativ 39 de ore in cazul femeilor si de 31 de ore in cazul barbatilor pentru ca alimentele consumate la o masa sa realizeze un circuit intestinal complet. In cazul in care constipatia este provocata de lipsa fibrelor din alimentatie, afectiunea poate fi tratata cu usurinta marind cantitatea alimentelor care contin aceste substante. In special fibrele insolubile au proprietatea de a grabi activitatea digestiva si de a stimula tranzitul intestinal, datorita faptului ca absorb lichidele, marindu-si astfel volumul. De aceea, alimentele bogate in fibre reprezinta un remediu eficient impotriva constipatiei, atat timp cat sunt consumate alaturi de o cantitate importanta de lichide.

Fibrele previn cancerul de colon

Datorita faptului ca favorizeaza tranzitul intestinal si previne stagnarea substantelor nocive in sistemul digestiv, reducand timpul  in care acesta este expus substantelor posibil cancerigene, fibrele se numara printre principalii factori care previn bolile de colon, in special cancerul.

Fibrele previn diabetul

In urma studiilor efectuate de catre specialistii in nutritie, a fost descoperita o stransa legatura intre consumul de alimente bogate in fibre si nivelul zaharului din sange. 

Conform cercetatorilor, actiunea benefica a consumului de fibre in cazul bolnavilor de diabet si in cazul persoanelor expuse acestui risc consta in faptul ca fibrele imbunatatesc toleranta organismului la glucoza si impiedica absorbtia completa a glucozei in sange.


Fibrele reduc riscul bolilor de inima

Datorita faptului ca impiedica absorbtia completa a grasimilor in sange, prevenind astfel cresterea nivelului de colesterol, fibrele sunt un aliat de nadejde in lupta impotriva bolilor cardiovasculare. In special fibrele solubile regasite in cereale si fasole au o actiune pozitiva asupra trigliceridelor, a colesterolului si a altor substante care favorizeaza proliferarea problemelor cardiace.

 
mancare bogata in fibre

Fibrele previn bolile diverticulare

Bolile diverticulare sunt afectiuni determinate de aparitia unor formatiuni de mici dimensiuni in mucoasa care inveleste peretii colonului. Avand in vedere ca principala cauza a bolilor diverticulare  este reprezentata de existenta unor dereglari digestive precum constipatia, care determina inflamarea diverticulilor, fibrele joaca, din nou, un rol esential in mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Alimentele bogate in fibre te ajuta sa slabesti

Daca vrei sa iti mentii greutatea sau sa scapi de kilograme fara a te infometa, alimentele bogate in fibre sunt solutia ideala. Cu un aport caloric redus si cu proprietatea unica de a absorbi lichide si a-si mari volumul, alimentele bogate in fibre iti vor potoli pentru mai mult timp senzatia de foame si, in acelasi timp, vor face minuni pentru tranzitul intestinal. In acest fel vei manca sanatos, slab caloric, iar abdomenul tau va fi plat, deoarece vei reusi sa scapi de balonare.

Pentru a slabi mai usor si a te bucura din plin de efectele benefice ale fibrelor in dieta de slabire adoptata, este esential sa consumi alimentele in stare proaspata, sa te concentrezi pe consumul de fructe si legume cu o valoare calorica scazuta (citrice, verdeturi, fasole, soia, mere).

cereale integrale cu fibre

Asadar, consumul de alimente bogate in fibre reprezinta modalitatea principala prin care poti mentine sanatatea sistemului digestiv, prevenind, in acelasi timp, alte afectiuni asociate cu metabolizarea substantelor nutritive: boli de inima, dezechilibre metabolice si tulburari de greutate.

Nu uita ca este deosebit de important sa consumi aceste alimente in stare proaspata, sa cresti portia zilnica de fructe si legume si sa acorzi o atentie sporita consumului de lichide, cele care fac posibila actiunea pozitiva a fibrelor.

Tu cat de des consumi alimente bogate in fibre?

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (346 vizite)