Curatarea tenului de puncte negre: cele mai eficiente metode

Curatarea tenului de puncte negre: cele mai eficiente metode

Cristina Tarziu

Punctele negre constituie probabil cea mai nesuferita problema a tenului, nu doar pentru ca sunt inestetice, dar si pentru ca e incredibil de dificil sa scapi de ele si incredibil de usor sa apara la loc. Contrar mitului conform caruia culoarea punctelor negre e data de praful acumulat in pori, punctele negre sunt de fapt o aculumare de sebum, celule moarte si, e adevarat, impuritati, insa culoarea nu e data de acestea din urma, ci de oxidarea sebumului in contact cu aerul. Cel mai adesea punctele negre apar pe nas, barbie si frunte (in zona T), insa pot aparea si pe obraji sau tample. Curatarea tenului de puncte negre este o sarcina foarte grea si care adesea poate fi facuta doar de catre cosmeticiene, cu metode specifice si produse profesionale, insa exista si cateva metode eficiente la care poti recurge cu incredere, chiar la tine acasa.

Cele mai eficiente metode de curatare a punctelor negre

Indiferent de cat de tentant este, nu incerca niciodata sa iti storci singura punctele negre. Riscul de infectie este foarte mare si poti ramane cu cicatrici greu de indepartat. Apeleaza, in schimb, la metode mai putin invazive, dar care, te vei convinge, dau rezultate foarte bune.

Benzi pentru puncte negre cu miere si lapte



Mierea are proprietati antibacteriene, purifica tenul, iar in aceasta combinatie actioneaza ca un adeziv. Ai nevoie de o lingura de miere, o lingurita de lapte si fasii curate de panza din bumbac. Amesteca laptele cu mierea intr-un bol pana ce obtii o pasta omogena. Incalzeste-o un pic pe foc sau in cuptorul cu microunde si aplica amestecul pe zonele cu puncte negre, apoi lipeste panza de bumbac deasupra. Asteapta pentru cel putin 20 de minute pentru ca mierea si laptele sa se usuce, apoi dezlipeste usor benzile de panza de pe fata. Clateste cu apa calduta si foloseste o crema hidratanta cu o formula usoara, pentru ten gras cu tendinte acneice. Incearca si aceste masti pentru ten cu miere!

Benzi pentru puncte negre cu miere si scortisoara



Scortisoara imbunatateste circulatia, granulele fine actioneaza ca un exfoliant si iti lasa tenul fin si stralucitor, iar mierea are toate beneficiile despre care vorbeam mai sus. Ai nevoie de o lingura de miere, o lingura de pudra de scortisoara si benzi curate de bumbac. Amesteca mierea cu scortisoara, apoi aplica amestecul pe zonele cu puncte negre, lipeste benzile de panza si asteapta pentru 3-5 minute (pentru ca nu a fost diluata, mierea se va usca mult mai rapid). Indeparteaza usor benzile, clateste cu apa calduta si aplica o crema hidratanta.

Argila pentru puncte negre



Argila este unul dintre cele mai grozave remedii naturale pentru indepartarea punctelor negre. Ajuta la dizolvarea uleiurilor, mineralizeaza tenul si il lasa fin si placut la atingere. Amesteca o lingura de pudra de argila cu o lingura de otet de mere (otetul de mere actioneaza ca un astringent si curata porii in profunzime) si aplica amestecul pe zonele afectate. Lasa-l sa actioneze pentru 15-20 de minute sau pana s-a uscat complet, apoi clateste cu apa calduta. Mastile cu argila au o multime de beneficii, dar si dezavantajul de a usca usor tenul. E nevoie, de aceea, sa aplici intotdeauna o crema puternic hidratanta imediat dupa indepatarea mastii de pe ten.

Exfoliere cu bicarbonat de sodiu pentru indepartarea punctelor negre



Mastile cu bicarbonat de sodiu dau rezultate foarte bune in indepartarea punctelor negre, insa nu trebuie aplicate mai des de o data pe saptamana. Bicarbonatul curata pielea in profunzime si actioneaza ca un exfoliant. Fa o pasta dintr-o lingura de bicarbonat de sodiu si putina apa, aplic-o pe zonele afectate, las-o sa actioneze pentru 10 minute, apoi clateste cu apa calduta si aplica o crema hidratanta.

Masca pentru indepartarea punctelor negre cu lapte si gelatina



Gelatina se lipeste de sebumul si impuritatile acumulate in pori si le indepartaeaza in momentul in care o „dezlipesti" de pe fata. Este una dintre cele mai simple, dar si cele mai eficiente metode de a scapa de punctele negre. Amesteca o lingura de lapte cu o lingura de gelatina intr-un bol de sticla pus la bain-marie. Cand amestecul s-a omogenizat si a devenit caldut (nu fierbinte!) il poti aplica pe zonele cu probleme. Lasa-l pentru cel putin 20-30 de minute pe fata, sau pana s-a intarit complet, apoi dezlipeste-l cu miscari usoare. Clateste-te cu apa calduta pentru a indeparta eventualele reziduuri ramase si apoi aplica o crema hidratanta.

Cea mai buna metoda de a lupta cu punctele negre este sa le previi aparitia. Spala-ti tenul in mod regulat cu produse adecvate tipului tau de piele, nu-ti impovara tenul cu produse cosmetice atunci cand nu este cazul, exfoliaza-l periodic si foloseste solutii astringente si de tonifiere pentru a preveni dilatarea si incarcarea porilor!
Articolul urmator
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.