Cearcăne vineţii: de ce apar şi cum scapi de ele

Cearcăne vineţii: de ce apar şi cum scapi de ele

Redactor Andreea Baluteanu

Ţi-ai ales ţinuta perfectă şi machiajul care o reliefează ca nimeni altul, dar tot nu te poţi declara nici pe departe mulţumită de rezultat: cearcănele imense, vineţii, nu îţi dau pace. Petele întunecate de sub ochi reprezintă una dintre problemele frecvente cu care se confruntă femeile de pretutindeni, aşa că poţi sta liniştită, nu eşti singura în această situație.

Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să ştii despre cearcănele vineţii, pentru a le putea camufla aşa cum trebuie. De la cauze până la metodele lor de prevenire, ţi-am pregătit cel mai bun manual de instrucţiuni anticearcăne vineţii.

Cearcănele vineţii: cauze şi simptome

Cearcănele vineţii reprezintă o adevărată bătaie de cap: specialiştii sunt de părere că e mult mai greu să scapi de ele decât de inesteticele pungi de sub ochi. Mai problematic e faptul că majoritatea cauzelor cearcănelor vineţii sunt atât de greu de combătut. Iată care sunt cele mai importante!

femeie cu cearcăne

Moştenirea genetică. Din păcate, dacă mama ta a avut pielea împânzită de cearcăne toată viaţa ei, cel mai probabil şi tu te vei confrunta cu aceeaşi situaţie. Cearcănele vineţii apar prin prisma faptului că pielea din jurul ochilor e mai subţire şi mai deschisă la culoare, ceea ce lasă vizibile vasele de sânge cu tente de mov de sub piele. Decolorarea şi hiperpigmentarea sunt alte afecţiuni pe care le moşteneşti pe cale genetică şi care pot provoca apariţia cearcănelor vineţii.

Vârsta. Aici, explicaţia e mai simplă: pe măsură ce înaintezi în vârstă, pielea devine mai subţire, afişând vasele de sânge despre care îţi vorbeam mai sus.

Alergii. Diversele alergii, de la cele sezoniere la cele alimentare, pot provoca, printre altele, înroşirea şi iritarea ochilor, dar şi apariţia cearcănelor. Atunci când te freci la ochi, nemaiputând face faţă mâncărimilor, nu faci decât să acutizezi această problemă.

Lipsa de somn. E considerată principala cauză a cearcănelor! Dacă nu dormi suficient, vei afecta procesele de regenerare a pielii, circulaţia sângelui, hidratarea, toate acestea ducând la apariţia cearcănelor.

Stresul. Un alt motiv pentru care trebuie să faci orice e posibil să lupţi împotriva stresului: e responsabil şi pentru cearcănele de sub ochi, afectând la rândul sau calitatea somnului şi funcţiile pielii.

O dietă bogată în sare şi alcool. Acestea conduc la deshidratare, ceea ce provoacă, la rândul ei, cearcănele vineţii.

Unele boli de rinichi. Atingem aici practicile medicinei chineze, care pune rinichii în directă legătură cu sistemul endocrin. O dietă bogată în grăsimi, cu somn insuficient şi stres cât cuprinde afectează funcţiile rinichilor, ceea ce conduce la oboseală şi cearcăne vineții care îţi întunecă privirea.

Unele medicamente. Antibioticele, antidiureticele, pilulele contraceptive, antiipertensivele şi unele medicamente împotriva depresiei sunt considerate cauze ale cearcănelor vineţii de sub ochi.

Expunerea la soare. Ştim deja că radiaţiile solare fac mai mult rău pielii decât bine (da, în războiul dintre pielea bronzată, îmbătrânirea prematură şi riscul de cancer ar trebui să câştige teama de acestea din urmă). Aşa că nu e de mirare că expunerea la soare determină, printre altele, şi cearcănele vineţii.

Rasa. Se pare că persoanele cu descendenţă asiatică sau afro-americană sunt mult mai predispuse să dezvolte cearcăne vineţii.

În ceea ce priveşte simptomele cearcănelor vineţii, culoarea întunecată de sub ochi e cel mai vizibil semn. Această afecţiune mai poate fi însoţită şi de umflarea pielii de sub ochi, subţierea acesteia, oboseală şi stare de agitaţie.

Cum scapi de cearcănele vineţii

Principala metodă la care apelăm atunci când vrem să scăpăm de nesuferitele cearcăne vineţii e un anticearcăn de calitate. Optează pentru unul galben, care să poată camufla reflexiile mov ale urmelor întunecate de sub ochi.

Însă un produs cosmetic nu va face decât să ascundă grijuliu „sub preş”, nu să trateze. Dacă îţi doreşti să scapi o dată pentru totdeauna de cearcănele vineţii, e recomandat să apelezi la metode de tratament cu efecte pe termen lung.

Dormi suficient. Nimic nu înlocuieşte cele 7-8 ore necesare de somn pe noapte, nici măcar cele mai eficiente anticearcăne. Importantă e şi poziţia: ţi-am spus deja cât de nociv e să dormi pe burtă, aşa că educă-ţi corpul să se poată odihni pe spate.

fata care doarme

Mănâncă sănătos. Fructele, legumele proaspete, hidratarea, toate acestea sunt cheia unei vieţi armonioase din toate punctele de vedere, inclusiv a uneia fără cearcăne. Evită alcoolul şi sarea în exces, deoarece provoacă apariţia urmelor vineţii.

Nu fuma! Nu credem că mai e necesar să ţi-o spunem, dar o facem totuşi. Printre alte beneficii, această decizie te va scăpa şi de cearcănele de sub ochi.

Foloseşte cremă de protecţie solară. Îţi va menţine pielea de sub ochi sănătoasă şi luminoasă.

Profită de puterea cosmeticelor. Cremele pe bază de cafeină au efect de stimulare a circulaţiei în regiunea ochilor şi diminuează cearcănele şi pungile de sub ochi. Plasturii de ochi şi măştile special concepute pentru această zonă sunt la rândul lor de ajutor. Cremele de ochi bogate în ingrediente precum acid hialuronic şi glicerină sunt un dar divin! Evită însă produsele pe bază de retinol, acizi, vitamina C, deoarece pot sensibiliza şi mai tare regiunea ochilor.

Investeşte în forţa naturii. Feliile de castravete şi pliculeţele reci de ceai sunt modalităţi perfecte pentru a scăpa de cearcănele vineţii. La fel de utile se pot dovedi şi linguriţele reci, ţinute la congelator, aplicate apoi sub ochi, ce au drept scop şi decongestionarea zonei.

Tratamente convenţionale pentru cearcănele vineţii

În cazul în care simţi că nimic nu funcţionează şi cearcănele tale rămân la fel de întunecate, poate fi necesar să consulţi un doctor. Acesta va putea stabili cu certitudine care e cauza pentru care nu te poţi bucura niciodată de o privire luminoasă.

Medicul îţi poate prescrie şi un tratament local, precum cremele vasoconstrictoare, recomandate în cazul în care cearcănele apar pe fondul pielii sensibile sau subţiri. Dacă acestea sunt provocate de hiperpigmentare, terapia prin lumină, laserul sau tratamentele de albire profesionale pot reprezenta soluţii de luat în calcul.

După cum ai văzut, cearcănele vineţii sunt des întâlnite în rândul femeilor, însă cauzele pot fi multiple și greu de ţinut sub control. Ţine cont de recomandările noastre şi testează cele mai eficiente modalităţi de tratament!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Cum este personalitatea ta de tip selfie?
Incepe quiz
Cum este personalitatea ta de tip selfie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.