Stresul: chiar este adevarat ca ne afecteaza pielea?

Stresul: chiar este adevarat ca ne afecteaza pielea?

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Indiferent ca este vorba de familie, prieteni, scoala, locul de munca, ratele la banca sau o tunsoare gresita, in zilele noastre exista sanse mari sa suferi de o forma mai usoara sau mai puternica de stres. Stresul este principalul factor care influenteaza sanatatea omului modern.

Astfel, ajungem la o intrebare care macina in primul rand femeile: oare stresul chiar afecteaza vizibil pielea? Diva Hair a parcurs toate informatiile despre stres, astfel incat sa raspunda acestei intrebari.

CE ESTE STRESUL?

poza ceas

Poate ca toate stim raspunsul la aceasta intrebare, insa vei vedea ca nu este chiar atat de evident. Se pare ca stresul este o consecinta, nu un efect. Este consecinta faptului ca organismul nostru nu reuseste sa raspunda adecvat amenintarilor psihice si fizice, imaginare sau nu, care ne inconjoara.

Printre semnele aparitiei stresului, enumeram: capacitate redusa de a rationa, pesimism, paranoie, schimbari comportamentale exagerate, iritabilitate, agitatie, incapacitatea de relaxare, sentimente de singuratate si izolare, depresie, dureri fizice inexplicabile, stari de greata, ameteli, dureri de piept, mancatul si somnul excesiv sau prea putin, neglijarea responsabilitatilor, consumul excesiv de alcool sau nicotina.

43% dintre adulti sufera din cauza efectelor adverse ale stresului, 75% dintre vizitele la doctor sunt cauzate de aceste efecte.

 

EFECTELE STRESULUI ASUPRA ORGANISMULUI

poza femeie stresata masandu-si tamplele

Organismul uman este construit in asa fel incat sa reactioneze corect la stres, pastrandu-ne alerti si pregatiti sa evitam pericolul. Stresul are efecte negative in momentul in care o persoana se confrunta cu prea multe provocari, fara a reusi sa se relaxeze.

Cand un adult ajunge in acest moment, organismul incepe sa se resimta si sa nu mai functioneze la capacitatea maxima. Astfel ca, primele care simt efectele sunt acele parti ale corpului care erau deja sensibile. De exemplu, o persoana care sufera de acnee intr-o forma mai usoara, se va confrunta cu o forma mai severa in conditii de stres. De asemenea, o persoana cu o tensiune arteriala ridicata, va incepe sa aiba probleme din ce in ce mai mari cu cresterea tensiunii.

In conditii de stres multi adulti cauta diferite forme de lupta cu stresul, multe dintre ele fiind nocive organismului: fumatul, alcoolul, o alimentatie necorespunzatoare sau chiar drogurile. Acestea sunt greseli mari, care pot afecta organismul iremediabil.

 

EFECTELE STRESULUI ASUPRA PIELII

Specialistii inca mai fac cercetari pentru a descoperi cu exactitate cat de afectata este pielea de stres.

Cortizolul
Se pare ca primul factor care influenteaza sanatatea pielii in perioade de stres este cortizolul, cunoscut drept si hormonul de stres. Acesta incepe sa alerge precum un olimpic prin organism de fiecare data cand suntem stresati.

poza femeie masandu-si gatul

Problema este ca acest cortizol contribuie la destramarea colagenului, agentul responsabil cu elasticitatea si tineretea pielii. Regenerarea pielii se produce in timpul noptii, astfel ca trebuie sa incerci sa reduci cat mai mult nivelurile de cortizol inainte de somn, relaxandu-te.

Sistemul de aparare al organismului
Un al doilea factor este modul de raspuns al organismului in momente de stres. Se pare ca organismul are proceduri de aparare bine puse la punct, iar cand este amenintat, trimite fluxul de sange sa oxigeneze si sa hraneasca zonele pe care el le considera vitale, precum inima si plamanii, retragand hranirea organelor mai putin importante, precum pielea. Astfel, pielea nu este hranita si oxigenata corespunzator, devine mai putin elastica si hidratata, si mai sensibila la aparitia acneei.

Obiceiuri nesanatoase
Stresul poate duce la aparitia unoir vicii si obiceiuri care afecteaza sanatatea intregului organism. Toate au un efect direct asupra pielii. Fumatul si alcoolul impiedica organismul sa se apere cum trebuie de efectele mediului inconjurator, cauza principala a imbatranirii pielii si a eczemelor, iar alimentatia incorecta, precum cea bogata in grasimi si carbohidrati duce la aparitia acneei si a iritatiilor.

 

CUM SA REDUCI EFECTELE STRESULUI

O dieta corecta
Stim deja ca alimentatia este cea care influenteaza organismul si pielea. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca prea multa cofeina stimuleaza productia de adrenalina, care duce la infundarea porilor pielii. Trebuie sa introduci in dieta zilnica alimente care iti ajuta pielea. Urmeaza linkul spre articolul 10 alimente care iti garanteaza o piele stralucitoare pentru mai multe informatii. Mananca multe legume cu frunze verzi, fructe si lactate si uleiuri cu Omega 3, precum cel de masline. Gateste cu mirodenii, acestea curata organismul si il ajuta sa asimileze nutrimentele din mancare. Sofranul, de exemplu, are efecte anti-inflamatorii si anti-alergice.

Relaxeaza-te
Am precizat ca stresul ridica nivelul de cortizol, care afecteaza pielea. De aceea, scopul tau este sa te relaxezi cat mai mult. Exercitiile fizice sunt cea mai buna metoda de relaxare a organismului, deoarece fluxul masiv de sange oxigeneaza abundent fiecare parte a organismului. Masajele sunt si ele foarte eficiente, alaturi de aromoterapie si bai calde. 8-9 ore de somn pe noapte sunt vitale pentru relaxarea organismului, mai ales daca somnul este precedat de un masaj sau o baie calda.

poza femei la masaj relaxandu-se

Tu cum te lupti cu stresul?

Articolul urmator
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?
Incepe quiz
Cât de bine îți controlezi viața? Lași stresul sau liniştea să te guverneze?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (65)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    valyvaly
    22 ianuarie 2011 15:03

    am citit cu interes, felicitari pentru articol!!!

    adaia
    15 ianuarie 2011 13:01

    felicitari pentru articol !!!

    flori (anonim)
    14 ianuarie 2011 22:10

    foarte interesant articolul si chiar folositor , multumim diva hair :*