Sfaturi pentru o pedichiura reusita

Sfaturi pentru o pedichiura reusita

Luiza Valsan

O pedichiura reprezinta cel mai luxos cadou pe care il poti oferi picioarelor tale. In fiecare an, la sfarsitul iernii, incepi ritualurile de intampinare a anotimpului calduros: plantezi flori, iti cumperi alte haine, mergi la plimbari in aer liber.

Tototdata, dupa ore intregi de mers si dupa perioade lungi in care ai purtat incaltaminte inchisa, zi de zi, si picioarele tale simt nevoia sa respire si au nevoie de un ritual de improspatare. Ti-am pregatit cateva sfaturi pentru a obtine pedichiura perfecta de inceput de primavara.

Nu risca un dezastru de culoare

In sfarsit ti-ai gasit nuanta perfecta de oja. Insa probabil te intrebi daca este corect sa o porti atat la unghiile de la maini, cat si de la picioare. Ei bine, specialistii considera ca vopsirea unghiilor cu aceeasi culoare te ajuta sa capeti un aspect mai ingrijit. Insa exista si exceptii, atata timp cat exista si un echilibru de culoare.

Poti incerca o pedichiura clasica, cat mai simpla, de exemplu un french, si o nuanta vibranta la unghiile de la maini sau invers. Sau poti opta pentru ceva monocromatic, adica sa alegi aceeasi culoare, dar in nuante diferite. Exista si varianta mat-stralucitor: alege un rosu inchis, mat, pentru pedichiura si un rosu cu particule stralucitoare pentru manichiura.

Ingrijeste-ti cuticulele

Cuticulele iti ofera protectie impotriva microbilor, asa ca trebuie sa le acorzi o atentie deosebita. Fie ca mergi la un salon de infrumusetare, fie ca esti acasa la tine, nu iti impinge sau taia cuticulele in timpul unei pedichiuri. Astfel vei avea un risc scazut de aparitie a infectiilor. Si nu este recomandat nici sa iti rupi cuticulele. In schimb, le poti inmuia prin aplicarea unei creme hidratante. Daca observi ca acestea au devenit rosii ori sunt iritate, mergi la doctor.

Elimina petele din fosta pedichiura

Nuantele inchise, explozive, cum ar fi rosul si movul pot ingalbeni unghiile daca le lasi mai mult de doua saptamani. Foloseste un dizolvant de unghii fara alcool sau un alt produs urmat de zeama de lamaie, pentru a elimina petele ramase. Cand vrei sa le mai vopsesti, foloseste mai intai un lac de unghii protector, denumit base coat. In cazul in care unghiile tale decolorate sunt si groase, fragile sau ondulate, este posibil sa ai o infectie fungica. Atunci va trebui sa consulti medicul.

Taie-ti corect unghiile de la picioare

Taie-ti unghiile de la picioare in forma dreapta deoarece aceasta tehnica te ajuta sa previi aparitia unghiilor incarnate si sa le mentii rezistente. Dupa ce le-ai taiat cat mai drepte, rotunjeste-le colturile cu o pila.

Inainte de a-ti face pedichiura, dezinfecteaza-ti unghiile cu ajutorul unui betisor de urechi imbibat in spirt. Daca suferi de diabet zaharat, medicul va trebui sa-ti examineze periodic picioarele si iti va oferi sfaturi personalizate pentru ingrijirea lor.


Cumpara-ti propriile instrumente

Atunci cand mergi la un salon pentru pedichiura, ia-ti setul tau de ustensile. Germenii pot persista in instrumentele care nu sunt curatate, cum ar fi polizoarele de unghii. Daca vrei sa utilizezi ustensilele de la salon, acestea ar trebui sa fie sterilizate termic, imbibate in solutie antibacteriana, ori sa fie de unica folosinta.

De asemenea, cere un nou instrument, daca cel pe care-l foloseste pedichiurista a cazut pe podea. Asta in cazul in care nu vrei sa pleci de la salon cu o infectie a unghiei sau a pielii. Aceste sfaturi iti pot parea exagerate, insa este mai bine sa previi, decat sa tratezi.

Pastreaza-ti ustensilele curate

Dupa fiecare pedichiura este indicat sa iti cureti instrumentele cu sapun si apa. Urmatorul pas consta in dezinfectarea lor cu ajutorul unei solutii speciale, cum ar fi inmuiarea in spirt timp de minimum 10 minute.

Alege dizolvantul de unghii potrivit

Acetona este buna pentru stergerea lacului de unghii inchis la culoare. De asemenea, este o varianta buna in cazul in care ai aplicat pe unghii un gel sau o oja semipermanenta, care sunt mai greu de indepartat.

Totusi, acetona poate fi o substanta agresiva pentru unghiile fragile, prin urmare, poti alege un dizolvant de unghii care nu contine acetona si alcool. Acesta va indeparta lacul fara sa deshidrateze suprafata unghiei sau sa usuce pielea din jurul acesteia.

Indeparteaza cu atentie calusurile

Calusurile si bataturile sunt zone de piele intarita, care se pot sparge si te pot rani daca devin prea groase. Atunci cand iti faci pedichiura nu folosi un briceag sau orice alt aparat de ras pentru indepartarea lor. Acest tip de instrumente creste riscul de infectie.


Cel mai bine este sa-ti inmoi picioarele in apa calda timp de minimum 5 minute. Apoi foloseste un scrub pentru picioare sau o piatra ponce pentru a indeparta pielea intarita. De asemenea, ai grija sa nu umbli desculta, deoarece vei favoriza aparitia bataturilor.

Fa pauza intre pedichiuri

Chiar daca unghiile nevopsite de la picioare iti pot parea urate, acestea au nevoie din cand in cand sa mai si respire. Prin urmare, renunta la oja macar pentru o saptamana in fiecare luna si bucura-te de naturaletea unghiilor tale.

Programeaza-te la pedichiura si in timpul sarcinii

Daca esti insarcinata si te simti balonata sau ai gleznele umflate, o pedichiura poate fi solutia ideala pentru a te reface. Mai ales ca specialistii au declarat ca procedurile sunt sigure in timpul sarcinii, deoarece unghiile nu absorb chimicalele din oja. Daca mirosul de lac nu iti prieste, incearca sa iti vopsesti unghiile in apropierea unei ferestre sau intr-un spatiu deschis.

Ia-ti si partenerul la pedichiura

Traim intr-o societate moderna, iar un barbat care merge salonul de infrumusetare nu mai este de mult un tabu. Data viitoare cand te programezi la pedichiura, convinge-l si pe iubitul tau sa te insoteasca. Medicii chiar le recomanda persoanelor de sex masculin sa apeleze la ingrijirea profesionala a unghiilor la o anumita perioada de timp.



Evita sa te epilezi pe picioare inainte de pedichiura

Chiar daca mergi la un salon si iti este rusine, incearca sa nu iti indepartezi parul de pe picioare inainte de realizarea unei pedichiuri. Bacteriile pot intra cu mai multa usurinta in organism prin micile goluri sau taieturi lasate in urma epilarii recente. In plus, anumite tipuri de microbi traiesc in apa de la robinet si se pot inmulti in acele cadite speciale pentru baia de picioare, mai ales daca nu au fost dezinfectate bine.

Incearca sa nu testezi toate saloanele noi

Cauta intotdeauna informatii despre salonul de pedichiura deschis recent in oras inainte de a-ti face programare. Intereseaza-te de la alte persoane care au incercat deja sau chiar de pe internet, forumuri etc. Ai grija ca angajatii sa respecte normele de igiena, sa se spele pe maini si sa-si dezinfecteze instrumentele intre clienti.

Daca simti un miros puternic de oja, fenomen care se intampla deseori in saloanele de acest tip, este posibil ca sistemul lor de ventilatie sa fie defect. Si, nu in ultimul rand, cauta un salon cu licenta si care dispune de personal specializat (ar trebui sa fie la vedere certificatul de inregistrare, cursurile absolvite, diplomele etc. ).

Nu apela la pedichiura cu pesti

Pedichiura realizata cu pestii tropicali presupune introducerea picioarelor intr-un bazin cu apa in care inoata cateva zeci de pestisori din specia Garra Rufa, care se hranesc cu celule epiteliale moarte. Aceasta metoda de pedichiura poate fi periculoasa pentru tine, deoarece astfel se pot raspandi numeroase infectii cauzate de ranile deschise (hepatita C, HIV). In cateva state americane deja a fost interzis acest tip de procedura.

Pedichiura cu pesti reprezinta un risc crescut de infectie mai ales in randul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar sau cu diverse alte afectiuni, precum diabet sau psoriazis. Saloanele trebuie sa respecte norme de igiena foarte stricte daca dispun de un asemenea tratament. In realitate, ei nu pot curata corect bazinele de apa intre clienti in timp ce pestii sunt inca acolo. Si nu este posibil sa curete pestii, asa ca acestia pot transmite usor infectii de la alti clienti.

Atat in timpul sezonului cald, cat si in timpul sezonului friguros, unghiile de la picioare trebuie sa fie pregatite. Ritualul de ingrijire a picioarelor trebuie sa inceapa chiar de acum. Si pentru a obtine o pedichiura reusita, trebuie sa urmezi recomandarile noastre.

Articolul urmator
Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință
Bronzatul cu bere: ce spun medicii despre această tendință
Relatia ta va fi una de durata?
Incepe quiz
Relatia ta va fi una de durata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.