Protectie solara pentru fata

Protectie solara pentru fata

Luiza Valsan

Este greu sa rezisti tentatiei de a te expune la soare in timpul verii, dar toate acele raze iti pot afecta grav pielea. Poti minimaliza riscurile de arsuri solare, prin respectarea unor reguli de protectie solara pentru fata.

  

Ce trebuie sa stii despre razele ultraviolete si SPF

Exista trei tipuri de raze ultraviolete:

- razele UVA au cea mai mare lungime de unda si pot penetra profund tesutul cutanat; acest tip de raze duc la o inchidere a culorii pielii mult mai rapida;
- razele UVB au o unda de lungime medie si afecteaza in general tesuturile pielii; sunt razele care inrosesc si ard pielea si duc la o colorare a tenului dupa cateva zile de la expunere;
- razele UVC nu pot penetra atmosfera, asa ca nu sunt un pericol pentru tine.

Radierea cu razele ultraviolete determina imbatranirea celulelor pielii si, inevitabil, o expunere prelungita la lumina soarelui duce la aparitia ridurilor. Razele UV au posibilitatea de a distruge ADN-ul din celulele pielii, provocand mutatii responsabile de aparitia cancerului.

Melanocitele (celule care produc pigmentul ce confera coloratia tegumentului, melanina) se afla in partea de jos a epidermei si sunt foarte vulnerabile in fata razelor ultraviolete. Acestea nu au abilitatea de a repara tesutul distrus, comparativ cu alte celule.

Nu exista niciun factor de protectie solara pentru fata (si in general pentru piele) care sa asigure o protectie totala in fata razelor ultraviolete. Iata care este procentajul de protectie a cremelor impotriva razelor UV:

- SPF 15 protejeaza de 93.3% din razele UV pe perioada determinata (150 de minute, dupa care trebuie sa reaplici un strat de crema cu factor protector)
- SPF 30 asigura 96.6% protectie
- SPF 50: 98%

Metoda de calcul pentru aceste procentaje este: 100 - (1/numarul SPF)*100.

Masuri de protectie solara pentru fata

Creme cu SPF

Daunele suferite in urma radiatiei ultraviolete sunt cumulative, asa ca este important sa iti iei masuri de protectie solara pentru fata de fiecare data cand te expui la soare. Foloseste zilnic protectie solara pentru fata si corp si nu uita sa o aplici de mai multe ori pe zi.

Specialistii recomanda aplicarea unei creme cu SPF cu 20 de minute inainte de a iesi afara si un strat de reaplicare la fiecare 2 ore, mai ales daca te duci la plaja.

Cantitatea cremei de protectie pe care trebuie sa o aplici este aproximativ cat o migdala mare, adica 1.25 ml (un sfert de lingurita) pentru fiecare zona. Aplicarea se face cu miscari de netezire (si nu circulare!), din centrul fetei spre linia parului.

Cosmetice cu SPF

Dupa aplicarea cremelor cu factorul de protectie solara pentru fata corect, foloseste produse de machiaj care contin SPF minimum 15: crema de ochi, baza de machiaj, fond de ten, pudra, ruj de buze sau balsam.

Evita in timpul verii cosmeticele lucioase, deoarece maresc riscul de cancer de piele, conform unor cercetari realizate la University Medical Center din Dallas. Se pare ca uleiurile folosite la fabricarea lor atrag si sporesc puterea de penetrare a razelor ultraviolete.

Ulei de argan

Foloseste creme pe baza de ulei de argan sau aplica produsul direct pe fata si lasa-l sa actioneze timp de 15 minute. Uleiul de argan are proprietati antioxidante, lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la regenerarea pielii prin impiedicarea imbatranirii premature a tenului din cauza soarelui si a poluarii.

Ochelari de soare si palarii

  

Poarta o palarie cu boluri largi, de minimum 7 centimetri, care poate bloca toate razele UVB de la nivelul fetei si al ochilor. Alege ochelari de soare cu lentile care absorb/blocheaza razele UV, deoarece acestea ofera o protectie solara pentru fata potrivita. Poarta-i pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp si vreme, deoarece razele UV pot penetra chiar si norii si ceata.

Pentru o protectie eficienta, ochelarii de soare ar trebui sa aiba:

- abilitatea de a absoarbe si bloca 99-100% din razele UVA si UVB. La modul ideal, ar trebui sa ofere protectie si impotriva luminii albastre, adica spectrul vizibil al luminii solare.
- marimea corecta pentru a acoperi ochii, pleoapele si zonele din jur. Cu cat acopera mai multa piele, cu atat mai bine. Sunt ideale modelele de ochelari cu margini rotunjite si cu scuturi laterale de protectie UV.
- durabilitate si rezistenta la impact
- marcaj CE
- lentile polarizate, pentru a elimina riscul de orbire, atunci cand suntem la volan, in zapada sau in apa, unde reflectia mareste foarte mult efectul de orbire. Clipele de orbire din aceste cauze pot provoca stari de oboseala, dureri de cap si chiar migrene.

Protectie solara pentru fata in functie de tipul de ten

Tenul are nevoie de o protectie ridicata pentru a preveni aparitia petelor maronii si a imbatranirii premature.

Protectie solara pentru tenul uscat: Alege o crema hidratanta cu SPF 30, bogata in ceramide, pentru a impiedica uscarea excesiva a pielii si pentru a mentine elasticitatea si fermitatea epidermei.

Protectie solara pentru tenul gras/acneic: Alege o crema cu SPF 30, pe baza de dimeticon, pentru a absorbi sebumul de pe suprafata pielii si care sa nu contina uleiuri, cu o actiune matifianta si un efect anti-luciu.

Protectie solara pentru tenul sensibil: Alege o crema cu SPF 50 pentru a preveni iritatiile si efectele nocive ale radiatilor de tip UVA, responsabile pentru imbatranirea prematura, uscarea excesiva a tenului si aparitia petelor pigmentare.

Protectie solara pentru tenul cu rozacee: Alege o crema cu SPF minimum 15, cu o formula usoara, fara iritanti (parfum sau alcool) si pe baza de dimeticon, ciclometicon, dioxid de titan sau oxid de zinc (protectie UVA si UVB).

Cum sa vindeci pielea afectata de soare

Te intrebi ce poti face daca tenul tau a fost deja afectat de expunerea prelungita la soare? In primul rand incearca sa respecti toate masurile de protectie solara pentru fata. Acestea vor reduce sansele de a distruge mai profund pielea deja afectata. Si evita expunerea la soare in urmatoarea perioada, pana se refac in totalitate tesuturile cutanate.

In al doilea rand, cauta produse care contin ingrediente cu efect reparator, antiinflamator si antibacterian. Cauta formule pe baza de acid glicolic si retinol, substante care reduc liniile fine si ridurile si pe baza de antioxidanti, mai ales vitaminele C si E, care reduc riscul de aparitie a cancerului de piele.

Folosirea regulata a protectiei solare pentru fata diminueaza cu mult riscul de aparitie a cancerului de piele. Ai grija de tenul tau si evita expunerea prelungita la soare, mai ales in orele de varf asupra carora avertizeaza dermatologii, respectiv 11 a.m. - 17 p.m..

 

Articolul urmator
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Un dermatolog explică de ce frecarea zilnică cu gheață pe față vă poate oferi o piele impecabilă 
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.