Specialiștii avertizează: acestea sunt cele mai nocive fructe de pe piață și noi le consumăm foarte des

Specialiștii avertizează: acestea sunt cele mai nocive fructe de pe piață și noi le consumăm foarte des

Ramona Jurubita

Mulți cred că o dietă echilibrată se bazează pe consumul de fructe și legume, dar acest fapt este doar parțial adevărat. Alimentele sunt sănătoase doar dacă sunt cultivate fără substanțe dăunătoare sănătății. Din păcate, nu toată lumea are ocazia să își producă în propria curte hrana de care are nevoie și oamenii de la oraș, în special, cumpără din supermarket ingredientele pentru mâncărurile lor preferate.

În ultimii ani, tot mai multe fructe de pe piață care au fost testate au avut un nivel ridicat de pesticide. Enviromental Working Group (EWG) a realizat un clasament al celor mai nocive fructe şi legume, în funcţie de nivelul de substanțe chimice descoperite în ele. Acestea nu sunt dăunătoare doar pentru sănătatea omului, ci și pentru mediul înconjurător, așa că utilizarea lor în cantități mari poate fi periculoasă.

Lăzi pline cu fructe puse la vânzare

Producătorii sunt conștienți de această realitate dură, dar din dorința de a pune în vânzare cât mai multe produse și de a face profit cât mai mare, unii dintre aceștia folosesc în exces anumite substanțe menite să grăbească procesul de ceștere al fructelor și legumelor.

Deși în ultimii ani merele au fost fructele de pe piaţă cu cele mai multe pesticide, în prezent căpşunele se află pe primul loc în topul alimentelor tratate cu pesticide. Aceste substanțe chimice sunt utilizate pentru a apăra culturile de dăunători, dar pot pune în pericol sănătatea celor care consumă apoi alimentele stropite sau injectate.

Se pare că 98% din mostrele de căpşune examinate de autorităţile sanitare din cadrul Grupului de Lucru pentru Mediu au prezentat urme de pesticide. Peste 40% dintre ele conţineau chiar şi 10 sau mai multe pesticide, iar unele dintre ele aveau urme de la 17 tipuri de substanțe diferite.

Căpșune expuse în galantarele unui supermarket

Sursa foto: Pexels

Trebuie să fim atenți la toate fructele și legumele pe care le consumăm, nu doar la un anumit soi. În topul celor mai nesigure alimente se află și merele, cu cel puţin un tip de pesticid în 98% dintre mostrele testate, dar și cartofii care conțin cea mai mare cantitate de substanțe chimice dintre toate legumele testate.

Iată cum arată topul fructelor tratate cu cele mai multe pesticide:

  1. Căpşune
  2. Mere
  3. Nectarine
  4. Piersici
  5. Struguri

O să fii mult mai atent/atentă la locurile din care îți cumperi alimentele pe care le considerai sănătoase până acum? Cel mai bine ar fi să apelezi la micii producători din țara noastră și să nu încurajezi consumul produselor de import. Asigură-te însă că ai găsit o sursă sigură pentru că și în România sunt agricultori care pun accentul pe venituri, în loc să se gândească la sănătatea cumpărătorilor.

Citește și: 16 alimente cancerigene pe care le consumi aproape zilnic

Surse articol: CancanPlaytechDcnews

Surse foto: iStock, Pexels

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (351 vizite)