5 Schimbari hormonale care iti afecteaza pielea

5 Schimbari hormonale care iti afecteaza pielea

Gabriela David, redactor Divahair.ro

Spre deosebire de corpul unui barbat, cel al unei femei trece prin foarte multe schimbari de-a lungul vietii, incepand cu perioada frumoasa a copilariei si adolescentei, continuand cu sarcina si terminand cu menopauza. Hormonii isi cam fac de cap in corpul unei femei, si fiecare "petrecere" are un impact atat psihic cat si fizic, pielea fiind si ea afectata de fiecare schimbare hormonala.

Hormonii nostri au, se pare, o influenta foarte puternica, dar nu avem niciun motiv sa devenim sclavele lor. Pentru ca o femeie ingrijita este o femeie informata, trebuie sa intelegem cum afecteaza hormonii corpul nostru, pentru ca sa fim capabile sa minimanizam efectele negative si sa profitam pe deplin de cele pozitive. Diva Hair te invita intr-o calatorie in aceasta lume, care iti va dezvalui cum este afectata pielea noastra de schimbarile hormonale si cum sa profitam de aceste schimbari:

poza molecula

CE SUNT HORMONII?

Hormonii sunt produsi de sistemul endocrin al corpului uman. Sunt chimicale naturale eliberate in fluxul sanguin, chimicale care stimlueaza si coordoneaza activitatea anumitor organe sau a intregului organism. Imbatranirea si toate schimbarile fizice se datoreaza modului de management al sistemului. Unele organe sau tesuturi au o sensibilitate mai scazuta la modul de "conducere" al hormonilor, sau isi dezvolta o astfel de sensibilitate o data cu trecerea anilor. Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, trecand prin diferite stadii, nivelul hormonal se schimba.


PIELEA FEMEII LA PUBERTATE

Acum hormonii incep sa produca schimbari majore in corpul femeii. Sanii se maresc, apare nedoritul par pe picioare, in zona axila si cea pubiana, soldurile se latesc si tanara femeie creste foarte mult in inaltime. In plus, grasimea incepe sa se depuna - in medie, o fata la 12 ani are cu 10% mai multa grasime decat un baiat. In acesti patru ani de pubertate, apar menstruatia si schimbari psihice evidente: turbulenta emotionala si impulsuri sexuale puternice. Nivelul ridicat de androgen - un hormon masculin -, schimba compozitia transpiratiei, astfel ca mirosul si consistenta acesteia se schimba. De asemenea, creste foarte mult secretia de sebum a pielii. In acest moment apare cea mai intensa problema a unei adolescente: acneea.

poza adolescenta

Acneea varieaza foarte mult in severitate, si este 80% influentata de nivelul crescut de hormoni in aceasta perioada. Insa, severitatea ei nu depinde numai de hormoni, depinde foarte mult si de alimentatie, igiena si de nivelul de stres. O alimentatie bazata pe dulciuri si lactate va inrautati aspectul ei, ca si o activitate care priveaza organismul de somn. Aspectul ei poate fi diminuat, insa nu poate fi inlaturat complet in perioada pubertatii. Acneea va aparea in primul rand in zona fetei si pe spate, zonele unde cantitatea de sebum este mai ridicata. Mai multe informatii despre lupta cu acneea gasesti in articolul "9 Metode eficiente de tratare a acneei".


PIELEA FEMEII IN TIMPUL CICLULUI MENSTRUAL

Lunar, o femeie se confrunta cu etapele ciclului menstrual, care dureaza, in medie 29,5 de zile, incepand cu un ciclu normal de 30 de zile la adolescenta si ajungand la 28 de zile in apropierea varstei de 30 de ani. Organismul sufera modificari hormonale, la fel si pielea, in timpul celor 4 etape ale ciclului menstrual:

1. Menstruatia
Dureaza in medie 5 zile, nivelul hormonilor este scazut, iar pielea este foarte uscata. Aceasta apare deoarece bariera pielii de aparare este rupta si pielea se dezhidrateaza. Acum trebuie sa folosesti o crema puternic hidratanta.

2. Etapa foliculara
Dureaza aproximativ 9 zile, timp in care nivelul hormonului feminin estrogen creste, culminand cu doua zile inainte de ovulatie. Pielea ta va arata cel mai bine in acest moment si nu are nevoie decat de ingrijirea normala.

poza femeie imbracata in rochie rosie

3. Ovulatia
Dureaza cam 3-4 zile. Nivelul hormonilor scade la cel mai jos nivel, iar pielea devine mai sensibila la atingeri si, automat, dezvolta alergii, mai ales ca este mult mai insensibila la durere.

4. Etapa luteala
Dureaza cam 14 zile si este acompaniata de secretii si de o temperatura a corpului usor mai ridicata. Pielea este foarte sensibila acum, cand nivelul de androgen, hormonul masculin creste, si apar cosurile si petele pe piele. Membrana celulara slabeste, pielea incepe sa se dezhidrateze si este mult mai vulnerabila la expunerea la soare. Prin urmare este momentul cand trebuie sa ingrijesti pielea cu atentie si sa o protejezi de soare. 

PIELEA FEMEII IN VIATA SEXUALA

Multi cercetatori au demonstrat ca o viata sexuala activa este foarte sanatoasa pentru organismul nostru: reducerea tensiunii arteriale, cresterea imunitatii, dar si o piele mai frumoasa. Cea din urma se pare ca se datoreaza nivelului scazut de stres din timpul sexului, care, la randul lui, este strans legat de cresterea nivelului "hormonului dragostei" - oxitocina. Un studiu intens chiar a demonstrat ca sexul ne face sa aratam cu 4 pana la 7 ani mai tinere. Prin urmare, schimbarile hormonale din timpul actului sexual ne ofera o piele frumoasa. Mai multe informatii poti afla din articolul "Secretul pielii frumoase? Sex regulat! ".  

poza cuplu zambind


PIELEA FEMEII IN TIMPUL SARCINII

In timpul sarcinii schimbarile hormonale sunt foarte intense, aproape la fel de intense ca la pubertate. Scaderea dramatica in nivelul de estrogen si progesteron la sfarsitul ciclului menstrual nu mai are loc, si un nou hormon hCG (gonadotropina corionica umana) stimuleaza ovarele pentru a produce niveluri ridicate de estrogen si progesteron pentru a sustine sarcina: formarea placentei, marirea sanilor, relaxarea muschilor pentru extinderea burticii, productia de lapte.

In timpul sarcinii pielea va arata mai bine ca niciodata, datorita nivelului ridicat al hormonilor feminini: estrogen si progesteron. Insa, datorita schimbarilor fizice, trebuie sa te feresti de aparitia vergeturilor, aplicand zilnic pe sani si pe burta o crema puternic hidratanta, care ajuta pielea sa se extinda fara semne vizibile.

poza femeie insarcinata

Dupa nastere, nivelul hormonal scade dramatic si apar stari psihice si schimbari fizice intense. Burtica revine la forma initiala, iar pielea ei are nevoie de o ingrijire atenta, cu un produs special impotriva vergeturilor. Sanii sunt cei care sufera cel mai mult, deoarece trebuie sa alaptezi. Ei trebuie ingrijiti foarte atent, de la o igiena intensa - spalati bine inainte si dupa fiecare alaptare, si folosind o crema hidratanta. Ajuta mult in mentinerea tonusului si dusurile care alterneaza apa calda cu apa rece. Daca nu le suporti, tamponeaza sanii usor cu un tampon de vata ud, pe care l-ai tinut 30 de secunde in congelator.

PIELEA FEMEII LA MENOPAUZA

In medie, o femeie ajunge la menopauza intre 45 si 50 de ani. Nivelul de estrogen scade foarte mult, ciclul devine neregulat, pana ce dispar complet, rezultand schimbari fizice precum bufeurile, petele pigmentare, pierderea elasticitatii pielii si ridurile. Nu este anormal ca pielea sa se inchida la culoare sau sa apara din nou acneea. Este important sa mentii o dieta echilibrata si sa nu expui pielea unui mediu prea dur sau sa o expui prea mult la soare. De asemenea, trebuie sa ii oferi o ingrijire mult mai atenta decat obisnuiai, folosind produse dedicate acestei perioade. Pielea este mult mai uscata, prin urmare ocupa-te intens de hidratarea ei, evita baile fierbinti si bea cat mai multa apa.

poza femeie la 50 de ani

Fii o femeie informata pentru ca este bine sa cunosti din timp toti factorii (interni si externi) care iti pot afecta pielea, pentru a-i oferi zilnic ingrijirea de care are nevoie in fiecare etapa a vietii.

Nu neglija nici aspectul vestimentar. Investeste in piese versatile care pot fi introduse in multe tinute si pot fi pastrate mai multi ani in garderoba, pentru ca nu se demodeaza repede: o pereche de pantofi negri stiletto, o geanta office, o camasa alba, o rochie neagra (LBD) si un cardigan nude.

 pantofi stiletto

Pantofi Dasha - 310 lei

 geanta din piele

Geanta Dasha - 225 lei

Pielea ta cum se comporta in timpul schimbarilor hormonale?

Articolul urmator
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (111)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Koneko
    15 decembrie 2010 10:10

    Un articol minunat, bravo!

    Nina_make-up artist_Chisinau_MD_26ani (anonim)
    25 noiembrie 2010 03:03

    ***** Mi-a placut mult acest articol ! BIS ! *****

    oana (anonim)
    23 noiembrie 2010 22:10

    felicitari pentru articol