Căderea părului la menopauză: de ce apare și cum o tratezi

Căderea părului la menopauză: de ce apare și cum o tratezi

Redactor Andreea Baluteanu

O perioadă caracterizată de schimbări hormonale cât se poate de normală, menopauza face parte din ciclul vieții și începe între 45-55 de ani. Este adesea precedată de perimenopauză (manifestarea simptomelor specifice menopauzei, dar însoțită de ciclu menstrual), care se petrece după 40 de ani.

Bufeurile, schimbările de dispoziție, insomnia și căderea părului la menopauză sunt cele mai frecvente inconveniente. Dintre acestea, pentru multe dintre noi subțierea, rărirea sau dispariția treptată a părului e unul dintre cele mai dureroase coșmaruri, afectându-ne imaginea de sine.

Există însă și o veste bună: căderea părului la menopauză este un fenomen reversibil, mai ales dacă știi cum să acționezi. Află toate informațiile de care ai nevoie din rândurile de mai jos.

Citește și: 8 femei celebre care au îngenunchiat toate stereotipurile despre menopauză cu mărturisirile lor

De ce îți cade părul la menopauză?

Putem accepta că menopauza e o perioadă normală a vieții, dar nu ne împăcăm atât de ușor cu schimbările care au loc în această etapă. Căderea părului la menopauză e una dintre marile temeri ale oricărei femei; cu toate acestea, vei constata că procesul e mai subtil decât în cazul bărbaților, majoritatea femeilor experimentând mai degrabă subțirea și rărirea părului.

detaliu cu cap de femeie si par rarit

Principalul motiv pentru care îți cade părul la menopauză e legat de fluctuațiile hormonale. Astfel, în preajma menopauzei organismul diminuează producția de estrogen și progesteron, hormonii care stimulează creșterea părului. Pe de altă parte, e încurajată producția de androgeni, un grup de hormoni care pot subția sau chiar distruge foliculul de păr.

Există însă și alte cauze ale căderii părului la menopauză. Printre acestea se numără stresul, unele afecțiuni sau lipsa anumitor nutrienți.

Simptomele căderii părului la menopauză

În primele etape ale menopauzei, e posibil să nici nu realizezi că îți cade părul. Dacă în mod normal oamenii pierd între 50 și 100 de fire de păr pe zi, acum acest fenomen este accentuat, dar treptat.

Iată care sunt semnele ce atestă că te confrunți și tu cu căderea părului la menopauză:

  • Trebuie să îți cureți mai des peria;
  • Părul se rupe mai ușor;
  • Găsești mai des fire de păr rupte pe pernă, pe haine, prin casă sau în mașină;
  • Se adună mai mult păr în scurgerea de la duș sau de la cadă.

Totodată, schimbările pot fi și mai puțin vizibile. Poate nu îți dai seama că îți cade părul, dar observi că nu mai ai coada atât de groasă ca înainte.

Menopauza poate fi însoțită și de diminuarea sau stoparea creșterii părului pe picioare, la subraț sau în zona intimă.

femeie imbracata in halat de baie care tine in mana o perie de par cu par

Cum previi căderea părului la menopauză

Spre deosebire de căderea părului din motive genetice, cea de natură hormonală e în marea majoritate a cazurilor nu numai reversibilă, dar și cu putință de prevenit. Iată care sunt căile pe care poți acționa!

Redu stresul. Cum producția mai scăzută de estrogen poate să afecteze funcționarea creierului și să determine anxietate, schimbări bruște de dispoziție sau chiar depresie, acum e esențial să ții stresul sub control. Cum? Făcând yoga, meditând sau practicând exerciții de respirație.

Fă mișcare. Nu contează ce alegi: să alergi, să te plimbi cu prietenii, să pedalezi pe bicicletă sau să înoți: important e să îți pui corpul la treabă. Integrând o modalitate de mișcare în rutina zilnică vei preveni nu numai căderea părului la menopauză, dar și insomniile, luarea în greutate sau schimbările bruște de dispoziție.

Mănâncă echilibrat. Fructe și legume proaspete, cereale integrale, uleiuri naturale precum cel de măsline și de susan sau carne slabă: așa sună rețeta unei menopauze ușoare, în care părul e la fel de puternic ca odinioară.

Hidratează-te! Nu te poți aștepta ca organismul tău să facă față menopauzei dacă nu te hidratezi suficient. Așadar, asigură-te că vei consuma minimul de 8 pahare de apă pe zi, excluzând însă sucurile cu zahăr și băuturile carbogazoase. Nu strică nici să mai reduci întâlnirile cu cafeaua și să dai în schimb întâietate ceaiurilor.

Ai grijă de părul tău. Nu e suficient că are de suferit din cauza hormonilor, mai trebuie să îl agresezi și tu? Rărește utilizarea instrumentelor de styling care folosesc căldura, vopsește-ți părul folosind numai produse naturale, apelează la șampoane delicate și la măști reparatoare sau restructurante și evită pe cât posibil „inamicii” cuticulei, precum apa din piscină, cu clor, sau radiațiile solare.

Aruncă un ochi pe lista ta de medicamente. E posibil ca mult blamata cădere a părului la menopauză să fie rezultatul sau să fie intensificată de medicamentele pe care ți le administrezi. Printre acestea se numără pilulele care tratează hipertiroidismul, medicamentele pentru inimă sau pentru epilepsie sau antidepresivele. Discută cu doctorul tău, care îți poate recomanda variante mai sigure.

Regenerarea părului la menopauză

Avem cea mai bună veste: este posibil să regenerezi părul la menopauză. Dacă vei avea grijă de el, vei vedea că, după ce dezechilibrele hormonale se liniștesc, în sfârșit, părul tău revine la frumusețea de odinioară.

Precum în cazul căderii părului în timpul sarcinii, și acest fenomen petrecut la menopauză e în chip fericit reversibil.

femeie matura si frumoasa care isi trece mana prin parul roscat

Cum îți regenerezi părul la menopauză

Pe lângă adoptarea practicilor care previn căderea părului la menopauză, poți să contribui singură la regenerarea sa. Iată cum!

Investește în produse care vizează repararea/reconstrucția/restructurarea capilară. Bogate în proteine, keratină și aminoacizi, acestea pot să regenereze cuticula.

Ai grijă de părul tău! Poate cel mai important sfat pentru a regenera părul este să îl îngrijești cu înțelepciune și dedicație. Spală-l de 2-3 ori pe săptămână, folosind un șampon delicat, nu îl pieptăna atunci când e umed și mai ia o pauză de la coafurile ce implică prea multă presiune, așa cum sunt cocurile strânse sau cozile de cal înalte.

Poți apela și la medicamente. Există anumite pastile despre care experții spun că pot contribui la regenerarea părului la menopauză, dar ține cont că unele dintre acestea au și efecte adverse și informează-te! Pe „lista cea bună” se înscriu produsele și serurile Rogaine, Finasterida (un antiandrogen sintetic) sau Spironolactona (un diuretic).

Există și tratamente ce pot funcționa. Va fi necesar să cheltuiești o sumă mai mare de bani, dar dacă dorești regenerarea părului la menopauză, microneedling-ul, transplantul de păr sau laserul pot funcționa de minune.

Mizează pe nutrienții care susțin creșterea și regenerarea părului. Iată ce nu trebuie să îți lipsească din alimentație la menopauză: aminoacizi (somon, ton, semințe de in, migdale, caju), proteine (leguminoase, carne roșie, pește, ouă sau lapte), vitamina C (kiwi, căpșuni, ardei gras, fructe de pădure, citrice), vitamina A (ficat, unt, cartofi dulci, kale, morcovi), niacină (vitamina B3, regăsită în piept de pui, piept de curcan, lapte, linte, broccoli, roșii, cereale integrale).

Căderea părului la menopauză nu e un capăt de țară! Dacă vei încerca să înțelegi cauzele sale și vei duce un stil de viață sănătos, nu ai de ce să îți faci griji!

Surse foto: iStock

Surse articol: Healthline, hellobonafide.com, verrywellhealth.com, mariongluckclinic.com

Articolul urmator
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Blond cenușiu peste șaten: cât de ușor se obține?
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.