Epilare definitivă acasă: avantaje și dezavantaje

Epilare definitivă acasă: avantaje și dezavantaje

Redactor Raluca Margean

Epilarea definitivă acasă te poate ajuta să economisești timp și bani, însă pentru ca procedura să fie sigură și eficientă, este necesar să ții cont de anumite aspecte importante. Îți prezentăm în acest articol tot ce trebuie să știi despre îndepărtarea părului cu laser sau IPL în confortul casei tale, inclusiv cum să-ți pregătești pielea înainte de această procedură și ce ar trebui să faci ca să eviți potențialele efecte adverse!

Cum funcționează dispozitivele de epilare definitivă?

Dispozitivele de epilare definitivă funcționează prin distrugerea  foliculului de păr. Concret, aceste aparate emit un fascicul de lumină care este absorbit de pigmentul melanină din păr. Energia luminoasă este transformată în căldură, care deteriorează foliculii de păr responsabili pentru creșterea fibrelor capilare. Însă, părul crește în cicluri, iar aceste aparate distrug doar foliculii din timpul unui ciclu activ de creștere a părului. De aceea, pentru îndepărtarea definitivă a părului sunt necesare mai multe tratamente de epilare, în general la o distanță de aproximativ o lună.

Există două tipuri de aparate de epilare definitivă , unul cu laser, iar celălalt cu  lumină pulsată intensă (IPL). Ambele tipuri îndepărtează părul prin deteriorarea foliculilor de păr.

Ce înseamnă IPL și cum funcționează?

Principiul de funcționare atât pentru îndepărtarea părului cu laser, cât și pentru IPL este absorbirea fascicului de lumină de zonele cu un nivel ridicat de pigment și încălzirea foliculilor de păr suficient de tare încât să provoace deteriorări care încetinesc creșterea firului de păr. 

Tehnologia IPL utilizează un spectru larg de lungimi de undă ale luminii vizibile, funcționând la fel ca fasciculul de la o lanternă. Acest lucru înseamnă că acoperă zone mai largi ale pielii. Spre deosebire de laser, IPL nu poate fi focalizat pe o zonă concentrată. Din acest motiv, lumina este absorbită la diferite adâncimi ale pielii, ceea ce înseamnă mai puțin control. În plus, lumina penetrează cu o forță mai slabă decât laserul, astfel că rădăcinile de păr aflate în straturile mai profunde ale pielii nu pot fi tratate.

În general, specialiștii spun că epilarea definitivă acasă cu IPL funcționează mai bine pe tenurile deschise la culoare. Pielea mai închisă absoarbe în mod natural mai multă lumină, iar din cauza modului în care funcționează IPL, acest lucru poate duce la arsuri sau alte efecte secundare negative pentru acest tip de piele. De asemenea, nu se recomandă epilare definitivă cu IPL dacă ai firul de păr subțire.

Diferența dintre epilarea definitivă cu IPL și laser

Aparatele de epilat cu tehnologie laser utilizează fascicule de lumină concentrate, care emit rafale de lumină direcționate și controlate. Acest lucru înseamnă că laserul poate pătrunde în zone mici, specifice și poate viza cu precizie foliculii, provocând astfel mai puține daune pielii și țesutului din jur. În plus, aparatele laser folosesc diferite lumini pentru diferite tipuri de piele și fire de păr. Din acest motiv, ele sunt recomandate și pentru persoanele care au tonuri mai închise ale pielii și firul de păr mai gros.

Cu toate acestea, dacă vrei să încerci epilarea definitivă acasă, trebuie să știi că persoanele care au pielea mai deschisă și părul mai închis la culoare obțin, de obicei, cele mai bune rezultate.

Este epilarea cu IPL sau laser permanentă?

Nu se poate spune că epilarea cu IPL sau laser este permanentă. Procedura întârzie creșterea părului, însă rezultatele nu sunt pentru totdeauna. Este mai corect să spunem că îndepărtarea părului cu IPL sau laser reprezintă o soluție pe termen lung și că rezultatele variază de la o persoană la alta. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor de epilare cu IPL și laser s-au observat reduceri permanente ale creșterii părului. În general, cu cât ai avut parte de mai multe tratamente, cu atât sunt mai mari șansele să obții perioade mai lungi fără păr.

De ce să folosești aparatele de epilare definitivă acasă?

Femeie care se epilează cu laserul
Sursa foto: Freepik.com

Având în vedere faptul că ai nevoie de mai multe tratamente pentru îndepărtarea completă a părului, procesul nu este deloc ieftin. O ședință de epilare definitivă la salon te poate costa câteva sute de lei, iar tratamentul durează mai multe luni. Din fericire, în prezent sunt disponibile mai multe tipuri de dispozitive de epilare definitivă pe care să le folosești acasă, astfel încât să economisești timp și bani.  

De ce ai nevoie pentru epilare definitivă cu IPL acasă?

Atunci când alegi tipul de tratament și aparatul potrivit pentru îndepărtarea definitivă a părului trebuie să iei în considerare culoarea pielii, tipul și nuanța părului. Există opțiuni disponibile pentru toate tenurile, inclusiv deschis, bronzat sau închis și pentru diferite tipuri de păr, inclusiv părul fin, deschis, subțire, închis și des.

Cum pregătești pielea pentru epilarea definitivă cu IPL?

Dacă alegi să folosești dispozitivele de epilare definitivă acasă, specialiștii recomandă să nu le utilizezi în zonele de lângă ochi, peste tatuaje sau zone pigmentate (inclusiv alunițe) și nici în zona genitală (doar linia bikinilor). Alunițele se vor acoperi cu un creion alb.

Iată ce trebuie să faci ca să eviți problemele:

1. Stai departe de soare. Nu se recomandă expunerea la soare înainte și după tratament. De obicei, trebuie să treacă cel puțin 7 zile de la expunerea la soare înainte de a începe tratamentul de epilare definitivă.

2. Nu mai folosi alte metode de îndepărtare a părului. Epilarea cu ceară, pensarea, electroliza sau folosirea aparatelor obișnuite de epilat pot perturba foliculul de păr, de aceea trebuie evitate cu cel puțin patru săptămâni înainte de tratament.

3. Evită medicamentele care subțiează sângele. Înainte de tratamentul de epilare definitivă de acasă sau de la salon, nu trebuie să folosești medicamente care subțiază sângele, cum ar fi aspirina sau medicamentele antiinflamatoare. Dacă ai luat antibiotice, prima ședință de epilare trebuie să aibă loc după cel puțin o săptămână de la terminarea tratamentului medicamentos. De asemenea, dacă ai avut o intervenție chirurgicală care a necesitat anestezie, epilarea definitivă va începe doar după ce trec cel puțin 3 luni de la operație.

4. Nu folosi tratamente agresive pentru piele. Peeling-ul chimic, folosirea retinoizilor sau acidului glicolic nu se recoamndă cu cel puțin o lună înainte de tratamentul de epilare definitivă.

5. Tunderea și raderea părului este recomandată cu o zi înainte de tratamentul cu laser. Îndepărtarea părului de deasupra pielii este o măsură necesară pentru a preveni deteriorarea pielii de la suprafață din cauza firelor de păr arse.

La ce să te aștepți în timpul procedurii și după epilarea definitivă?

În timpul procedurii, este posibil să simți un mic disconfort, cum ar fi o înțepătură caldă. De asemenea, trebuie să știi că întreg procesul poate dura destul de mult. Cu cât zona tratată este mai mică, cu atât procedura durează mai puțin, și invers.

Femeie îmbrăcată în cămașă albă
Sursa foto: Unsplash.com

În primele ore după îndepărtarea părului cu laser sau IPL, în zonele tratate poate apărea roșeață sau inflamare. Dacă se întâmplă acest lucru, pentru a reduce orice disconfort, aplică gheață pe zona respectivă, iar dacă ai o reacție mai serioasă a pielii imediat după epilarea definitivă acasă, discută cu medicul să-ți recomande o cremă cu steroizi.

Contraindicațiile epilării definitive acasă

Înainte de începerea unei proceduri de epilare definitivă acasă, este important să iei în considerare toate aspectele legate de acest proces, atât beneficiile, cât și potențialele efecte negative.

În primul rând, trebuie să știi că, deși aparatele de epilare definitivă pe care le poți folosi acasă sunt, în general, sigure, ele nu sunt la fel de puternice ca cele folosite la saloanele profesionale și, prin urmare, nu sunt la fel de eficiente.

De asemenea, în timp ce, de cele mai multe ori, oamenii obțin rezultatele dorite, în unele cazuri pot exista diverse complicații. De exemplu, după procedurile de îndepărtarea a părului cu laser sau IPL, pot apărea inflamații și roșeață, iar în cazuri mai grave hiperpigmentare, modificări ale culorii pigmentului pielii, cicatrici în zonele în care a fost efectuată procedura și arsuri.

În plus, în funcție de tipul de piele și păr pe care le ai, ar trebui alese anumite aparate de epilare definitivă. Alegerea greșită a tratamentului poate avea rezultate dezamăgitoare și dezastruoase.

Așadar, epilarea definitivă acasă poate fi o soluție practică și eficientă de îndepărtare a părului. Pentru a avea rezultatele dorite, este important să alegi aparatele potrivite pentru tipul tău de piele și păr și să ții cont de sfaturile specialiștilor despre cum să te pregătești corect înainte de tratament.

Surse foto: Freepick.com

Surse articol: Health.clevelandclinic.org, Healtcenter.org.uk , Mayoclinic.org

Articolul urmator
Blond „Brăjiturică" este culoarea momentului. Ce alte nuanțe de blond sunt la modă în 2024
Blond „Brăjiturică" este culoarea momentului. Ce alte nuanțe de blond sunt la modă în 2024
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți, potrivit personalității tale
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți, potrivit personalității tale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.