Coafuri tradiţionale japoneze! Iată-le pe cele mai frumoase!

Coafuri tradiţionale japoneze! Iată-le pe cele mai frumoase!

Redactor Andreea Baluteanu

Le admiri pe superbele japoneze pentru cosițele lor pur și simplu superbe? Și noi! Frumoasele asiatice au fost dăruite, precum „vecinele” lor chinezoaice, dar și coreenele, cu un păr sănătos, care crește strălucitor și luminos.

Nu e deci de mirare că părul a reprezentat pentru japoneze nu doar un simplu accesoriu, o parte a frumuseții lor de care să se îngrijească în mod deosebit, ci un simbol al statutului social. În istoria culturii și societății, cele mai frumoase coafuri tradiționale japoneze erau purtate de gheișe sau de reprezentante ale nobilimii. Vezi mai jos care sunt cele mai reușite dintre aceste exemplare!

Coafuri tradiționale japoneze, de-a lungul istoriei

Nihongami este termenul care poate fi tradus, aproximativ, prin „păr japonez”. Dar, dacă faci o vizită la Tokyo, evită să îl folosești cu prea mare deschidere. În realitate, noțiunea este destul de strictă și se referă la variantele tradiționale, purtate în epocile trecute: din secolul al III-lea până în secolul XX. Cu alte cuvinte, împrumuturile occidentale pe care le vedem azi în mare parte a Japoniei nu au legătură cu Nihongami.

Iată însă mai jos cele mai reprezentative coafuri tradiționale japoneze!

Heian

Dacă în prima perioadă a istoriei japoneze, influențele în ceea ce privește coafurile erau preluat de la chinezi, lucrurile s-au schimbat din epoca Heian (794-1185). Părul lung era acum principalul etalon: cu cât mai bogat și mai generos, cu atât mai bine. Inspirate de celebra ilustrație The Tale of Genji, femeile își lăsau șuvițele să crească la dimensiuni considerate extraordinare de restul lumii. Un hairstyle popular în această perioadă este cel cu părul prins într-o coadă de cal, cu șuvițe lejere pe părți.

heian

Sursa foto: Pinterest

Shimada

Cea mai cunoscută coafură tradițională japoneză este atât de ilustra Shimada! Cu multiple interpretări, e caracterizată prin stilizarea părului într-un coc central și prin părți laterale voluminoase. Șuvițele erau decorate cu piepteni, cu accesorii de păr și cu diverse podoabe, care puteau deveni extrem de grele. Coafura era atât de complicată, încât femeile o purtau pentru cel puțin o săptămână, stilizând-o cu ceară ca să reziste. Shimada diferea și în funcție de statutul social: nu ai fi văzut aceeași coafură la o tânără fată nemăritată ca la o văduvă.

Shimada

Sursa foto: Pinterest

Yoko-Hyogo

Ți se părea cumva că Shimada este complicată? Yoko-Hyogo are toate șansele să te convingă să regreți ceea ce tocmai ai gândit. Devenită celebră spre finalul epocii Edo, această demnă reprezentantă de coafuri tradiționale japoneze reliefa statutul frumoaselor gheișe sau al doamnelor de la Curtea Imperială. Prin ce se caracteriza? Părul era strâns în vârful capului și stilizat în formațiuni artistice pe părți, decorat cu piepteni, ornamente sau agrafe gigant. De multe ori, părul de pe frunte era ras, pentru a reliefa ovalul feței. Ai putea concura cu așa ceva?

Yoko-Hyogo

Sursa foto: Pinterest

Coafuri tradiționale japoneze pe care le poți purta azi

Dat fiind caracterul lor elaborat, cea mai mare parte dintre coafurile tradiționale japoneze nu pot fi abordate ușor în contextul societății de azi. Până la urmă, frumoasele din vremurile străvechi nici măcar nu își spălau singure pletele, această activitate fiind atât de epuizantă încât revendica serviciul asistenților. Dacă nu ești dispusă să îți angajezi personal numai pentru a avea grijă de părul tău, poți încerca totuși variantele de mai jos!

Gikei

Poreclite după numele ultimei perioade din epoca Edo, gikei sau cocurile înalte pot fi abordate și azi, mai ales la ocazii speciale. Superbul model din imaginea de mai jos îți demonstrează cât de frumoasă poate fi această coafură, mai ales atunci când e atinsă de mâinile vrăjite ale unui specialist în Nihongami. Păstrează cocurile la dimensiuni mai restrânse și decorează cu flori sau cu piepteni, dar nu exagera.

Gikei

Sursa foto: Pinterest

Hime

Deși coafura tradițională japoneză a apărut în perioada Heian, poate fi abordată fără probleme și azi. Numită și „tunsoarea prințesei”, Hime presupune purtarea părului drept și strălucitor. Bretonul este must-have, iar părul este tuns în trepte precise, tăioase, în jurul feței. În rest, șuvițele rămân lungi și catifelate.

Hime

Sursa foto: Pinterest

Taregami

O variantă de coafuri tradiționale japoneze din epoca Heian, Taregami te încurajează de asemenea să îți lași părul cât mai lung, dar să nu îl mai stilizezi. Cu cât șuvițele sunt mai întinse, cu atât mai bine. Deși nu te-am sfătui nici pe departe să procedezi precum sursa noastră de inspirație de mai jos, supranumită Rapunzel din Japonia, trebuie să subliniem că părul lung și luminos al asiaticelor e într-adevăr superb.

Taregami

Sursa foto: Pinterest

Codițele „gemene”

Cum am fi putut uita de epoca manga? Deja ancorată în contemporanitate, această perioadă a nuanțat farmecul adolescentin al japonezelor, subliniindu-l cu codițe lejere. Două ponytail-uri gemene, eventual vopsite în culori cât mai aprinse sau în pasteluri, reprezintă o variantă ideală de a purta coafuri tradiționale japoneze fără a-ți bate prea tare capul.

Codițele „gemene”

Sursa foto: Pinterest

Suntem extrem de curioase: ce părere ai despre aceste coafuri tradiționale japoneze? De la cele clasice, născute în negura timpului, la variantele moderne, care este preferata ta?

Vezi și care sunt cele mai frumoase coafuri bob retro! Descoperă de asemenea și cele mai atrăgătoare coafuri din anii 70! 

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
Sprâncene tatuate greșit: ce variante ai să repari
Sprâncene tatuate greșit: ce variante ai să repari
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.