Lămâia slăbește? Află adevărul!

Lămâia slăbește? Află adevărul!
Paula Rotaru
Vineri, 03.06.2016

Cuprins

Curele de slăbire promovate de vedete includ deseori consumul de apă cu lămâie. Despre această băutură se spune că îmbunătățește digestia, accelerează metabolismul și luptă cu kilogramele în plus. Dar oare chiar sunt dovedite aceste beneficii?

Lămâia slăbește ori este doar o născocire? Află adevărul de la specialiști!

Lămâia slăbește: adevărat sau fals?

Anna Feldman, endocrinolog la clinica Joslin Diabetes, și Lauren Harrris-Pincus, nutriționist, au luat de-a fir a păr afirmațiile despre controversata băutură și ne spun care sunt adevăratele beneficii ale acesteia și „gogomăniile” pe care trebuie să încetăm să le mai credem.

Apa cu lămâie NU slăbește, dar te energizează

Datorită gustului acid, lămâia îți poate da un boost de energie atât de necesar la primele ore ale dimineții. În același timp, îți aduce un aport considerabil de vitamina C și antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și sporesc producția de colagen, o proteină cu rol esențial în structura, sănătatea și rezistența pielii.

„Chiar dacă are atât de multe beneficii, consumul de apă cu lămâie nu slăbește. Nu există niciun studiu care să confirme acest aspect”, spune medicul endocrinolog Anna Feldman.

„Personal, îmi încep ziua cu un pahar mare de apă cu lămâie, dar nu pentru că aș crede că mă ajută să slăbesc, ci pentru că este o metodă grozavă să mă energizez”, continuă ea.

Nu lămâia, ci apa te ajută să slăbești

E drept că persoanele care beau apă cu lămâie observă că slăbesc mai ușor, dar „medalia de onoare” nu trebuie acordată lămâii, ci apei. Hidratarea oferită de acest lichid vital stimulează metabolismul, adică arderea caloriilor.

„Dacă vrei într-adevăr să îți accelerezi procesul de ardere a grăsimilor, consumă la micul dejun alimente bogate în proteine și carbohidrați. Acestea îți conferă sațietate pe termen lung și te ajută să ții la distanță poftele nesănătoase și foamea. În plus, îți conferă energie și rezistență, de care ai nevoie pentru a duce la bun sfârșit ora de jogging în aer liber”, spune nutriționistul Lauren Harris-Pincus.

Detoxifierea cu apă și lămâie, un mit fals

Controversata detoxifiere cu apă și lămâie nu funcționează! Nu o spunem noi, ci experții. Uită tot ce ai citit până acum și dă piept cu realitatea: ficatul, rinichii și intestinele se „curăță” în mod natural, fără a fi nevoie de anumite alimente sau lichide.

„Organismul uman este capabil să scape de toxinele din corp fără ajutoare exterioare, prin intermediul materiilor fecale și a urinei”, spune doctorul Feldman. Oricât ar suna de dizgrațios, este adevărat!

Lichidele, pe de altă parte, nu sunt totuși de ignorat. Ele ajută procesul de digestie. De exemplu, acidul din lămâie accelerează descompunerea alimentelor din stomac. Însă același efect îl are și acidul gastric, produs în mod natural de sucurile digestive.

În plus, trebuie să ai mare grijă cu excesul de acizi, fie ei proveniți din citrice ori secretați de propriul organism: pot duce la arsuri stomacale. Citește AICI care sunt ceaiurile recomandate în caz că suferi de arsuri la stomac!

Cu riscul de a ne repeta, consumă apă, de preferat plată, fără alte adaosuri! Ea te ajută să te menții hidratată, să eviți constipația și alte tulburări digestive.

Beneficiile consumului de lămâie

Chiar dacă nu te ajută să slăbești miraculos, apa cu lămâie are totuși meritele ei. În primul rând, este o băutură naturală cu 0% calorii, deci nu vei avea parte de conservanți, coloranți, îndulcitori și alte substanțe nocive. Spre deosebire de sucurile de fructe sau cele carbogazoase, apa cu lămâie te hidratează, fără grija caloriilor. Iar acest lucru poate duce, într-adevăr, la eliminarea kilogramelor.

De asemenea, compușii din lămâie contribuie la îmbunătățirea digestiei, te ferește de diaree și constipație. Astfel, șansele de a suferi de cancer de colon scad semnificativ.

Dacă suferi de un deficit de fier, consumul de lămâie ajută organismul să absoarbă mai eficient acest mineral important, datorită vitaminei C din compoziție. De exemplu, adaugă suc de lămâie peste o salată de spanac sau năut, ambele fiind surse excelente de fier.

Pe de altă parte, pectina din lămâie ar putea avea efect inhibator asupra senzației de foame, împiedicându-te astfel să mănânci mai mult decât ai nevoie.

Nu trebuie uitat nici faptul că lămâia este bogată în vitamina C, esențială pentru prevenirea virozelor respiratorii și întărirea sistemului imunitar în general. Totodată, aportul de vitamina C, în combinație cu nivelul crescut de antioxidanți din lămâie, îți protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete și ale poluării. Consumând zilnic apă cu lămâie, pielea ta va fi mai luminoasă, mai strălucitoare și mai ferită de necruțătoarele riduri.

Așadar, lămâia slăbește și nu prea! Cert este că îți reface stocul de vitamine și antioxidanți, iar acest lucru nu are cum să fie altfel decât benefic pentru organismul tău! 

Descoperă și cum îți poți decolora părul cu lămâie!

Vezi si
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Raluca Margean | Vineri, 03.06.2016

Surse foto: healthtips.us.com, 24infohealth.com, homesogood.com, verywell.com, womanlight.com, recipeler.com

Articolul urmator »
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Anca Marcus | Marţi, 24.10.2023
Incepe quiz
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)

Ne găsești pe