Trateaza anemia cu ajutorul alimentatiei

Cuprins
Odata cu venirea primaverii si organismul nostru resimte mai acut prezenta anemiei, afectiune care tradeaza carente importante de fier, minerale si vitamine, ce influenteaza direct nivelul hemoglobinei. Cauzele anemiei sunt multiple, de la boli cronice la sarcina sau hemoragii externe, insa de cele mai multe ori aceasta este cauzata de o alimentatie precara din punct de vedere al nutrientilor necesari bunei functionari a organismului. Starile de slabiciune si de oboseala cronica pe care anemia le induce pot fi tratate cu usurinta prin intermediul unui regim alimentar terapeutic.
Cum tratam anemia?
In general, anemia se manifesta diferit si in mai multe etape, in functie de gravitatea pe care o comporta. De aceea, daca ai un nivel al hemoglobinei foarte scazut, altfel spus, numarul celulelor rosii din sange se afla sub valoarea minima admisa, medicul iti va recomanda suplimente de fier intravenoase sau sub forma de comprimate. Daca starea ta nu este totusi atat de grava, poti corecta anemia relativ usor, prin intermediul alimentatiei sanatoase, bazate pe alimente bogate in fier, acid folic si vitaminele B12 si C. Iata alimentele in care vei regasi nutrientii necesari tratamentului impotriva anemiei.
![]() |
Fierul
Acesta este nutrientul de baza in tratarea anemiei, deoarece este responsabil direct de producerea hemoglobinei si implicit de oxigenarea celulelor sangvine. In ceea ce priveste asimilarea, este mult mai sanatos si mai benefic pentru organism ca procentul de fier zilnic sa fie preluat din alimentatia sanatoasa si nu din comprimate sintetice. Din fericire, ai la indemana o varietate de alimente bogate in fier.
- Carnea este prima recomandare a medicului atunci cand vine vorba de tratarea anemiei. Fie ca este vorba de carne rosie (vita sau ficat) sau de pui, curcan, porc sau peste, pune accent pe preparate de acest fel, pentru a-ti trata anemia.
In cazul in care urmezi un regim vegetarian sau vegan, exista si suficiente surse de fier de origine nonanimala.
- Leguminoase precum mazare, fasole, soia, linte sau naut sunt deosebit de importante in alimentatia ta daca esti anemica.
- Spanacul si legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, surse importante de fier.
- Cerealele integrale. Pe langa efectul benefic asupra tranzitului intestinal, cerealele integrale au in componenta si fier. De aceea, este indicat sa consumi macar doue felii de paine graham in fiecare zi si sa mananci cat mai des lapte cu cereale.
- Fructele. Bogate in vitamine si minerale, fructe precum caisele, strugurii sau prunele sunt o sursa excelenta de fier si antioxidanti. Nu uita ca cei mai multi nutrienti se afla in coaja fructelor.
Acidul folic
Derivat al complexului de vitamine B, acidul folic este deosebit de important in tratarea anemiei, datorita proprietatilor sale, care favorizeaza crearea de noi celule si mentinerea sanatatii acestora. In plus, acidul folic previne anemia in cazul femeilor insarcinate si contribuie la buna dezvoltare a fatului. Acesta poate fi asimilat cel mai bine din alimente precum: oua, fructe (indeosebi banane, pomelo si portocale), fasole uscata, carne de vita, orez, paste fainoase, grasime de peste.
Vitamina B12 este, de asemenea, printre cele mai indicate vitamine in tratamentul anemiei. Un regim alimentar sanatos, bogat in vitamina B12, va cuprinde zilnic alimente precum: iaurt, branza de vaci, lapte, oua, peste, soia, carne alba si rosie si cereale integrale, imbogatite cu complexul de vitamine B.
Vitamina C
Pe langa rolul deosebit de important pe care il are in protejarea imunitatii, vitamina C joaca un rol esential si in tratamentul impotriva anemiei, gratie proprietatilor sale, care faciliteaza absorbtia de fier. In general, vitamina C se regaseste in fructe si legume si este indicat ca acestea sa fie consumate indeosebi proaspete, pentru a nu pierde din calitatile nutritionale. Daca suferi de o forma usoara de anemie si vrei sa iti detoxifici organismul in acelasi timp, opteaza pentru un regim alimentar bazat pe citrice, pepene galben, capsuni, kiwi (care are si proprietati anticancerigene) si legume, precum: rosii, cartofi, varza, broccoli, ardei, spanac, urzici, salata verde.
Alimentatia sanatoasa este, asadar, deosebit de importanta atunci cand vrei sa tratezi anemia. Este bine sa stii si ca anumite tipuri de ceaiuri (ceaiul negru mai ales) si cafeina sunt nocive pentru sanatate si de cele mai multe ori pot agrava simptomele anemiei.
Acorda atentie alimentelor pe care le consumi si deficitul de fier din organism va fi mult mai usor reglat, fara ca organismul tau sa aiba de suferit. De asemenea, ai grija la suplimentele de fier din farmacii, deoarece consumate fara prescriptia medicului iti pot face mai mult rau decat bine.