Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Suntem uciși încet de ce nu mâncăm, spun studiile

Joi, 04.04.2019
de Andreea Marinescu

Care factor de risc este cel mai responsabil pentru cele mai multe cazuri de decese în întreaga lume? Nu fumatul. Nici măcar tensiunea arterială ridicată. Este vorba despre… dieta necorespunzătoare.

Femeie care alege intre fructe si dulciuri

Ashkan Afshin, profesor asistent la Institutul de Metrologie și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington a concluzionat: "În multe țări, dieta proastă provoacă acum mai multe decese decât fumatul și tensiunea arterială crescută".

Și nu numai că oamenii fac alegeri nesănătoase atunci când își alcătuiesc meniul - cum ar fi carnea roșie și sucurile pline de zahăr. La fel de grav, potrivit lui Afshin, autorul principal al unei analize pe 27 de ani a dietei globale publicata miercuri in revista The Lancet, este lipsa alimentelor sanatoase în dietele noastre, dimpreună cu excesul de sare.

În mod constant, cam toate conversațiile despre alimentație se concentrează în jurul alimentelor nesănătoase pe care le îngurgităm constant și pe ce putem să facem ca să le micșorăm numărul. De această dată, am reușit să demonstrăm faptul că o dietă săracă în alimente sănătoase este un factor la fel de vital, poate chiar mai vital.
Una din 5 morți la nivel global – asta înseamnă 11 milioane de oameni – din anul 2017, de exemplu, a avut loc din cauza excesului de sare din organism și a lipsei de cereale integrale, fructe și fructe cu coajă lemnoasă și semințe, a constatat studiul. Mult mai puține decât acelea declanșate de dietele bogate în grăsimi, băuturi îndulcite cu zahăr și exces de carne roșie și procesată. Aceste descoperiri sunt valabile pentru absolut toată lumea, indiferent de locul de reședință.

Afshin și colegii săi au analizat 15 factori de risc alimentar și impactul lor asupra decesului și a declanșării anumitor tipuri de handicapuri. Nivelurile ridicate de carne proaspătă și prelucrată nesănătoasă, băuturi îndulcite cu zahăr, acizi grași trans și sare - toate cunoscute ca riscuri clare pentru sănătate - au fost comparate cu efectele unei diete sărace în multe alimente sănătoase. Aceste produse sănătoase au inclus fructe, legume, cereale integrale, lapte, calciu, nuci și semințe, fibre, legume sau fasole, acizi grași omega-3 din fructe de mare și grăsimi polinesaturate, grăsimile bune din somon, nuci și semințe.

Cu excepția sării, care a reprezentat un factor cheie de risc în majoritatea țărilor, studiul a concluzionat că, în majoritatea țărilor, carnae roșie și prelucrată, grăsimile trans și băuturile zaharoase se află în partea de jos a diagramei de risc.

De fapt, mai mult de jumătate din morțile survenite din cauza problemelor legate de alimentație s-au rezumat la 3 factori de risc majori: prea multă sare, prea puține cereale integrale și prea puține fructe.

"Publicul trebuie să fie conștient de legăturile vitale dintre dietă și sănătate și să ceară modificări generale pentru a îmbunătăți accesul și disponibilitatea alimentelor care contribuie la o dietă sănătoasă", a spus Francesco Branca, director al Departamentului de Nutriție pentru Sănătate și Dezvoltare al Organizației Mondiale a Sănătății. "Având în vedere necesitatea unei acțiuni urgente, Adunarea Generala a ONU a declarat 2016-2025 Deceniul de acțiune al Natiunilor Unite și solicitaă guvernelor să-și asume asemenea angajamente".

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!