Acneea, inamicul tenului curat. Cauze pentru care apare și cum să previi erupțiile de pe piele

Acneea, inamicul tenului curat. Cauze pentru care apare și cum să previi erupțiile de pe piele

Redactor Divahair.ro

Acneea dă mari bătăi de cap adolescenților și nu numai. Adulții se pot confrunta cu erupții agresive pe ten care din punct de vedere psihic creează disconfort și frustrări. Ca adolescentă, de câte ori nu te-ai plâns de coșurile care apăreau exact când nu trebuia sau de câte ori nu te-ai comparat cu fetele de vârsta ta, dorind și tu să ai un ten curat și luminos? Acum, la maturitate, acneea revine mai ales în perioade stresante și grele din punct de vedere mental, dar nu numai, și tare ți-ai dori să înțelegi de ce unele produse și tratamente dermatologice încă nu te ajută așa cum ți-ai dori. Astăzi, venim în sprijinul tău cu câteva lămuriri privind cauzele acneei, care credem că te-ar putea provoca să iei o altfel de atitudine în ceea ce privește stilul de viață actual.

1. Mediul

Dacă acneea este sezonieră, vine și pleacă odată cu anotimpul, mediul înconjurător poate să fie vinovat. De exemplu, când vremea se încălzește, iar vara ne bate la ușă, producția de ulei care înfundă porii și poate duce la pete împreună cu transpirația în exces duce la dezagreabilele coșuri. Plus că poluarea mediului poate duce de asemenea la acnee. Micile particule din aer se pot strecura în piele, pot bloca porii, pot provoca inflamații și pot reduce oxigenul. De aceea, experții spun că spălarea feței în fiecare seară nu este negociabilă, este un lucru care TREBUIE făcut. Ba mai mult, aruncă toate produsele cosmetice expirate și folosește seturi de pensule pentru machiaj curate și bine întreținute. Detalii aici

femeie care isi verifica tenul in oglinda

2. Fluctuații hormonale

Hormonii, printre care cortizolul și melatonina, pot crește producția de sebum. De asemenea, pot afecta cât de „lipicioase” sunt celulele pielii, ceea ce face ca deversarea să fie mai dificilă și duce la pori înfundați. În acest mod, apar inflamații crescute, cunoscute popular ca nesuferitele coșuri. S-a observat că fluctuațiile hormonale provoacă erupții înainte de ciclul menstrual sau în timpul acestuia. Amintim că acneea apare și în timpul sarcinii sau la menopauză.

3. Stres

Tehnic vorbind, stresul este un membru de seamă din familia fluctuațiilor hormonale, cu toate că merită propriul scenariu pe care îl vom dezvolta în text. Vezi tu, stresul eliberează hormonul numit cortizol, care crește nivelul hormonului de eliberare a corticotropinei (CRH), spunându-le astfel, glandelor sebacee să producă mai mult ulei. Când producția de sebum crește, creează un mediu ideal pentru bacterii și porii înfundați, ambii fiind o rețetă pentru pete. Mai mult, stresul crește inflamația în corp, inclusiv în piele, care poate exacerba erupțiile acneice (până la urmă toată acneea provine din inflamație). Ca să nu mai vorbim, stresul poate încetini procesul de vindecare după apariția coșurilor. De exemplu: un studiu privind raportul dintre stres și vindecarea rănilor arată că acesta încetinește vindecarea, ceea ce agravează acneea și acutizează cicatricile post-acnee.

4. Alimentație

Alimentele procesate, dulciurile sau produsele alimentare cu conținut glicemic crescut ajută la dezvoltarea acneei. Molly Knudsen, dermatolog, susține că insulina și glicemia afectează pielea în moduri variate. „În primul rând creșterea de zahăr în sânge determină eliberarea insulinei și a factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-1). Insulina stimulează producția de androgeni (hormoni masculini) care pot duce la o producție mai mare de sebum în piele și, deci, la acnee. În al doilea rând, cantități mari de insulină din sânge înainte sau după masă pot face pielea să creeze mai multe celule ale pielii, ceea ce face ca acneea, care este deja prezentă să se agraveze."

5. Cum să previi erupțiile acneice

Fiecare ten este unic pentru că și fiecare om este special, de aceea nu vei întâlni două tenuri exact la fel. Astfel, te încurajăm să mergi la un dermatolog care să-ți ofere tratament specific nevoilor tale. Adoptă un regim alimentar sănătos, bogat în antioxidanți cu multe legume și fructe în meniu, renunțând complet la zahăr. De asemenea, dormi cel puțin șapte ore pe noapte și nu invita stresul în viața ta...sau măcar încearcă.

Sursă foto: Pexels

Articolul urmator
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
Cât de curat este sufletul tău?
Incepe quiz
Cât de curat este sufletul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.