Vitamina E (Tocoferolul)

Cuprins
- La ce este buna Vitamina E?
- Boli si afectiuni in care este indicata Vitamina E:
- Ce alimente contin vitamina E?
- Boli si afectiuni asociate cu lipsa vitaminei E:
- Cauze ale carentei vitaminei E:
- Contraindicatii
Afla tot ce trebuie sa stii despre vitamina E si care este rolul acesteia in organism.
La ce este buna Vitamina E?
- esentiala in sanatatea omului
- protejeaza vitamina A, carotenii si uleiurile vegetale
- rol util in reproducere si functionarea normala a glandelor sexuale si endocrine
- intervine in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului
- rol in sinteza proteinelor
- controleaza eliminarea apei din organism
- ajuta circulatia sanguina periferica si regenerarea pielii
- efect diuretic si hipotensiv
- atenueaza procesul de imbatranire
- util in cazul menstruatiilor dureroare, a tulburarilor de menopauza
- rol in tratatarea eczemelor, acneei si a unor tulburari de vedere
Boli si afectiuni in care este indicata Vitamina E:
- ajuta la preintampinarea producerii avorturilor |
![]() |
Ce alimente contin vitamina E?
- uleiurile vegetale: soia, floarea soarelui, porumb
- fructele oleaginoase: arahide, seminte de floarea soarelui
- germenii de cereale
- legumele verzi si rosiile
- spanacul
Boli si afectiuni asociate cu lipsa vitaminei E:
- distrofii musculare
- aparitia unor leziuni nervoase
- instalarea atero-sclerozei
- poate produce avortul spontan
- boli ale muschilor si a ale nervilor
- cantitate crescuta de colesterol in sange si in muschi
- dureri de cap
- oboseala
- dereglari ale memoriei
Cauze ale carentei vitaminei E:
- malnutritia
- bolile si inflamatiile cronice
Contraindicatii
- fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E, fiind necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua