Nu mânca niciodată acești cartofi. Sunt mai periculoși decât țigările

Nu mânca niciodată acești cartofi. Sunt mai periculoși decât țigările

Roxana Dumitrica

În timp ce tot mai mulți oameni renunță la fumat, un alt factor de risc amenință speranța de viață. Cercetătorii americani consideră că obezitatea și bolile cardiovasculare sunt la fel de periculoase precum țigările. Un studiu efectuat de specialiștii de la Columbia and The City College din New York a ajuns la concluzia că obezitatea scade la fel de mulți ani din viața unui om cum o face fumatul.

La fel de îngrijorător este și numărul tot mai mare de cardiaci, iar alimentația nesănătoasă este principalul factor care duce la aceste statistici alarmante. Dintre cele mai nocive alimente pe care ar trebui să le evităm se numără și cartofii prăjiți, avertizează specialiștii. 

Potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Clinical Nutrition, persoanele care consumă frecvent cartofi prăjiți au un risc dublu de deces prematur. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de opt ani și a inclus 4.440 de persoane, cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani.

cartofi in sita

Rezultatul i-a șocat pe cercetători! Ei au constatat că persoanele care obișnuiau să mănânce cartofi prăjiți de 2-3 ori pe săptămână erau mai predispuse la deces timpuriu. De asemenea, specialiștii au observat că aceste persoane erau, de regulă, sedentare, consumau foarte multă sare și sufereau de diverse afecțiuni cardiace. 

Dr. Nicola Veronese, cel care a coordonat studiul, atrage atenția asupra conținutului bogat de grăsimi trans din cartofii prăjiți. Acestea cresc semnificativ nivelul de colesterol „rău” din sânge și, implicit, favorizează instalarea bolilor cardiovasculare.  

Medicii recomandă evitarea cartofilor prăjiți în ulei, oricât de gustoși ar fi, și înlocuirea acestora cu variante mai sănătoase, precum cartofi la cuptor, fierți sau la abur. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!
Incepe quiz
Mai eşti îndrăgostită de iubitul tău? Testul care este mai sincer cu tine decât eşti tu însăți!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (335 vizite)