Extensii de păr din banane. Cât costă un astfel de produs

Extensii de păr din banane. Cât costă un astfel de produs
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 10.07.2024

Păr din banane? Când auzi pentru prima dată de această sintagmă, nu te acuzăm dacă te freci la ochi și mai citești o dată, crezând că e vorba despre o greșeală. Dar nu, nici pe departe! Dimpotrivă, e cea mai nouă inițiativă dintr-o piață super competitivă și una dintre majorele surse de poluare la nivel mondial, industria de beauty.

Mai jos, îți prezentăm povestea a două start up-uri care sunt gata să revoluționeze extensiile, așa cum le știi. Adio, mâncărimi, adio reziduuri care sufocă la propriu planeta, bun venit frumusețe care se menține cu o conștiință liniștită!

Extensiile de păr, un pericol pentru sănătatea ta?

La o adică, de ce aș avea nevoie de păr din banane, te poți întreba, și n-o să fim noi cele care să îți contestăm curiozitatea. Îți poți cumpăra singură extensii destul de ieftine, cu care să semeni cu o Rapunzel modernă. Preferi să mănânci fructele, am ghicit?

Hm... atunci hai să purtăm o discuție despre extensiile de păr, OK? Le lăsăm deoparte pe cel din păr uman, mai ales că sunt scumpe și, etic vorbind, nu cea mai confortabilă idee cu putință. Apelăm la cele mai „frecventabile”, la extensiile din nailon, poliester, PVC sau acril. Cu alte cuvinte, materiale plastice ieftine și ușor de procurat.

Însă aici intervin și dezavantajele. Spre deosebire de părul din banane, așa cum vei vedea mai jos, cel de plastic provoacă mâncărimi și iritații. Mai mult, se pare că, așa cum ne-a obișnuit plasticul, și cel din extensii sau peruci poate avea efecte chimice devastatoare asupra sănătății, așa cum nuanțează un studiu asupra părului sintetic realizat în Nigeria, unul dintre marii producătorii și consumatori de păr sintetic.

Cum faci bucle în 5 minute, cu o sticlă din plastic

Dar mai e un pericol, dincolo de cel care ne pune sub semnul întrebării sănătatea, și anume riscurile asupra mediului. Părul sintetic, spre deosebire de cel natural (sau, ai ghicit, de cel din banane) nu e biodegradabil. Poluează și în timp se dezintegrează în microplastice, periculoase mai ales fiindcă ajung mai ușor în apă și în sol prin prisma dimensiunilor reduse.

Părul din banane, o soluție pentru o industrie de beauty prietenoasă cu mediul

Așa intră în scenă antreprenoarea de origine ugandeză Juliet Tumusiime. Lucrând în trecut cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), o inițiativă americană ce are rolul de a desfășura eforturi umanitare pe tot globul, Tumusiime a observat că o mare cantitate de tulpini de banane, rezultate după recoltarea fructelor, deveneau inoperabile și erau aruncate. Atunci i-a venit ideea de a da o utilitate acestor deșeuri.

juliet tumusiime implesteste o extensie imbracata in rpz

La această observație s-au adăugat nemulțumirile privind experiența cu extensiile de păr convenționale, după cum mărturisea viitoarea femeie de afaceri către TRT Afrika. „Ca multe alte femei, aveam probleme, confruntându-mă cu mâncărimi ale scalpului, alergii și mătreață de câte ori foloseam păr sintetic”.

Azi, Juliet Tumusiime este director executiv și co-fondatoare a Cheveux Organique (care înseamnă, în mod literal, „păr organic” în limba franceză). Firma a lansat pe piață părul din banane, cea mai eco alternativă la extensiile din plastic. Acum, compania vinde atât în Africa, dar și în afara hotarelor continentului.

Nici că ar fi putut să vină într-un moment mai bun. Se estimează, din diverse surse, că piața extensiilor și a perucilor provenite din Africa și Orientul Mijlociu va atinge 710 milioane de dolari până în 2028, iar la nivel global, cifra e și mai impresionantă, ajungând la 10,42 de miliarde în 2024, după o creștere anuală de 8%, și la 13,28 miliarde în 2026.

Avantajele părului din banane

Odată ce treci de ineditul ideii că porți extensii din fibre de banane, o să fii copleșită de beneficiile lor. În primul rând, fiind vorba despre ingrediente naturale, nu mai există riscul de alergii, dar nici de disconfort și de mâncărimi. Mai mult, extensiile de păr din banane sunt reutilizabile.

Totodată, părul din banane poate fi ușor de colorat sau de aranjat si de tratat, spune inițiatoarea proiectului. Îl poți spăla, îl poți da cu balsam, ca să îl înmoi, ce să mai, o să fie ca a doua ta podoabă capilară. Unge-l cu ulei ca să strălucească și o să ai un păr demn de supermodele. Rezistă până la 400 de grade: ce zici de asta?

Dar incontestabile sunt și atuurile sale eco-conscious. Fibrele de banane sunt biodegradabile, așa că nu mai trebuie să îți faci griji când renunți în cele din urmă la extensiile ce nu mai pot fi purtate. Sunt reduse deșeurile, e folosită o resursă locală considerabilă, e protejat mediul. Ce ți-ai mai putea dori?

„Misiunea noastră este să transformăm industria de frumusețe punând la dispoziție alternative de pe urma cărora au de beneficiat sănătatea și mediul. Vrem să împuternicim femeile să ia decizii infirmate despre părul pe care îl folosesc și ce e mai bine pentru ele”, declara Juliet Tumusiime pentru CNN.

Cât costă părul din banane?

Ei bine, pentru că nu suntem într-un basm, e clar că urmează și câteva aspecte mai puțin prietenoase. Extensiile din fibre de banane nu sunt deloc ieftine, lucru normal, dacă stai să te gândești că procesul de producție nu a fost încă automatizat în totalitate. La Cheveux Organique, 150g de păr din banane se vinde cu 50 de dolari, dar această inițiativă nu e singura de fel, în SUA activând Rebundle, ce propune un preț mai mic, de 20 de dolari, dar pentru 99 de grame. Mult, puțin? Aceeași cantitate (150g) de păr uman ajunge până la 185 de dolari, însă părul sintetic e super ieftin, un dolar per pachet! Dar cu ce costuri?

Juliet Tumusiime menționează procesul de recoltare a tulpinilor, transportul, extragerea fibrei, tratarea și tot consumul per total de energie ca fiind principalii factori ce influențează costul părului din banane.

E ceva (n. red. prețul ridicat al extensiilor din păr din banane) de care suntem extrem de conștienți și încercăm să identificăm modalități prin care să mecanizăm afacerea (...). Oamenii care plătesc aceste prețuri primesc un produs premium – și este vorba despre beneficiile pe termen lung pe care le aduce produsul”., adăuga.

Practic, cum se obține părul din banane?

În cadrul colaborării cu USAID, rolul lui Juliet Tumusiime era acela de a monitoriza practicile fermierilor ugandezi, de a identifica speciile de banane cele mai adaptabile la schimbările climatice și la dăunători și apoi de a-i convinge pe localnici să le cultive. După recoltare, ea a observat că o parte din tulpini erau folosite pe post de compost în grădini, în vreme ce altele erau prelucrate în diferite alte obiecte, pe lângă uriașa cantitate abandonată, pur și simplu.

Însă meșteșugul artizanal i-a atras atenția, amintindu-i cum la rândul său modela păpuși din tulpini de banane în copilărie. De aici i-a venit ideea de a le folosi în alte scopuri. S-a apucat să facă cercetări și a descoperit că din fibrele de banane se făceau țesături în India și Filipine.

A venit apoi momentul să coopteze echipe de oameni de știință pentru a extrage fibrele din banane, lucru destul de dificil, fiindcă în Uganda nu se găseau mașinile folosite în Asia în această industrie. S-a apelat la metodele locale, prin care se obțineau fibre albe, uscate, cu care formau apoi împletituri pentru păpuși. Însă posibilitățile de stilizare erau reduse fiindcă „părul din banane” era însă destul de rigid.

Primul prototip gata de prelucrare, înmuiat prin practici proprii, a fost lansat în 2018. Acesta putea fi împletit și vopsit. Fibrele extrase sunt astfel uscate, tratate și pieptănate, iar apoi părul e vopsit în nuanțe de blond, șaten și negru. Extensiile sunt strălucitoare, moi și rezistă chiar și în condiții meteorologice de vreme caldă și umedă.

6 ani mai târziu, Cheveux Organique primește comenzi preponderent din Suedia, Marea Britanie și SUA.

Viitorul sună bine!

Nu ai cum să nu apreciezi acest start-up care a creat păr din banane pentru etica muncii, dar și pentru grija față de mediu. Tumusiime nu doar propovăduiește, face, abordând practici eco-friendly pentru a gestiona reziduurile și deșeurile, prelucrate mai departe în obiecte artizanale precum lămpi sau alte decorațiuni interioare.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Cheveux Organique (@cheveux_organique)

Mai mult, dacă afacerea numără acum un personal de 25 de angajați cu normă întreagă și 100 de lucrători part time, Cheveux Organique este în plan să se extindă, cuprinzând mai multe locații ce vor funcționa atât ca puncte de extracție, dar și ca centre de educare a tinerilor privind impactul asupra mediului al deșeurilor și modalitățile sănătoase de eliminare a lor. Totodată, tinerii vor învăța cum să manevreze mașinile de extracție, astfel încât să poată constitui o forță de muncă viabilă în viitor. Uite cum o afacere poate să schimbe o societate!

„Vrem să devenim lideri în această industrie în ciuda provocărilor. Dar sunt pasionată de ceea ce fac. Nu voi renunța. Fac tot ce este posibil ca să mă asigur că îmi împlinesc obiectivele și că îmi împlinesc viziunea pentru care am înființat această organizație.”, declara Juliet Tumusiime.

De unde mai poți cumpăra păr din banane

Și în SUA părul se face din banane. În St.Louis, Rebundle vinde astfel de extensii, după ce inițiatoarea sa Ciara Imani May a fost la rândul său, precum Tumusiime, determinată să facă o schimbare  tot din cauza mâncărimilor de scalp cauzate de părul sintetic. Mai mult, Rebundle oferă și soluții de reciclare, căci clienții pot trimite propriile extensii sintetice pe care firma le reciclează în mobilă și ustensile pentru grădină.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Rebundle (@rebundle.co)

Rebundle, ce a văzut lumina creației în 2019, nu folosește grăsimi animale, ftalați, emulsifianți sau vopseluri toxice, produsul fiind unul recomandat și de către PETA. La fel ca în cazul Cheveux Organique, și aici extensiile sunt vopsite în blond, șaten sau negru.

Alte nume care vor să schimbe industria sunt Lillian Augusta, ce propune o serie de extensii pe bază de plante, și Nourie Hair, cu alternative din ginseng și rozmarin.

Păr din banane? E posibil ca până acum să fi nu luat în serios o asemenea idee, dar e clar că lumea în care trăim e una a tuturor posibilităților!

Surse foto: instagram, iStock

Surse articol: weforum, trtafrika, beautyindependent, bbc.com/, edition.cnn.com/

Articolul urmator »
13 tunsori de toamnă pe care să le încerci în 2024
13 tunsori de toamnă pe care să le încerci în 2024
Andreea Baluteanu | Vineri, 11.10.2024
Incepe quiz
Ce produs de make-up esti?
Ce produs de make-up esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ser pentru gene: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Luni, 30.12.2024
Ulei de Moringa: beneficii pentru piele și păr
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025

Ne găsești pe