Cum acoperi cu machiaj cicatricele provocate de acnee

Cum acoperi cu machiaj cicatricele provocate de acnee

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Ce femeie nu și-ar dori un ten fără cusur? Și totuși, lucrul acesta se întâmplă extrem de rar: se pare că doar 5% dintre femei au o piele cu adevărat perfectă, în rest... fiecare se descurcă așa cum poate, de cele mai multe ori, apelând la un machiaj corector. Situația pare și mai dramatică în cazul unui ten marcat de acnee. Dar există soluții și pentru această situație. Iată, în cele ce urmează, câteva sfaturi pentru realizarea unui machiaj corector potrivit.

Dacă te confrunți cu acneea chistică sau cu alte erupții în mod regulat, trebuie să știi că nu toate produsele de machiaj te pot ajuta să arăți mai bine. Acoperirea completă a cicatricelor lăsate de acnee se face cu ajutorul unor produse matifiante, cu acoperire completă și de lungă durată.

În plus, în loc să-ți întinzi machiajul pe față, încearcă să aplici fondul de ten, corectorul și pudra prin tapotare, pentru a obține o acoperire netedă și uniformă.

Folosește aceste produse pentru a-ți întări încrederea în tine și lasă-ți frumusețea să strălucească!

Pasul 1. Selectarea produselor de machiaj

1. Potrivește-ți machiajul cu tonul pielii

O armonizare cât mai bună între corector, fond de ten și tonul pielii tale îți va oferi un aspect final cât mai aproape de natural. Mai întâi, examinează-ți încheietura mâinii pe partea interioară la lumină naturală pentru a vedea dacă pielea ta are tonuri calde, neutre sau reci. Vizitează apoi un magazin de cosmetice și testează mai multe din marea varietate de produse care îți stau la dispozitie pentru a te ajuta să-ți pui în valoare frumusețea.
Reține faptul că unele produse își schimbă ușor culoarea după una-două ore de contact cu grăsimile din piele. De exemplu, nuanța perfectă a fondului tău de ten ar putea deveni galbenă până la sfârșitul zilei.
Încearcă mai multe mostre pentru a vedea care arată și se simte cel mai bine după o zi întreagă de folosire.
Dacă știi că pielea ta devine vizibil mai palidă sau mai întunecată în funcție de anotimp, alege un set de produse pentru a se potrivi cu nuanța de vară al tenului tău și un alt set care să corespundă nuanței lui din timpul iernii.

2. Alege anticearcăne, fond de ten lichid și pudre matifiante

Produsele de machiaj care creează o finisare mată vor netezi în mod natural textura pielii. Dacă ai tenul acneic stai deoparte de fondurile de ten și de pudrele lucioase și uleioase pe toată fața, deoarece acestea tind să sublinieze și cea mai mică problemă a tenului pe care o ai.

3. Alege produsele cu mențiunea “produs non-comedogenic” sau fără ulei”

Din păcate, utilizarea multora dintre produsele de machiaj și de îngrijire a pielii pote avea ca urmare înfundarea porilor, ceea ce îți poate agrava acneea. De aceea, obișnuiește-te să citești etichetele produselor pe care le alegi, pentru a te asigura că nu sunt comedogenice și nu conțin uleiuri. Aceasta înseamnă că acele produse nu ar trebui să-ți înfunde porii.
• Cele mai multe produse au această mențiune pe eticheta de pe partea din față, dar ea poate fi și pe eticheta posterioară.

4. Alege produse ușor de amestecat și cu acoperire completă

Cosmeticele cu acoperire mare sunt cele mai indicate, deoarece ele conferă o culoare uniformă faței tale, ceea ce va face mai puțin vizibile orice denivelări. Produsele cu proprietăți hidratante sau emoliente se vor întinde uniform, curat, fără a lăsa reziduuri uscate sau păstoase pe tenul tău.

• Produsele care conțin în denumire termenul "camuflaj" sunt concepute pentru a acoperi zonele de decolorare, de la petele întunecate la tatuaje. Acestea ar putea fi o soluție bună dacă cicatricile tale cauzate de acnee sunt mai întunecate decât restul feței.
• Dacă dorești o acoperire completă a cicatricilor, dar o acoperire mai ușoară pe restul feței, încearcă să utilizezi un fond de ten cu acoperire medie sau chiar un hidratant colorat puternic pigmentat, proiectat pentru stratificare.

5. Selectează formulele de lungă durată

Multe fonduri de ten și pudre promit "acoperire de 24 de ore" sau acoperire "de lungă durată". Alege un produs ca acesta pentru a evita necesitatea unor retușuri la jumătatea zilei. În plus, dacă anticipezi că vei transpira, vei plânge sau altele situații care îți vor aduce fața în contact cu apa, folosește cosmetice rezistente la apă. Totuși, nu le utiliza prea frecvent pe acestea, deoarece acestea îți pot înfunda porii.
Dacă folosești cosmetice rezistente la apă, pentru îndepărtarea machiajului utilizează un demachiant special pentru aceste produse, pentru a evita blocarea porilor.

6. Alege un fond de ten special ”pentru eliminarea porilor” pentru stratul de bază

Rolul primeer-ului, un produs tot mai des folosit în ultimii ani, este de a realiza un strat de bază uniform pe care pot fi aplicate alte produse cosmetice. Multe baze de machiaj (primere) permit o utilizare de lungă durată, iar un primer purtând etichete precum "poreless", "elimină porilor" sau "netezește pielii" va oferi pielii o textură mai fină.

• Bazele de machiaj (primerele) ajută la prelungirea duratei machiajului.
• Bazele de machiaj umplu porii, mascând urmele lăsate de cicatrizarea acneei, și creeză o bază mai netedă pentru cosmeticele care urmează să fie aplicate.

7. Alege anticearcăne speciale pentru utilizarea pe cicatrici lăsate de acnee și erupții

Caută un produs care conține pe etichete expresii precum "anticearcăn pentru erupții" sau " antiacneic". Acestea sunt concepute pentru a trata erupțiile actuale și pentru a le preveni pe cele viitoare.

Pentru cicatricile profunde, produsele de umplere a cicatricilor de acnee pe bază de silicon aplică un strat de silicon pe suprafața pielii.
• Siliconul umple orice urmă de cicatrizare și creează o suprafață netedă, pe care poți aplica fondul de ten și celelalte produse de machiaj.

8. Utilizează un corector pigmentat pentru a elimina petele de pe față

Acneea are un ton de culoare rece, deci utilizarea nuanțelor calde poate crea un echilibru. Dacă ai piele deschisă la culoare, utilizează un anticearcăn golden peach. Pentru pielea de culoare medie, alege-ți nuanța peach undertone. Dacă pielea este mai întunecată, optează pentru un anticearcăn de culoare portocaliu închis (dark orange tinted color-corrector). Aplică un corector pigmentat pe pielea curată și hidratată și ”sigilează” cu o pudră de finisare. Ar putea părea un pic ciudat la început, dar după ce vei aplica fondul de ten peste produsul de corectare a culorii vei vedea că petele întunecate dispar.

• Încearcă să nu amesteci fondul de ten cu produsul de corectare a culorii; scopul este de a păstra aceste straturi distincte, astfel încât fiecare să-și facă treaba separat.
• Nu aplica acest corector numai pe cicatricile acneei, ci pe toată fața, insistând pe zonele afectate, până se ajunge la uniformizare.

9. Încearcă machiajul cu aerograful (airbrush) sau fondul de ten cu pulverizare

Trusele de machiaj cu aerograf sunt vândute, de obicei, la prețuri foarte mari, fiind destinate profesioniștilor și necesită un oarecare exercițiu pentru a putea obține un finisaj perfect și uniform. Dar, ca alternativă mai accesibilă, poți alege un fond de ten cu pulverizare pentru a obține rezultate similare. Aceste tipuri de produse asigură o pulverizare fină, uniformă pe pielea ta, motiv pentru care pot fi utilizate pentru o acoperire perfectă.

• Fondurile de ten cu pulverizare sunt mai scumpe decât cele lichide, dar îți permit să imiți la tine acasă aspectul machiajului cu aerograful fără investiția mai scumpă în echipament.
• Trebuie să știi că machiajul cu aerograful dă foarte bine în fotografii, deci, pentru un eveniment special, ia în considerare rezervarea serviciilor unui profesionist al machiajului.
• Dacă tu însăți ești un profesionist într-ale machiajului, atunci consideră aerograful o parte esențială a echipamentului tău de lucru. Clienții plătesc de obicei mai mult pentru serviciile de aerografiere, iar cei cu cicatrici cauzate de acnee vor aprecia, cu siguranță, faptul că le oferi posibilitatea de a experimenta răsfățul unui finisaj uniform.

Pasul 2. Pregătirea pielii

1. Mai întâi, curăță-ți pielea

Începe cu o față curată, proaspăt spălată înainte de a pune orice produs de machiaj. Poți să-ți speli fața cu apă sau să utilizezi un produs de curățare zilnică - urmează orice procedură de îngrijire a pielii pe care ți-a recomandat-o medicul dermatolog.

2. Apoi, exfoliază-ți pielea

Exfoliază-ți pielea cu un produs exfoliant chimic, pentru a îndepărta celulele moarte. Alege un exfoliant care conține acid salicilic sau un alt produs similar. Aplică-ți pe față exfoliantul și freacă ușor pielea. Clătește apoi cu apă rece, pentru a închide porii.
• Exfoliantul va îndepărta celulele moarte, astfel încât pielea se va simți mai fină și porii vor fi mai puțin susceptibili să se înfunde. În plus, aceasta va ajuta să se estompeze cicatricile acneei.
• Poți folosi exfoliantul o dată pe zi până când pielea va deveni mai netedă; după aceea, este mai bine să-l utilizezi doar de două-trei ori pe săptămână, pentru a nu-ți deteriora pielea.

3. Hidratează-ți pielea

Pentru hidratarea pielii folosește un produs hidratant ușor, urmând recomandările dermatologului pentru hidratantul zilnic potrivit. Acesta ar trebui să conțină SPF pentru a feri cicatricile acneei de posibilele daune provocate de soare. Alege un produs care pătrunde în piele și nu lasă reziduuri grase.
• Este, de asemenea, o idee bună să îți hidratezi fața pe timp de noapte folosind hidratantul ușor, fără ulei, recomandat de dermatologul tău.

4. Tratează-ți pielea cu un ser cicatrizant

Alege un ser de vindecare care conține vitamina C sau hidrochinonă. În plus, verifică eticheta pentru a te asigura că acel ser conține antioxidanți. Aplică pe față un strat subțire de ser înainte de aplicarea grundului (primerului). Apoi, lasă-l să acționeze câteva minute, astfel încât să pătrundă în piele.
• De asemenea, poți aplica serul și pe timp de noapte, înainte de a merge la culcare.

5. Aplică primerul

Pentru a netezi textura pielii și pentru a oferi o bază solidă machiajului, aplică primerul. Acesta creează o bază favorabilă pentru ca restul produselor cosmetice să se fixeze mai bine. Alege un produs care are proprietăți de netezire și "eliminare a porilor". Aplică-ți-l pe toată fața, presând apoi ușor pe piele. Lasă-l să se usuce și să se fixeze înainte de a-l acoperi cu alte produse cosmetice.

Pasul 3. Aplicarea anticearcănului și a fondului de ten

1. Aplică un corector de culoare

Aplică un anticearcăn de corecție a culorii insistând pe petele întunecate și acoperă-l cu pudră. Dacă intenționezi să utilizezi un corector de culoarea piersicii sau portocalie pentru a anula subtilitatea rece și întunecată a cicatricelor acneei, aplică-l peste zonele întunecate folosind o pensulă. Acoperă centrele și marginile exterioare ale petelor întunecate. Întinde ușor produsul pe margini cu vârfurile degetelor. Aplică pudra de finisare folosind o pensulă kabuki sau un puf pentru pudră.

2. Aplică pe cicatrici un corector matifiant cu acoperire completă

Ca și în cazul produsului de corectare a culorii, utilizează o pensulă de stropit pentru a îl întinde ușor pe piele. Aplică produsul selectiv, în zonele pe care dorești să le acoperi, apoi presează ușor, cu vârfurile degetelor, pentru a pătrunde în piele.
• În cazul în care corectorul tău matifiant dispune de un aplicator cu perie sau cu burete, îl poți folosi pe acela în locul unei perii separate.

3. Întindeți pe toată fața fondul de ten lichid de acoperire completă

Aplicarea fondului de ten cu mișcări de alunecare cu palmele va atrage atenția asupra texturii grunjoase a tenului tău și nu va crea straturi uniforme de acoperire. În schimb, presează produsul în piele prin tapotare pentru a te asigura că pătrunde în părțile mai profunde ale cicatricilor.
• Poți utiliza și un burete pentru aplicarea fondului de ten prin aceleași mișcări de tapotare. Spală foarte bine buretele după fiecare utilizare, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor.
• Ai posibilitatea să aplici mai multe straturi de produse, pentru o mai bună acoperire a petelor întunecate; lasă stratul de bază să se usuce și apoi aplică un alt strat zonei respective.

4. Configurarea finală a machiajului

Acoperă fondul de ten cu pudră, cu ajutorul unei pensule Kabuki sau a unui puf (pentru a aplica un strat subțire de produs) până vei obține pe toată fața un strat complet, cât mai uniform, de acoperire.
• Alege-ți o pudră translucidă pentru machiajului de zi, pentru a-i da un aspect natural. Dacă vrei să realizezi un machiaj pentru seară, alege-ți o pudră care să corespundă tonului tenului tău, pentru o acoperire suplimentară. Totuși, folosirea unei pudre care este în tonul pielii tale poate crea un aspect cam încărcat.
• Abține-te să te pudrezi cu mișcări rapide, s-ar putea să "deranjezi" anticearcănul și fondul de ten pe care tocmai le-ai așezat cu grijă.

5. Folosește strategic un .....highlighter

Dă-te cu highlighter doar pe zonele netede ale pielii.
Deși produsele mai luminoase nu oferă o acoperire bună pentru cicatricele acneii, o linie cu o ușoară tentă luminoasă poate da strălucire feței tale mate. Scopul este acela de a plasa cu grijă linia de highlighter pe zonele de piele netedă ale obrazului tău, pentru a le pune în evidență și a abate atenția de la cicatrici.

• Încearcă să aplici de-a lungul părții superioare a pomeților, deasupra arcadei frunții sau la vârful nasului.

6. Finalizează-ți machiajul cu un spray de fixare

Un spray cu efecte de lungă durată îți va fixa machiajul pentru toată ziua și toată noaptea. Adică până în momentul în care te-ai hotărât să te demachiezi, când vei îndepărta complet machiajul cu șervețele demachiante sau cu un alt produs de curățare.
• Dacă pielea ta tinde să se usuce, poți utiliza spray-ul de fixare fără a mai acoperi fondul de ten cu pudră. Totuși, pudra pigmentată adaugă un strat suplimentar, ceea ce aduce un plus de acoperire cicatricilor produse de acnee tenului tău.

Lucrurile de care ai nevoie

- fond de ten de bază (primer)
- fond de ten
- lichid de corectare a culorii
- anticearcăn
- pensule 
- pudră compactă sau praf
- perie Kabuki sau puf pentru pudră
- spray de fixare
- highlighter
- șervețele demachiante.

Așadar, pentru a ascunde cicatricile lasate de acnee pe fața ta trebuie:

- să alegi produsele potrivite tipului tău de ten
- să alegi culorile potrivite culorii tenului tău
- să testezi produsele, inclusiv pe cele naturale sau bio
- să folosești produse de calitate
- să folosești produse aflate în termenul de valabilitate
- să păstrezi cu strictețe igiena produselor și a ”uneltelor” tale (perii, bureți, puf)
- să respecți toate recomandările medicului dermatolog.

În final, un ultim sfat: pentru a obține un maximum de efect din machiajul tău, nu trebuie să te preocupe doar ascunderea cicatricilor lăsate de acnee, ci și realizarea unui machiaj al ochilor și al buzelor care să se armonizeze cu restul înfățișării și astfel vei face neobservabile cicatricile tale.

Surse foto: Getty

Articolul urmator
Machiajul „duș”, cea mai fierbinte tendință de care se va îndrăgosti orice femeie anul acesta
Machiajul „duș”, cea mai fierbinte tendință de care se va îndrăgosti orice femeie anul acesta
Ce machiaj de primăvară ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce machiaj de primăvară ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.