Seleniul

De
DivaHair
Vineri, 01.04.2011
Cuprins
- Care sunt beneficiile seleniului?
- Afectiuni asociate lipsei de seleniu
- In ce alimente se geseste seleniul?
- Contraindicatii
- Alte indicatii
Seleniul este unul dintre antioxidantii cu care corpul nostru lupta impotriva radicalilor liberi, marind rezistenta tesuturilor la oxidare si incetinind astfel procesul de imbatranire. Seleniul este absorbit numai cu ajutorul vitaminei E, aceasta inseamna ca administrate impreuna, cele doua sunt mai eficiente decat separat, in cantitate egala. Aportul de seleniu este mai mare la barbati decat la femei. Jumatate din intreaga cantitate de seleniu din organismul masculin este concentrata in testicule si in canalele seminale invecinate prostatei, iar odata cu sperma se pierde si o anumita cantitate de seleniu. Dozele recomandate sunt de 50 mg pentru femei, 70 mg pentru barbati, 65 mg pentru gravide si 75 mg pentru mamele care alapteaza.
Care sunt beneficiile seleniului?
Seleniul contribuie la mentinerea elasticitatii tesuturilor. Atenueaza bufeurile si celelalte neplaceri ale menopauzei. Este folosit in tratamentul matretii.
Afectiuni asociate lipsei de seleniu
Boala Keshan (o afectiune endemica specifica unei regiuni a Chinei, ce se manifesta printr-o cardiomiopatie).
In ce alimente se geseste seleniul?
Fructe de mare, rinichi, ficat, germeni de grau, tarate, ton, ceapa, rosii, broccoli.
Contraindicatii
Selenoza este numele intoxicatiei cu seleniu, ce se manifesta prin caderea parului si a unghiilor, greata, astenie, parestezii.
Alte indicatii
Se recomanda luarea de cantitati moderate de suplimente.
|
![]() |