Cele mai periculoase şi dezgustătoare tratamente cosmetice din istoria frumuseţii

Cele mai periculoase şi dezgustătoare tratamente cosmetice din istoria frumuseţii

Redactor Andreea Baluteanu

Ţi se pare că lenjeria Spandex, tocurile înalte şi sânii lipiţi cu bandă adezivă sunt artificii de beauty care presupun prea mult disconfort fizic pentru a fi încercate? Trebuie să ştii că istoria frumuseţii presupune gesturi atroce, pe lângă care aceste mici „nechibzuinţe” sunt un adevărat răsfăţ!

Amuzamentul, groaza şi frica se vor înlănţui în sufletul tău, după ce vei afla care au fost cele mai periculoase şi mai dezgustătoare tratamente cosmetice din istoria frumuseţii!

Istoria frumuseţii: la graniţa dintre dezgustător şi periculos

Frumuseţile de odinioară nu precupeţeau niciun efort pentru a-şi păstra tinereţea şi prospeţimea. Cu toate acestea, cunoştinţele vremii erau net inferioare curajului femeilor, iar tratamentele cosmetice bazate pe ingrediente naturale din grădina bunicii erau însoţite de proceduri riscante, ale căror efecte nu erau studiate şi care se transformau, din neştiinţă, în adevărate acte de cruzime! Iată care erau cele mai populare „miracole ale cosmeticii” în perioadele întunecate ale istoriei frumuseţii!

Plumb

Nu este doar titlul unei poezii de Bacovia, ci şi un ucigaş tăcut al femeilor... care se voiau mai frumoase. Plumbul amestecat cu oţet era una dintre soluţiile preferate ale doamnelor din înalta societate, care îşi doreau un ten palid, curat şi lipsit de urmele de variolă, una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale secolului al XVIII-lea. Urmările? Piele uscată, păr cărunt înainte de vreme, dureri abdominale şi constipaţie.

Arsenic

Tot tenul palid atât de blamat acum şi atât de dorit în istoria frumuseţii le-a determinat pe femei să utilizeze... arsenic. Ce şi-au dorit? Piele de porţelan, netedă, lipsită de păr (arsenicul era folosit în Renaştere pe post de... epilator). Ce au obţinut? Dureri de cap, confuzie, diaree, reducere a numărului de globule roşii şi, în cele din urmă, moarte.

Mercur

Istoria frumuseţii mai poate fi numită şi... istoria otrăvurilor ingerate voluntar. Pudrele faciale cu mercur erau un adevărat răsfăţ pentru înalta societate, femeile din nobilime considerând că le oferă o strălucire palidă şi că le ascunde urmele de acnee şi variolă. Multe dintre ele ajungeau să îmbătrânească înainte de vreme şi să înceteze prematur din viaţă.

Radiu

Descoperirea lui Marie Curie le-a făcut fericite pe multe dintre femeile însetate de tinereţe veşnică! „Experţii în beauty” ai vremii lăudau efectele anti-age ale radiului! Nevinovatele care i-au crezut au ajuns să sufere efecte devastatoare, precum diformităţi fizice şi infertilitate.

 

O fotografie postată de Riniii(@riniiikarmaker) pe

Mătrăgună

Cine ar putea rezista unei italience cu ochi mari şi luminoşi? Străbunicele cu look de Amanda Seyfried foloseau picături de mătrăgună pentru efect de dilatare a pupilelor, ceea ce le sensibiliza vederea şi le scurta viaţa. Ce sacrificii nu facem însă în numele frumuseţii?!

Raze X

Azi sunt folosite pe scară largă în medicină, dar în cu totul alte scopuri. Imediat după descoperirea lor, la sfârşitul secolului al XIX-lea, radiaţiile erau utilizate pentru a scăpa de pilozitatea corporală! Unii pacienţi erau radiaţi şi pentru 20 de ore, scrie nymag.com, ajungând să sufere în scurt timp de forme de ulcer şi, mai târziu, de cancer!

Din categoria „nu ne vine să credem, dar suntem oripilate, nu îngrozite”, tratamentele de beauty din istoria frumuseţii de mai jos ne-au produs o impresie la fel de puternică!

Băi în excremente de crocodil

Se presupunea că aveau efect anti-age şi că ofereau o piele mai fermă! Poate că o strămoaşă a temerarei familii Kardashian le-a şi încercat!

Machiaj diluat în salivă

În Roma antică, exista chiar un job care presupunea să concepi produse de makeup, amestecând diverse ingrediente cu propria salivă. Nu era prea bine plătit (frumuseţile din înalta societate foloseau sclavi), dar ce mai contează?

Tu ce părere ai? Te-au oripilat aceste tratamente de înfrumuseţare din istoria frumuseţii?

Surse foto: Facebook, Instagram

Articolul urmator
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.