Ce trebuie să conțină un șampon bun pentru păr creț

Ce trebuie să conțină un șampon bun pentru păr creț

Redactor Andreea Baluteanu

Cu bucle angelice sau sălbatice, bogat, strălucind ca o aură în jurul tău, părul creț trebuie apărat cu orice preț. Dacă ai fost înzestrată de la Mama Natură cu un asemenea dar, ar fi și păcat să îți bați joc de el apelând la produse care nu îi fac cinste.

Care este principalul criteriu după care te ghidezi atunci când îți alegi șamponul pentru părul creț? Dacă răspunsul tău e oricare altul decât „citesc lista de ingrediente”, atunci ai ajuns în cel mai potrivit loc. Azi îți spunem ce trebuie să conțină un șampon bun pentru părul creț, dar și care sunt ingredientele pe care ar trebui să le eviți! Descoperă-le alături de noi!

Compoziția șamponului perfect pentru părul creț

Ce trebuie să facă un șampon bun? Să curețe părul în mod eficient. Aceasta este menirea numărul unu a unui produs de gen, dar nu și pentru părul creț. De ce? Buclele tale sunt mult mai pretențioase decât șuvițele drepte, așa că un șampon pentru părul creț trebuie să hidrateze și să hrănească în profunzime onduleurile, să nu le îngreuneze și să sigileze cuticula.

femeie se spala pe cao

Dat fiind faptul că lista de cerințe pentru un șampon dedicat părului creț este atât de cuprinzătoare, nu e deloc de mirare că sunt specialiști care sfătuiesc fetele cu bucle să renunțe la șampon și să apeleze la co-washing, o metodă specială care presupune curățarea părului doar cu balsam.

Noi considerăm însă că șamponul trebuie să facă parte în continuare din rutina ta de beauty, dar este vital să alegi cu mare grijă ingredientele sale. Iată ce anume ar trebui să conțină „Sfântul Graal” al părului creț!

Alcooli grași

Derivați din surse naturale, alcoolii grași sunt, de fapt, „alcooli buni” ai cosmeticii. Hrănitori, cu o bază uleioasă care catifelează și întărește buclele, alcoolii grași ar trebui să se regăsească în compoziția oricărui șampon bun pentru părul creț. Caută pe lista de ingrediente nume precum Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Stearyl sau Behenyl Alcohol, toți preluați din surse vegetale (cu precădere cocos), care vor hrăni în mod delicat frumosul tău păr.

Siliconi solubili în apă

Precum alcoolul, și siliconul este un ingredient controversat în îngrijirea părului. Unii specialiști îl interzic cu desăvârșire, în timp ce alții îl ridică la cer. Majoritatea experților par însă să cadă de acord că siliconii solubili în apă ar trebui să fie prezenți într-un șampon bun pentru părul creț. Caută denumiri precum Lauryl Methicone Copolyol pe eticheta produsului tău, care va lăsa buclele flexibile, ușor de manevrat și va sigila cuticula.

Ceramide

Părul creț e mai fragil și mai expus acțiunii agenților externi decât celelalte tipuri de păr, de aceea este musai să pui accentul pe întărirea sa chiar din momentul spălării. Șampoanele bogate în ceramide sunt minunate pentru părul creț, care se va simți mai puternic, mai rezistent și mai strălucitor, fără a fi încărcat.

Proteine

Rezistență, elasticitate, putere: acestea sunt darurile pe care le oferă proteinele părului creț. Mai ales pe timp de iarnă, să investești într-un șampon bogat în proteine se va dovedi a fi o mișcare peste măsură de înțeleaptă.

Ingrediente naturale

Spre deosebire de elementele sintetice și de compușii chimici care se dovedesc nocivi cu precădere pentru părul creț, ingredientele naturale sunt aur pur pentru șuvițele tale. Iată care sunt cele mai recomandate:

  • Untul de shea: bogat în vitamina E, acest ingredient natural sigilează hidratarea în cuticulă și are proprietăți antiinflamatorii, dovedindu-se minunat pentru curățarea delicată a scalpului și pentru înlăturarea senzației de mâncărime.
  • Uleiul de argan: în mod normal, părul creț este mai puțin luminos decât cel drept, de aceea uleiul de argan, cu proprietățile sale de intensificare a strălucirii, este magic. De asemenea, uleiul de argan hrănește în profunzime, reduce frizz-ul și este foarte ușor de absorbit.
  • Glicerină: hidratarea întreține o relație complicată cu părul creț. Mizează prea mult pe hrănire și buclele se vor prăbuși dramatic, uită de ea și vei avea parte de un păr uscat, deteriorat. Glicerina este ideală pentru acest echilibru: ea aderă la cuticulă și atrage apa din atmosferă, dovedindu-se un ingredient de seamă pentru un șampon bun pentru părul creț în zilele cu umiditate crescută. Evită însă aceste produse când aerul e uscat, deoarece fenomenul se poate inversa.
  • Ulei de jojoba: cu o structură asemănătoare sebumului, uleiul de jojoba pătrunde la rândul său foarte ușor în structura firului de păr. Dar ingredientul este magic și pentru scalp, hrănind pielea capului și echilibrând producția de sebum.
  • Ulei de cocos: considerat unul dintre cele mai bune uleiuri pentru părul creț, uleiul de cocos lasă buclele moi și mătăsoase. Acest ingredient dăruit de natură netezește firul de păr și hrănește pielea capului, stimulând creșterea părului.

Ferește-te de aceste ingrediente într-un șampon pentru părul creț

Dacă ingredientele de mai sus vor face minuni pentru părul tău creț, cele de mai jos îl pot distruge. Citește cu atenție compoziția produsului de care ești interesată și, dacă regăsești vreunul dintre inamicii de mai jos, îndepărtează-te de el în grabă!

Sulfații. Deși e adevărat că sulfații sunt cei care conferă puterea de curățare a șamponului tău, acești detergenți sunt mai degrabă ieftini, elemente chimice care vor face mai mult rău pe termen lung. Sulfații elimină impuritățile și lasă acea senzație de păr care scârțâie de curățenie, dar deposedează și șuvițele de uleiurile naturale. Părul rămâne curat, dar și aspru, poros și uscat.

Alcoolii „răi”. Dacă alcoolul extras din plante este chiar benefic pentru părul creț, nu același lucru poate fi spus despre cele sintetice, care usucă părul și vatămă cuticula. De data aceasta, caută cu înfrigurare Ethanol Alcohol, Ethyl Alcohol, Isopropyl Alcohol sau Isopropanol Alcohol pe etichetă și fugi de produsul care le prezintă.

Parabeni. E adevărat că azi majoritatea produselor exclud parabenii, mai ales după ce anumite cercetări i-au legat de mai multe tipuri de cancer. Methyl, propyl, butyl sau ethyl + parabeni: așa apare denumirea în compoziția produselor. Ține-le departe de buclele tale angelice!

Lanolină, petroleum sau uleiuri minerale. Sunt înlocuitori ieftini și de proastă calitate ai uleiurilor naturale, care hidratează doar la suprafață, încarcă cuticula și se depun pe scalp, fiind un factor precursor al mătreții.

Un șampon bun pentru părul creț va respecta formula de mai sus: va ocoli cu înțelepciune ingredientele nocive pentru bucle și îți va oferi puterea binefăcătoare a celor bune. Ai grijă cu loialitate de buclele tale de înger și te vor răsplăti cu frumusețe neștirbită!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.