Cum poți combate efectele nocive ale luminii albastre asupra tenului
După ce ani la rând am fost îngrijorați de efectele nocive pe care le dețin radiaţiile solare asupra tenului, experții în skincare subliniază faptul că un nou pericol își face simțită prezența în universul îngrijirii noastre.
E vorba, așa cum anticipai, de lumina albastră. Cu siguranță ai auzit și tu de potențialul nociv alarmant pe care îl are accesul crescut la tehnologie și timpul petrecut în fața ecranelor, dar te-ai fi gândit că serialul tău preferat te poate îmbătrâni? Este semnalul de alarmă pe care îl trag experții.
Află din rândurile de mai jos ce este lumina albastră și care este pericolul la care te supui atunci când expunerea depășește unele limite. Vezi de asemenea și cum te poți proteja de ea!
Lumina albastră: de ce trebuie să te îngrijoreze?
Lumina albastră nu e nici pe departe o invenție a lumii contemporane, un baubau demn de un episod din Black Mirror. O parte integrantă a spectrului de lumină cu o lungime de undă cuprinsă între 380 și 500 de nanometri, lumina albastră provine atât de la soare, dar și de la unele surse de iluminat sau de la dispozitivele electronice, așa cum sunt ecranele laptopurilor sau ale telefoanelor.
Veștile rele? Se pare că lumina albastră pătrunde mult mai adânc în piele decât radiațiile UVA, însă nu este asociată cu riscul de dezvoltare a cancerului. Tot experții consideră că, în sine, ea nu pune prea mari pericole nici în ceea ce privește îmbătrânirea pielii.
Discutăm însă aici despre teorie, dar în același timp trebuie să luăm în calcul că petrecem tot mai mult timp în compania gadgeturilor noastre. Perioada de pandemie a crescut rata de utilizare a telefonului și a calculatorului, și datele erau deja îngrijorătoare, un studiu din 2019 atestând că milenialii își verifică telefonul în medie de 150 de ori pe zi, iar o persoană obișnuită petrece aproximativ 3 ore și 15 minute în compania smartphone-ului.
Și cum aceste cifre cresc, și impactul luminii albastre asupra tenului va fi tot mai semnificativ. Ne mai mirăm că dispozitivele smart au fost numite „sursele tăcute de îmbătrânire ale generației noastre”?
Efectele negative pe care le are lumina albastră asupra pielii
Lumina albastră poate afecta și vederea, existând studii care atestă că provoacă oboseală și poate pătrunde până la nivelul retinei, dar ceea ce ne interesează azi e relația sa cu tenul. Astfel, principalul pericol asociat cu lumina albastră e legat de daunele produse de radicalii liberi care cauzează stres oxidativ pielii.
Mai departe, cum am mai spus, lumina albastră pătrunde adânc în piele, chiar mai profund decât radiațiile UVA și UVB, ajungând chiar la nivelul fibrelor atât de prețioase de elastină și de colagen. Ceea ce derivă de aici este pierderea fermității și riscul crescut de îmbătrânire prematură. Această idee era susținută și de un studiu publicat în 2015 în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, care punea accent pe legătura dintre lumina albastră, radicalii liberi și primele riduri și semne ale înaintării în vârstă.
Practic, dermatologii afirmă că unele dintre pericolele asociate cu expunerea la lumina albastră sunt pigmentarea, înroșirea sau umflarea pielii, iritația și primele riduri.
Lumina albastră are și conotații pozitive?
Dacă ai auzit de terapia cu lumina albastră, află că nu ai fost amăgită... neapărat. Există opinii care afirmă că acest segment al spectrului luminii poate calma erupțiile de acnee și poate stimula vindecarea urmelor de coșuri. Dar cercetările sunt restrânse și efectele pozitive ale luminii albastre sunt net inferioare celor pe care le dețin acizii.
Mai departe, lumina albastră are rol și în reglarea ritmului circadian. Astfel, expunerea poate deține efecte pozitive, stimulând atenția și concentrarea și îmbunătățind dispoziția, nuanțează experții.
Cum protejezi tenul de expunerea la lumina albastră
Dacă ești cât se poate de serioasă cu privire la protecția tenului, atunci e musai să pui în practică sfaturile de mai jos!
Optează pentru filtre împotriva luminii albastre. Dacă nu poți minimiza timpul petrecut în fața ecranelor (practic cea mai de succes recomandare pentru a atenua efectele negative ale luminii albastre), optează pentru filtre care să reducă această lumină, cum sunt cele disponibile pe telefoane și laptopuri.
Apelează la antioxidanți. Nu degeaba experții au comparat antioxidanții cu o „politică de siguranță” care îți garantează că și atunci când te expui la lumina albastră sau la soare, poți contracara efectele rele. Antioxidanții neutralizează impactul radicalilor liberi, devenind supereroii pielii tinere și sănătoase.
Alege produse care asigură protecție contra luminii albastre! Preferatele noastre? Produsele din gama Uriage Age Protect. Cu acțiune globală împotriva semnelor de îmbătrânire și ingrediente antipoluare, produsele realizate în Laboratoarele Uriage reduc impactul agresiunilor zilnice asupra pielii: lumina albastra, radiaţii UV, poluare, stres, oboseală.
E suficient să arunci o privire asupra listei de ingredientele a produselor Uriage Age Protect ca să înțelegi de ce sunt cu totul și cu totul speciale. Acidul hialuronic, vitaminele C și E, retinolul și sângele dragonului transformă compoziția într-una stelară. Cu precădere acest ultim element, o rășină obținută din trunchiul copacului Croton lechleri, ce crește la poalele Anzilor, se remarcă grație atributelor regeneratoare și reparatoare, puternic antioxidante, cicatrizante, pro-fermitate și anti-îmbătrânire, dar și grație stimulării producției de colagen.
Ce mai remarcăm? Tehnologia de protecţie anti-expozom, un scut care te apără cu exactitate de acei factori personalizați, la care ești expusă de la naștere, care pot provoca îmbătrânirea tenului tău. Cu alte cuvinte, avem încredere deplină în această gamă.
Și ne-am îndrăgostit de Filler-ul instant Age Protect, o inovație pe piața dermato-cosmeticelor, o bază de machiaj cu efect de blur, ce perfecționează pielea, umplând ridurile și protejând. De ce? Are o acțiune asemănătoare unui filler, cu molecule interconectate de acid hialuronic HMW și VLMW cu rol de hidratare și catifelare, conține extract de măceșe cu acțiune astringentă și matifiantă și pudre soft-focus cu rol de uniformizare. Nu este de mirare că este cea mai bună bază de machiaj, non-comedogenică și care reglează excesul de sebum.
Retinolul și combinația de vitamine C și E, alături de apa termală Uriage completează formula unui filler must-have. Nu putem uita nici de acțiunea antirid, dar nici de protecția împotriva efectelor distructive ale luminii albastre, dobândită prin complexul patentat BLB.
Dacă fillerul Uriage Age Protect e noua noastră feblețe, nu putem uita nici de magica Cremă antiaging pentru conturul ochilor. Pe lângă atributele specifice gamei, produsul e îmbogățit cu ingrediente cu rol de decongestionare și de uniformizare a pielii, reducând astfel ridurile și cearcănele și oferind un efect neprețuit de lifting. Te vei îndrăgosti de aspectul revitalizat și strălucitor al pielii, dar și de capacitatea de a estompa atât de nesuferitele pungi de sub ochi. Apa termală Uriage și ceara din plante lasă pielea ochilor mai suplă și mai hidratată, iar pe tine mai fericită ca niciodată.
Pielea ta va fi la adăpost de orice daună, fie ea provenită de la radiațiile solare, fie de la ecranele în fața cărora petrecem tot mai mult timp, cu gama Uriage Age Protect. Folosește produsele de la vârsta de 25 de ani, pentru că știi cum se zice, e mai ușor să previi decât să tratezi. Descoperă mai multe informații pe site-ul dedicat sau pe paginile de Facebook și Instagram.
Surse foto: iStock