Elasticitatea pielii: ce este și cum o îmbunătățești?
Elasticitatea pielii este capacitatea sa de a se întinde și de a reveni la loc. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde, treptat, din elasticitate și nu mai are acel aspect luminos și sănătos. Cu toate acestea, deși pielea devine din ce în ce mai puțin elastică, există mai multe modalități eficiente prin care poți încetini acest proces. Află din acest articol cum poți îmbunătăți elasticitatea pielii și ce modalități sunt pentru a întârzia procesul de îmbătrânire!
Cuprins
- Ce înseamnă elasticitatea pielii?
- Cauzele pierderii elasticității pielii
- Cum îmbunătățești elasticitatea pielii?
- Metode de prevenire a pierderii elasticității pielii
Ce înseamnă elasticitatea pielii?
Pielea ta este formată din trei straturi, iar această structură afectează elasticitatea sa. Epiderma este stratul exterior și are rolul de a proteja pielea de agenții externi. Derma este stratul mijlociu și are rolul de a regla temperatura și de a asigura nutriția epidermei. Hipodermul sau stratul subcutanat este cel mai profund, fiind poziționat între derm și mușchi sau oase.
Dermul conține două tipuri de proteine, și anume: colagen și elastină. Acestea se găsesc în țesuturile conjunctive ale pielii și sunt responsabile pentru elasticitate.
Colagenul este un element important pentru piele, deoarece ”lipește” celulele laolaltă, făcând-o să pară mai plină. Elastina este cea care oferă țesuturilor capacitatea de a se întinde și apoi de a reveni la loc. Împreună, cele două proteine oferă aspectul plin, sănătos, ferm și elastic al pielii.
Cauzele pierderii elasticității pielii
Pierderea elasticității pielii este cunoscută sub numele de elastoză. Elastoza face parte din procesul natural de îmbătrânire a pielii, însă poate fi accelerată de o serie de factori de mediu și de stilul de viață.
Procesul de îmbătrânire
Pe măsura înaintării în vârstă, oamenii își pierd în mod natural elasticitatea pielii. Conform cercetărilor științifice, femeile încep să piardă colagen la vârsta de 20 de ani, iar în primii cinci ani de menopauză pierd aproximativ 30% din colagenul total. Pe lângă colagen, pielea pierde și depozite de grăsime, proteine și acid hialuronic, ceea ce duce la lăsarea pielii și apariția ridurilor.
Pe măsură ce se pierde colagen, legătura dintre epidermă și derm se slăbește, iar pielea se încrețește. Deoarece colagenul ține pielea împreună, pe măsură ce scade, gravitația preia în mod natural controlul, trăgând pielea în jos.
Factori de mediu și stil de viață
Deoarece colagenul și elastina sunt localizate în derm, aceste proteine sunt afectate de mediu. Prin urmare, pot fi deteriorate de razele ultraviolete (UV) ale soarelui, de fumat și poluare. Oamenii de știință estimează că până la 90% din îmbătrânirea și pierderea elasticității se datorează expunerii la razele UV. Explicația constă în faptul că, atunci când razele UV lovesc celulele din derm, ele strică fibrele de colagen și stimulează producția de fibre de elastină anormale. Aceste fibre anormale deteriorează și mai mult fibrele de colagen, ceea ce favorizează încrețirea și deteriorarea pielii.
Fumatul și poluarea au același efect asupra pielii car razele UV. Acești factori provoacă subțierea pielii, ceea ce duce la pierderea elasticității și apariția ridurilor.
Lipsa unei îngrijiri corespunzătoare a pielii
Deși nu sunt la fel de periculoase precum razele UV sau fumatul, obiceiurile proaste de îngrijire a pielii pot favoriza pierderea elasticității pielii. Dacă nu te speli pe față înainte de culcare sau dacă nu te demachiezi, porii tăi se pot înfunda, provocând apariția erupțiilor cutanate. Nu trebuie să te speli mai mult de două ori pe zi, deoarece acest obicei poate îndepărta uleiul natural al pielii și umiditatea, făcând ridurile și liniile fine mai vizibile.
Cum îmbunătățești elasticitatea pielii?
Deși procesul natural de pierdere a elasticității pielii nu poate fi oprit, el poate fi încetinit printr-un stil de viață sănătos și o îngrijire adecvată a tenului.
Iată câteva sfaturi de la specialiști care te vor ajuta să-ți păstrezi elasticitatea pielii cât mai mult timp:
1. Redu expunerea pielii la razele UV fără protecție adecvată
Fiind cauza principală pentru pierderea elasticității pielii, expunerea la razele UV ar trebui limitată. De asemenea, este important să folosești produse cu protecție solară ridicată în fiecare zi.
2. Adoptă o dietă echilibrată și nutritivă
Pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii în mod natural, ai nevoie să introduci în dieta ta o gamă largă de nutrienți, inclusiv antioxidanți. Dacă organismului tău îi lipsesc vitaminele și mineralele esențiale, el nu va putea produce colagenul necesar pentru o piele sănătoasă.
Aminoacizii sunt cei mai importanți în acest proces. Ei sunt componente ale proteinelor și pot fi găsiți în alimente bogate în proteine, precum: carnea de pasăre, pește, carne de vită, produse lactate, ouă și fasole.
Producția de colagen necesită, de asemenea, vitamina C din alimente, precum: citrice, ardei gras roșii, roșii, spanac și broccoli, dar și de zinc sau cupru, care pot fi obținute din carne, nuci, fasole sau cereale integrale.
Antioxidanții sunt, de asemenea, importanți deoarece ajută la reducerea pierderii de colagen. Antioxidanții se găsesc cel mai mult în fructe și legume.
3. Ia suplimente de vitamine și minerale
Dacă nu obții suficienți nutrienți din dietă, medicul îți poate prescrie suplimente cu colagen. Unele studii au arătat că administrarea zilnică a unui supliment cu colagen îmbunătățește semnificativ hidratarea și elasticitatea pielii, ajutând la menținerea grosimii și densității acesteia. Suplimentele de colagen sunt în special recomandate în preajma menopauzei, când corpul pierde rapid colagenul natural.
4. Practică un sport în mod regulat
Exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea procesului de îmbătrânire a pielii, păstrând rezervele de colagen. Cercetările au arătat că persoanele peste 40 de ani care fac sport (un program de exerciții fizice regulate) au în general o piele mai frumoasă decât cea a persoanelor de 20 de ani care nu fac sport.
5. Hidratează-te bine
Celulele pielii, ca toate celulele din organism, sunt formate din apă. Dacă pielea este deshidratată, ea nu poate funcționa corect și devine uscată, mai puțin elastică și mai ridată. O hidratare bună înseamnă să bei cel puțin 2 litri de apă zilnic și să folosești creme hidratante de îngrijire a pielii.
6. Odihnește-te suficient
Dacă dormi bine, nu doar te simți bine, dar și arăți bine. n schimb, dacă organismul este privat de somn, el eliberează hormonul stresului, cortizol, care duce la inflamații în organism, inclusiv în piele. Colagenul și elastina nu pot funcționa corect atunci când pielea este inflamată.
În plus, în timpul somnului corpul eliberează un hormon de creștere, care este necesar pentru producerea de colagen.
Metode de prevenire a pierderii elasticității pielii
Pe lângă metodele de îmbunătățire a elasticității pielii ce țin de stilul de viață, poți apela la produse cosmetice sau la tratamente medicale care previn elastoza.
Produse cosmetice
Dacă vrei ca pielea ta să arate mai tânără și să fie mai elastică, trebuie să introduci în rutina zilnică de îngrijirea pielii produse ce conțin următoarele ingrediente:
Retinol și retinoizi - aceștia sunt derivați ai vitaminei A și sunt cele mai eficiente substanțe care pot preveni pierderea elasticității pielii. Pentru rezultate maxime, retinoul poate fi combinat cu vitamina C.
Colagen - Produsele cu colagen nu sunt la fel de eficiente ca produsele cu retinol, însă pot fi utile.
Acidul hialuronic - el ajută la menținerea hidratării, ajutând pielea să arate mai plină.
Genisteina - este un tip de izoflavonă din soia care imită efectul estrogenului în organism, îmbunătățind elasticitatea pielii atunci când este administrat pe cale orală. Poți lua genisteină în mod natural din soia sau poți apela la suplimente, dar numai după ce consulți un medic.
Hamamelis - este o plantă care poate fi găsită în multe produse de îngrijirea pielii. Studiile au arătat că hamamelisul poate ajuta la repararea elastinei deteriorate de soare.
Tratamente medicale
Dacă stilul de viață și produsele de îngrijirea pielii nu au efectele dorite, există și posibilitatea de a îmbunătăți elasticitatea tenului cu ajutorul unor tratamente cosmetice mai intensive sau prin intervenții chirurgicale.
Iată care sunt acestea:
Tratamente cu laser
Studiile au arătat că terapia cu laser stimulează producția de colagen în fibrele conjunctive ale pielii, îmbunătățindu-i aspectul și elasticitatea. Acest tratament nu este foarte invaziv, iar procedura în sine nu este dureroasă.
Microneedling cu radiofrecvență
Aceasta este o procedură minim invazivă care ajută la formarea colagenului în piele. Ace speciale, care furnizează energie de radiofrecvență de mare intensitate, sunt introduse în țesutul vizat din piele, ceea ce oferă un efect de încălzire uniform țesutului profund și stimulează creșterea noilor fibre de colagen. Procedura de microneedling cu radiofrecvență poate duce la îmbunătățirea semnificativă a aspectului pielii și reducerea ridurilor. Rezultatele se observă de la 3-6 luni după procedură, fiind în general necesare 2-3 tratamente.
Ulterapia
Ulterapia este o procedură care utilizează unde ultrasunete microfuzionate pentru a stimula creșterea colagenului în organism. Rezultatele se văd în 2-3 luni și pot dura un an sau mai mult.
Peeling chimic
Această procedură constă în aplicarea unei soluții chimice pe față și gât. Ea funcționează ca un exfoliant, îndepărtând straturile superioare ale pielii. Când pielea crește din nou, se declanșează producția de colagen nou, lăsând pielea mai fină și cu aspect mai tânăr.
Dermabraziunea
Aceasta este tot un fel de exfoliere efectuată de un dermatolog sau un chirurg plastician. Procedura poate îmbunătăți aspectul pielii și este considerată mai eficientă decât peeling-ul chimic în stimularea creșterii de colagen nou.
Injecția cu plasmă bogată în trombocite
Tratamentul implică extragerea sângelui din diferite părți din organism, separarea trombocitelor și a factorilor de creștere, apoi injectarea plasmei pe față și gât. Trombocitele conțin proteine și factori de creștere care pot stimula producția de colagen și pot îmbunătăți aspectul pielii. În urma unei injectări de plasmă bogată în trombocite, fibroblastele din piele sunt declanșate, ceea ce duce la noi celule ale pielii și producție de colagen.
Fillere
Anumite substanțe pot stimula organismul să producă colagen. Medicul va injecta aceste substanțe în diferite puncte ale feței, iar procedura durează aproximativ 20-30 de minute. Soluția umple zonele goale și pliurile profunde ale pielii, iar rezultatele sunt de obicei vizibile după o lună. În general, pot fi necesare mai multe tratamente pentru rezultate optime.
Chirurgie plastică
Intervențiile chirurgicale care pot îmbunătăți elasticitatea pielii includ: liftingul feței, sprâncenelor și gâtului. În timpul acestor proceduri, un chirurg plastician face o incizie în piele, apoi ridică pielea și țesutul muscular subiacent. Grăsimea poate fi, de asemenea, redistribuită. Excesul de piele este apoi tăiat, iar inciziile sunt închise cu suturi. Chirurgia estetică implică de obicei mai multe riscuri, de aceea este important să fii foarte atentă și să analizezi totul bine înainte de a lua o decizie.
Așadar, elasticitatea pielii scade în mod natural pe măsura înaintării în vârstă, dar poate fi afectată și de alți factori, precum stilul de viață, poluarea din mediu, etci. Din fericire, există modalități de a încetini procesul de elastoză și de a îmbunătăți aspectul pielii, discută cu medicul dermatolog care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine.
Surse foto: iStock.com
Surse articol: Verywellhealth.com