Cum să te tunzi singură acasă

Cum să te tunzi singură acasă

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Pentru că saloanele de coafură sunt închise, în contextul pandemiei, femeile care vor să arate bine sunt nevoite să apeleze la persoanele cu care împart locuința  sau să se aranjeze singure, la domiciliu. Fie că este vorba de un breton exagerat de lung, de vârfuri despicate sau de a da o formă părului rebel, nu mai putem apela la profesioniști, așa că trebuie să învățăm câteva trucuri, pentru a ne îngriji singure podoaba capilară. Dacă în cazul părului drept lucrurile par mai simple, părul ondulat sau creț poate fi o adevărată provocare. 

tunsoare

În cazul în care te-ai decis să treci la acțiune, studiază mai întâi prezentul ghid, pentru a preveni daune ireparabile. Chiar dacă nu ești coafeză, poți să te tunzi singură destul de bine, dacă respecți indicațiile următoare. 

În primul rând, chiar ai nevoie de o tunsoare?

Atunci când mergi la salon, o faci pentru că vrei o anumită coafură, dar și pentru că profesioniștii sunt echipați cu tot felul de instrumente pe care tu nu le ai la tine acasă. În plus, un expert în ale coafurii cunoaște tot felul de secrete, pe care le-a dobândit printr-o practică îndelungată, astfel încât poate da părului tău aspectul mult dorit. Ceea ce nu este garantat în cazul în care te tunzi la domiciliu, chiar dacă ai învățat câteva mici trucuri și smecherii. 

În general, nu te duci în fiecare săptămână la coafor, ci aștepți ca părul tău să atingă o anumită lungime, înainte să te decizi că are nevoie să fie tuns. Hairstylistii recomandă să faci același lucru și acum, când ești în izolare la domiciliu și să nu te apuci să-ți tunzi părul, decât dacă este absolut necesar. 

În cazul în care ai vărfurile despicate sau părul este ars, după o vopsire agresivă,  nu ai cum să aștepți câteva săptămâni sau luni până se redeschid saloanele. Aceasta este una dintre situațiile în care chiar te vezi nevoită să te tunzi singură. Totuși, dacă este vorba să dai o nouă formă părului tău, mai bine aștepți până o poate face un profesionist. Procură-ți, mai degrabă, produse de reparare a părului și tratamente și amână, pe cât poți, o tunsoare prea revoluționară. 

Procură-ți instrumente mai performante

Poate crezi că este suficient să folosești o foarfecă de tăiat materiale sau de bucătărie pentru a-ți tunde părul, dar poți produce un adevărat dezastru. Astfel de foarfeci nu au marginile suficient de ascuțite și vor face ca părul să fie tăiat strâmb, inegal, imposibil de reparat. 

Cumpără-ți o foarfecă specială, cu lamele foarte ascuțite și precise, care îți permite să tai cu exactitate și să obții linii curate, fără fire inegale și și margini ciuntite. 

Părul să fie curat, pieptănat și uscat

Chiar dacă stilistul udă adesea părul, înainte să-l tundă, nu este o idee bună să faci acest lucru când te tunzi singură. O coafeză poate estima cum să tundă părul ud, pentru asigura lungimea dorită și a tăia marginile corect, dar pentru cineva fără pregătire, părul ud poate fi înșelător și îți dai seama că este mai scurt decât ai dorit sau inegal tuns abia când se usucă. 

"Asigurați-vă că părul este curat și uscat, pieptănat drept sau  sau cum îl purtați de obicei, astfel încât să aveți o viziune clară și realistă asupra modului în care îl veți tăia.", recomandă hairstylistul Justine Marjan. Acest lucru va asigura  „evitarea oricăror surprize, cum ar fi părul mult prea scurt atunci când este uscat.”

Spălarea este obligatorie înainte de a-ți tunde părul, cu șampon și balsam. „Dacă părul este gras sau murdar, se va agăța și va crea un finisaj inegal”, explică Marjan. 

Cum să tunzi părul

Dacă te tunzi acasă, poți să faci cel mult schimbări minore, nu este cazul să încerci o adevărată revoluție de stil. Iată câteva recomandări pe care să le urmărești:

Lucrează pe secțiuni mici și taie părul puțin câte puțin. Poți retușa ulterior, îndepărtând firele mai lungi, dar, dacă tai prea mult deodată, va fi mult mai greu să repari daunele.

Folosește agrafe pentru a prinde părul pe care nu-l tai și elibereză rând pe rând șuvițele.  

Fii atentă la direcția părului și a foarfecelui. Trage părul drept în sus între degete și ai grijă când tunzi să păstrezi lungimea egală de la un capăt la altul, punând foarfecele paralel cu părul prins între degete.

Taie părul vertical, șuviță cu șuviță, mai degrabă decât tot odată. În felul acesta, finisajul va fi mai difuz și vei putea îndepărta firele rebele și șuvițele mai lungi,  pe când dacă tai o bucată mare de păr odată s-ar putea să obții capete inegale și să-ți fie greu să le aranjezi.

Dacă urmărești un tutorial, asigură-te că persoana respectivă are același tip de păr ca și tine, eventual cu o lungime similară. Metodele de tăiere la persoanele cu părul drept diferă de cele folosite la persoanele cu păr ondulat.

Ai mare grijă la breton

Marjan avertizează că vei regreta încercarea de a-ți face singură un breton nou, dar aranjarea unui breton deja existent este mult mai ușoară.

„Ține părul ușor, cu un pieptene. Folosește pieptenele ca ghid pentru o linie dreaptă, apoi taie în sus cu foarfecele."

Important este să ai mare răbdare și să faci tăieturi pe secțiuni mici. În caz contrar, s-ar putea să îți strici bretonul, tăindu-l mult mai scurt decât te aștepți.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Parfum afrodisiac: ingredientele necesare pentru un miros seducător
Parfum afrodisiac: ingredientele necesare pentru un miros seducător
De ce esti singura?
Incepe quiz
De ce esti singura?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.