7 obiceiuri zilnice care iti provoaca acnee

7 obiceiuri zilnice care iti provoaca acnee

Gabriela Paladi

Desi nu mai esti in liceu sa te uiti cu exasperare in oglinda si sa nu te recunosti din cauza acneei, totusi inca mai ai senzatia ca se sfarseste lumea cand apare un cos nesuferit in zona fetei. Se pare ca dorinta din liceu care se lega direct de disparitia acneei cand te vei face mare nu s-a implinit. Chiar si la maturitate tenul nostru se mai razbuna din cand in cand cu eruptii acneice, si aceasta se intampla nu numai din cauza genelor, ci si din cauza obiceiurilor noastre zilnice, precum vorbitul la telefonul, somnul, dusul, machiatul sau gestica. Te-am facut curioasa? Citeste mai departe ...

Machiajul

 In primul rand, trebuie sa fii constienta ca produsele de make-up contin ingrediente care nu sunt tocmai prietenoase cu tenul tau, chiar daca sunt naturale. Vorbim de lanolina, care este grasime de oaie si care ingrasa mult tenul si il incarca mai mult decat trebuie. Uleiul mineral formeaza o pelicula pe pielea ta, care impiedica celulele moarte si bacteriile sa fie eliminate. Iar culorile si parfumurile artificiale irita pielea, mai ales daca stii ca te confrunti cu o sensibilitate sporita. De asemenea, daca nu iti cureti ustensilele de machiaj des, sigur iti provoci singura acneea. Pe o perie de machiaj, folosita de zeci de ori, se strang multe celule moarte si bacterii. Asa ca este recomandat sa le cureti macar o data pe saptamana, si sa le schimbi macar o data pe an. Iar despre demachiere nici nu trebuie sa amintim, pentru ca fiecare femeie stie cat de importanta este ea. Iar daca nu o facem, resturile chimice din machiaj se strang in pori iar acneea va erupe fara doar si poate.

Dusul

A extrage toata grasimea si uleiul din piele este cea mai sigura modalitate prin care ne putem irita pielea, pentru ca sebumul scade, iar pielea noastra trebuie sa produca mai mult, si mai mult. Porii se infunda, tenul se ingrasa si acneea erupe. Iar apa poate sa faca asta, sa usuce tenul, mai ales daca este fierbinte. Poate, de asemenea, sa exercite o presiune puternica asupra pielii in timpul dusurilor zilnice, care este binefacatoare pentru pielea groasa de pe corp, insa poate sa provoace acnee in cazul pielii subtiri de pe fata. Cel mai bine este sa iti speli fata cu un produs pe baza de spuma, prin miscari circulare si cu apa calduta si sa eviti sa lasi presiunea dusul sa cada direct pe ten.

Gestica

 Gesturile noastre zilnice sunt foarte putin bagate in seama, ca si respiratia de altfel. Sunt parte din noi si nu le dam importanta cuvenita. Mainile sunt cele care ating totul in jurul nostru, asa ca daca nu sunt spalate, este mai bine sa eviti sa le atingi de fata, sa iti sprijini capul in palma, sa te scarpini la ochi, sa iti pipai buzele ... Daca totusi vrei sa faci asta, spala-te bine pe maini, sau poarta mereu dupa tine un gel dezinfectant. Altfel, bacteriile prezente pe mainile tale se transfera pe ten, si vei avea neplacuta surpriza a aparitiei acneei. De asemenea, parul tau, lasat liber sa atinga fata, daca nu este curat, sau este plin de spuma de par sau de fixativ, la fiecare miscare a capului va transfera microbi, bacteria si substante chimice direct tenului tau.

Telefonul

In aceeasi ordine de idei, si telefonul poarta bacterii si microbi. De cate ori nu l-ai luat de la ureche si l-ai sters apoi cu mana pentru ca urechea isi lasase amprenta pe el? Si mainile tale isi transfera pe el bacteriile, ca sa nu mai spunem de zonele pe care acesta le atinge in poseta, in masina, pe birou, pe raftul de la baie, etc. In plus, studiile au demonstrat ca frictiunea si caldura cauzate de telefon duc si ele la declansarea acneei. Prin urmare, iata ca si telefonul, care zilnic, de multe ori, ne atinge tenul, poate fi o cauza a acneei. Solutia? Foloseste casti sau/si curata telefonul cat de des iti amintesti cu un gel dezinfectant.

Fata de perna si prosopul

Stim ca nu iti place sa speli lenjeria patului si mai ales sa o pui la uscat. Insa, o fata de perna curata este foarte importanta. Gandeste-te ca tenul tau petrece ore in sir lipit de materialul fetei de perna, invartindu-se in fiecare noapte printre bacterii, acarieni si celule moarte. Tot asa se intampla si cu prosopul pe care il folosesti pentru a-ti sterge fata. O solutie este sa schimbi fata de perna de cel putin o data pe saptamana, iar prosopul in fiecare zi

Dieta

 Da, stim ca ai auzit zvonuri cum ca ciocolata si cartofii prajiti sunt cauze ale acneei si ca te feresti ... atat cat poti de ele. Insa zvonurile nu sunt cu totul adevarate. In ceea ce priveste alimentatia, excesul este cel care provoaca acneea: excesul de grasimi, excesul de dulciuri, excesul de alcool. Orice exces alimentar are repercursiuni neplacute asupra organismului nostru, iar pielea este prima care trage semnale de alarma. Asa ca, poti sa mananci ciocolata, insa 1-2 cuburi pe zi, poti sa bei un pahar de vin rosu seara - perfect pentru circulatie, poti sa manaci o portie de cartofi prajiti o data pe saptamana. Insa, toate acestea trebuie sustinute de alimente sanatoase: fructe si legume crude, pline de antioxidanti, ceaiul verde, nuci, alune, seminte de in si de susan, peste, bogate in Omega 3, grasimile esentiale care regleaza productia de sebum - un vinovat pentru aparitia acneei.

Fumatul

Multi specialisti spun ca fumatul nu are legatura cu aparitia acneei, insa exista dovezi in acest sens. Cercetatorii de la Institutul Dermatologic San Gallicano din Roma au demonstrat ca acneea non-inflamatorie este comuna printre fumatori. Au observat, de asemenea, ca fumatorii care s-au confruntat cu acnee in adolescenta au sanse mult mai mari sa se confrunte cu ea si la maturitate, spre deosebire de nefumatori. Fumatul dezhidrateaza pielea si o "dezbraca" de uleiurile ei natural, asa cum face si ecesul de alcool, si asta se intampla de la interior la exterior, cauzand efecte ireversibile in structura celulelor pielii.


Obiceiurile noastre zilnice, desi fac parte din noi, din personalitatea noastra, pot, iata, sa dauneze tenului daca nu suntem atente. Un pui de somn, o scurta conversatie la telefon, un flirt usor care implica folosirea mainilor sau a parului pot sa cauzeze mult temuta acnee. Intr-adevar, nu numai acestea sunt cauzele, insa, cunoscandu-le, putem sa le limitam efectele, nu-i asa?

Articolul urmator
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
Mătreața la bărbați: cauze, simptome și remedii
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Andreea A (anonim)
    1 decembrie 2013 14:02

    Cuvantul corect e "repercusiuni", nu "reperCURsiuni". La ce se gandea cea care a scris articolul? Cu siguranta nu la limba roamana. Poate e din China, ca tot e la moda. Foarte prost articol.