Ce este metabolismul?
In primul rand este important sa intelegi exact ce este metabolismul. Pe intelesul tuturor, metabolismul este procesul prin care organismul nostru consuma energia asigurata de alimente. Mai exact, metabolismul se refera la toate schimbarile ce au loc in corpul uman.
Metabolismul bazal (BMR)
Daca ai tinut macar o dieta pana acum, atunci ai auzit cu siguranta si de metabolismul bazal. Acesta reprezinta cantitatea minima de energie consumata de corpul nostru pentru a ne tine in viata, in stare de repaos. Concret, corpul nostru are nevoie de o anumita cantitate de energie si atunci cand noi dormim ori respiram. Aceasta energie asigura functionarea corecta a organelor interne si insumeaza aproximativ 60% din energia noastra totala.
Metabolismul bazal este responsabil si cu determinarea numarului de calorii necesare unui individ pentru a slabi, a se mentine la o anumita greutate sau a se ingrasa. Tocmai de aceea este important sa consultam medicul atunci cand vrem sa ne schimbam modul de viata, pentru ca numai in urma unor analize amanuntite putem afla indicele nostru BMR.
Importanta metabolismului bazal este vitala pentru organism si, in mod evident, pentru o viata sanatoasa, aportul caloric din alimentatia noastra zilnica ar trebui sa fie macar egal, daca nu putin mai mare decat valoarea indicelui BMR.
Tot despre metabolismul bazal ar trebui sa mai stii ca depinde de foarte multi factori, cei mai importanti dintre acestia fiind sexul, greutatea si varsta.
- sexul - deoarece in general barbatii au o masa musculara mai mare decat a femeilor, acestia ard mai multe calorii in stare de repaos, comparative cu femeile.
- greutatea - metabolismul bazal creste odata cu greutatea, in sensul ca, daca ai mai multe kilograme, atunci si indicele tau BMR va fi mai mare.
- varsta - dupa 18-20 de ani, s-a demonstrat ca metabolismul bazal incepe sa scada cu pana la 2% pe 10 ani.
Cum influenteaza metabolismul procesul de scadere/crestere in greutate
In fiecare saptamana, cand vorbim despre diferite diete, incerc sa amintesc despre importanta unei alimentatii echilibrate, despre odihna si exercitiile fizice. De altfel, toate dietele, indiferent de natura lor, ar trebui sa se bazeze pe aceste trei principii. Iti voi explica in continuare de ce ...
Efectul yo-yo - Ai auzit despre efectul yo-yo si poate l-ai si experimentat daca ai tinut vreodata o cura drastica. Multe femei apeleaza la infometare pentru a slabi, desi acest lucru este total gresit. Evident, daca nu mai mananci, vei slabi ... DAR este imposibil sa nu mananci.
Tocmai de aceea, dupa majoritatea curelor drastice, prin infometare, persoanele in cauza se ingrasa mai mult decat reusisera sa slabeasca. Explicatia este simpla - Infometarea scade metabolismul bazal, iar reactia imediata a corpului nostru este de a-si face anumite depozite de grasimi si energie. Ceea ce este si mai grav este ca, prin infometare, nu masa de grasime dispare, ci masa musculara! Asadar, sper ca acum intelegi de ce este bine sa mananci corect, adica sa respecti cele trei mese pe zi, cu sau fara gustari. |
|
Micul dejun - Importanta micului dejun vine din faptul ca actiunile metabolismului trebuiesc "pornite" la scurt timp dupa ce ne trezim, pentru a putea fi in forma intreaga zi. Dimineata poti incepe cu un fruct pe stomacul gol (kiwi sau gref sunt ideale), iar la 15-20 de minute dupa, poti manca fie cereale cu lapte, fie o felie de paine prajita cu branza ori sunca slaba sau oua ochiuri, desi acestea din urma ar trebui consumate mai rar, din cauza aportului mare de colesterol.
Tot la micul dejun sunt indicate si ceaiul sau cafeaua. S-a demonstrat ca o cana de ceai verde in fiecare dimineata poate creste arderile metabolismului cu pana la 10%, pe cand cafeina este si ea benefica si imbunatateste arderile cu 5%.
|
Alimentatia sanatoasa - Daca mananci multe legume si fructe ai sanse sa slabesti mult mai repede si sa te mentii sanatoasa si frumoasa. Fibrele ajuta la arderea grasimilor, tocmai de aceea este important sa mananci cel putin un fruct pe zi si o portie de legume.
Apa are si ea rolul sau bine determinat si nu degeaba ni se spune sa consumam opt pahare pe zi. Exista chiar o teorie care spune ca un pahar sau doua de apa rece te pot ajuta sa arzi mai multe calorii, deoarece organismul depune efort pentru a aduce apa la temperatura corpului. |
Importanta odihnei - Somnul este si el foarte important pentru ca permite organismului nostru sa se recupereze si sa functioneze eficient pe parcursul zilei. Este ideal sa dormim 8 ore pe noapte, pentru a fi in cea mai buna forma, dar si pentru a nu ne ingrasa. In 8 ore de somn, o persoana arde in jur de 500 de calorii.
|
|
Sportul - Pentru accelerarea metabolismului si pentru a slabi, sportul este obligatoriu. Toti oamenii ar trebui sa inteleaga ca, indiferent de tipul lor de activitate, sportul este esential pentru o stare de sanatate buna.
Atunci cand vrei sa slabesti, o dieta te va ajuta, dar rezultatele nu vor fi pe masura asteptarilor, daca nu vei face si exercitii fizice. In primul rand sportul antreneaza musculatura si accelereaza arderile si apoi, gandeste-te si la aspectul pielii tale. Degeaba reusesti sa slabesti 5-10 kilograme daca nu faci sport ... Vei avea o musculatura slab dezvoltata si pielea ti se va lasa. Asadar, alege o metoda cat mai placuta de exercitiu fizic, in functie de nevoile tale si treci la treaba! Mergi pe jos jumatate de ora zilnic sau pur si simplu danseaza! Vei observa ca te vei simti mai bine in corpul tau, iar kilogramele in plus vor disparea mult mai usor!