Tot ce trebuie sa stii despre hrana vie, elixirul tineretii

Tot ce trebuie sa stii despre hrana vie, elixirul tineretii

Redactor Alexa Galgau

Despre hrania vie - sau hrana raw vegana - probabil ca ai auzit multe lucruri bune pana acum, inclusiv faptul ca este cheia unei vieti cat mai lungi si mai sanatoase. Desi nu suntem obisnuiti sa consumam hrana neprocesata termic, ea are foarte multe avantaje, care ar trebui sa incline balanta in favoarea ei.

Afla totul despre hrana vie, despre care se spune ca ar fi elixirul tineretii!

Secretul tineretii fara batranete: hrana vie

Nu putini sunt cei care pufnesc dispretuitori cand aud de raw veganism, insa adevarul incontestabil este ca raw veganii au ceva in comun: toti arata foarte tineri si par si aiba o sanatate mult mai solida decat ceilalti oameni. Poate ca hrana vie, adica cea alcatuita din legume, fructe, cereale sau seminte neprocesate la mai mult de 40-45 de grade Celsius, nu este un leac pentru absolut orice, dar pare o metoda promitatoare de a preveni imbatranirea prematura si instalarea unor afectiuni. 

Beneficiile consumului de hrana vie

Unii nutritionisti sunt de parere ca hrana vie este cea pe care omul trebuie sa o consume in mod natural. Inainte ca agricultura, vanatoarea si domesticirea animalelor sa ia nastere, aceasta era forma sub care oamenii consumau alimentele, asa ca nu e de mirare ca hrana vie este atat de sanatoasa pentru organismul uman. Sigur ca intre timp acesta a suferit modificari genetice pentru a se adapta consumului de carne, deci nu este periculos sa mancam alimetne de origine animala, atat timp cat le evitam pe cele nocive (carnea rosie si mezelurile). La popul opus, exista si o categorie restransa de raw vegani care consuma carne cruda, insa este un obicei periculos, pe care nu il recomandam nimanui. 

Revenind la hrana vie vegetariana, se spune despre aceasta ca ar avea niste efecte miraculoase asupra corpului. Nu putine sunt exemplele de oameni care au adoptat raw veganismul si parca au incetat sa mai imbatraneasca la fel ca ceilalti oameni. Sunt si multe voci care afirma ca aceasta dieta ar fi vindecat diverse forme de cancer, dar nu s-a dovedit nimic stiintific inca. Iata care sunt beneficiile hranei vii, conform adeptilor ei:

- curata pielea si previne imbatranirea prematura a acesteia, datorita aportului bogat de vitamine si minerale, nealterate de procesarea termica;

- imbunatatirea memoriei si a functiei cognitive in general;

- o digestie mai buna, datorita cantitatii mai mari de fibre din alimentatie;

- nivel de energie crescut, datorita vitaminelor provenite din legume si fructe;

- scaderea in greutate, datorita eliminarii grasimilor nesanatoase si a alimentelor procesate din alimentatia de zi cu zi. 

Din punct de vedere metabolic, mancarea cruda este mai indicata atunci cand vrem sa slabim, deoarece este nevoie de energie suplimentara pentru a o digera. Prin urmare, corpul nostru „munceste” mai mult pentru a arde caloriile si primeste mai putine substante nocive, acesta fiind si motivul pentru care slabim sanatos atunci cand alegem sa consumam mancare vie. Atat timp cat avem grija sa obtinem toate substantele necesare, hrana vie nu are cu ce sa dauneze.

Hrana vie si enzimele

Unul dintre principiile care stau la baza dietei cu hrana vie este acela ca, prin procesare termica, alimentele isi pierd calitatile nutritionale. Asadar, mancarea cruda are mai multe enzime, care stimuleaza digestia si se lupta cu bolile cronice, prin protejarea sistemului imunitar. 

Atunci cand mananci alimentele asa cum sunt ele in natura, poti sa profiti de absolut toti nutrientii pe care acestea le contin, fara a le schimba calitatea. Acest principiu este aplicabil doar pe produsele vegetale, pentru ca cele de origine animala se altereaza foarte usor si pot provoca toxiinfectii si infectarea cu diferite bacterii periculoase, daca nu sunt procesate termic sau daca sunt gatite insuficient. 

Cum se consuma hrana vie

Atunci cand te decizi sa incerci dieta raw vegana, trebuie sa stii cateva lucruri importante. In primul rand, ai voie sa iti incalzesti mancarea putin, atat timp cat temperatura nu depaseste 45 de grade. 

Salatele sunt cea mai comuna metoda de servire a alimentelor in cazul incepatorilor, dar, pe masura ce te obisnuiesti cu hrana vie, vei descoperi noi forme in care sa o consumi. Raw veganii folosesc foarte mult blenderul si robotul de bucatarie pentru a face smoothie-uri, sosuri si diverse alte combinatii delicioase de fructe, seminte, cereale sau legume. Totodata, in frigiderul unui raw vegan vei gasi intotdeauna lapte de soia, de migdale sau de orez, aceste sortimente inlocuind cu succes laptele de origine animala. Foarte multi consumatori de hrana vie au acasa un deshidrator, un aparat cu ajutorul caruia poti scoate apa din alimente. 

Precautii in dieta cu hrana vie

Dieta cu hrana vie nu este pentru oricine. Din cauza riscului expunerii la anumite bacterii, raw veganismul este interzis copiilor si persoanelor cu sistem imunitar slabit sau celor care sufera de boli cronice si nu au primit acordul medicului de a urma o astfel de dieta. 

Mai mult, femeile insarcinate ar trebui sa aiba un regim alimentar care sa cuprinda produse din toate grupele de alimente, pentru ca este vorba de un fat care are nevoie de toate substantele posibile pentru a se dezvolta corect. Asadar, hrana vie nu este recomandata femeilor care poarta un copil in burtica!

Acum stii mai multe despre hrana vie si poti alege sa urmezi o astfel de dieta tinand cont de avantajele si dezavantajele pe care le poseda. Te invitam sa citesti si cateva sfaturi pe care sa le urmezi daca vrei sa devii vegetariana!

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)