25 Mituri despre ingrijirea parului

25 Mituri despre ingrijirea parului

Roxana Turcitu

Exista multe mituri legate de ingrijirea parului care circula de atata timp incat aproape au capatat o viata proprie si sunt de multe ori luate ca adevaruri. In continuare iti prezint cateva dintre miturile legate de ingrijirea parului care sunt printre cele mai vechi si comune, impreuna cu partile reale ale acestora.

Mitul 1: Taierea parului il face sa creasca mai repede si mai des

Fals.
Parul tuns scurt arata si se simte adesea mai bogat, dar taierea lui nu ii va modifica viteza de crestere sau textura de ansamblu. Parul subtire, moale sau fin nu va creste niciodata mai des ca raspuns la o tunsoare. Daca iti doresti un par cu volum, foloseste produse speciale de ingrijire a parului, incearca o tunsoare care sa creeze volum, fa-ti bucle sau permanent.

Mitul 2: Varfurile despicate pot fi reparate fara sa le tai

Fals. Singurul tratament de succes pentru repararea varfurilor despicate este reprezentat de o foarfeca.

Daca unele produse de ingrijire a parului pot „lipi" temporar varfurile despicate, efectul acestora dureaza doar pana la urmatoarea spalare. Aminteste-ti ca parul despicat la varf are tendinta sa creasca mai lent decat cel sanatos, bine intretinut si tuns la timp.

Mitul 3: Este in regula sa iti tai varfurile despicate acasa

Adevarat. Desi se recomanda vizite regulate la stilist pentru o tunsoare profesionala, daca doresti sa iti tai varfurile despicate la domiciliu este perfect acceptabil.
 
Utilizeaza intotdeauna un set profesional de foarfece pentru a evita lamele tocite, care iti pot face de fapt mai mult rau.

Mitul 4: Varfurile despicate se vor intinde

Adevarat. Varfurile despicate pot „calatori" de-a lungul firului de par spre radacini. Suvitele care nu sunt ingrijite au, in timp, tendinta de a dezvolta varfuri despicate care migreaza si despica o parte din sau chiar tot firul de par. Unele varfuri se pot chiar despica de mai multe ori, asadar vei avea varfuri tocite care se vor rupe in permanenta, dand parului un aspect neingrijit si nesanatos.

Mitul 5: Parul creste mai repede in anumite regiuni ale scalpului

Adevarat. Exista unele dovezi stiintifice conform carora s-a stabilit ca rata de crestere a parului poate varia in diferite parti ale capului. Exista, de asemenea, unele indicatii ale faptului ca rata de crestere a parului la copii poate fi mai rapida pe calota decat pe oricare alta parte a scalpului. De obicei, diferentele ritmului de crestere sunt foarte mici si nu vor avea in niciun fel vreun impact asupra aspectului parului.

Mitul 6: Parul isi va pastra mereu aceeasi textura

  Fals. Desi este posibil sa te fi nascut cu parul drept, cret sau ondulat, exista multe situatii in care textura finala a parului poate fi modificata permanent. Sarcina, medicatia, chimioterapia, varsta si alte variabile pot cauza modificarea permanenta sau temporara a texturii parului.

Mitul 7: Barbierind scalpul unui copil, ii va modifica textura parului

Fals. Parul cu care un copil se naste poate fi sau nu parul care ii va creste toata viata.
Barbierind capul unui copil nu va modifica textura finala a parului si nici nu va indemna parul sa creasca mai repede si mai des.

Mitul 8: Vopsitul in timpul sarcinii este nociv

Fals. Desi unii medici nu sunt de acord, majoritatea sunt de parere ca vopsirea parului in timpul sarcinii nu va reprezenta un pericol pentru copil. Daca sunteti in dubiu, trebuie sa obtineti intotdeauna permisiunea medicului  pentru a va vopsi parul in timpul sarcinii. Cei mai multi experti cred ca adevaratul pericol nu consta in aplicarea vopselei pe scalp, ci inhalarea puternicului miros chimic.

Mitul 9: Parul de la radacina ar trebui tratat diferit

Adevarat. Parul care este cel mai aproape de radacini va reactiona diferit la aplicarea noii vopsele de par si a tratamentelor chimice. Vopseaua aplicata direct pe radacini se va comporta in mod diferit fata de cea aplicata pe restul parului deja vopsit.

Mitul 10: Uscarea parului cu foehn-ul poate „fumega"

Fals. Acest mit bizar circula de ani de zile in diferite versiuni. Ocaziile rare in care parul "fumega" sunt ca urmare a evaporarii de condens de pe par de la produse de styling, geluri sau alte produse similare de ingrijire a parului.

Mitul 11: Fumatul cauzeaza incaruntirea parului

Adevarat. Potrivit J.G. Mosley din cadrul Infirmeriei Leigh din Lancashire - Anglia, intr-un articol din „Science News" (01.11.1997) fumatorii sunt de patru ori mai susceptibili de a avea parul carunt decat nefumatorii.
 

Chiar mai rau, fumatul a fost concludent legat de pierderea accelerata a parului.

Mitul  12: Parul carunt poate fi acoperit numai cu vopsea permanenta

  Fals. In functie de procentul de par carunt pe care il ai, poti acoperi parul incaruntit cu un amestec de semi-permanent, care nu contine substante chimice agresive.

Mitul 13: Spalarea zilnica a parului duce la uscarea lui

Fals. Samponul potrivit pentru tipul si textura parului tau va adauga de fapt hidratare, volum si frumusete. Cheia este de a gasi samponul corect, special conceput pentru parul tau.
Mitul 14: Balsamul clatit nu aduce beneficii pentru ca...a fost clatit

Fals. Clatind balsamul aplicat pe par imediat dupa spalare vei lasa un strat de proteine hidratante si alte ingrediente pe firul de par, rezultand astfel un par mai moale, stralucitor si mai bine intretinut.

Mitul 15: Purtarea elasticelor si clamelor stranse, coada de cal sau cocul provoaca chelie

Adevarat. Intr-adevar, o cauza foarte reala pentru pierderea parului o poate reprezenta purtarea parului in coada de cal foarte stransa, sau cocuri pentru o perioada extinsa de timp. De-a lungul timpului, ruperea sau pierderea parului ca urmare a unui stil strans, poate deveni permanenta. Evita aceasta problema potentiala si opteaza pentru stiluri mai lejere ce reduc la minimum tensiunea scalpului.

Mitul 16: Dormitul cu parul ud cauzeaza ciuperca scalpului

Fals. Bolile fungale sau ale scapului nu pot fi capturate de la dormit cu scalpul ud. Ciuperca sau infectarea scalpului necesita intrarea in contact cu surse infectate cum ar fi persoane infestate, produse alterate de ingrijire a parului sau animale. Ca un exemplu, herpesul se poate transmite prin intermediul animalelor infectate. 

Mitul 17: Schimbul de piepteni si perii poate raspandi boli ale scalpului

Adevarat. Este o realitate faptul ca paduchii si alti paraziti pot fi transportati de la scalp la scalp prin schimbul de piepteni, perii si alte instrumente de ingrijire a parului.
 

Mitul 18: Parul dezvolta imunitate la acelasi tip de sampon in timp

Fals. Multi oameni jura ca parul lor va deveni imun la beneficiile samponului folosit mai mult timp. Nu exista dovezi stiintifice care sa dovedeasca acest mit.

Mitul 19: Parul ar trebui sa fie spalat in fiecare zi

   Fals. Nu exista un program corect de spalare a parului. Fiecare persoana ar trebui sa isi spele parul in functie de nevoile specifice ale tipului si texturii parului. In timp ce unor oameni spalarea zilnica le este benefica, altora le este mai bine daca folosesc un program diferit de spalare.

Mitul 20: Sucul de lamaie va decolora parul blond

Fals. Majoritatea oamenilor nu vor vedea nicio schimbare evidenta in ceea ce priveste stralucirea parului in urma clatirii cu suc de lamaie.

Mitul 21: Produsele din salon sunt identice cu cele din farmacie

Fals. Desi exista o exceptie de la orice regula, produsele pentru salon sunt in general fabricate pentru a fi de mai buna calitate, folosind ingrediente mai scumpe care au scopul de a curata mai profund, si de a avea rezultate mai bune in ceea ce priveste hidratarea si forma. Ingredientele de calitate gasite in produsele de salon nu sunt de obicei gasite in brandurile din  farmacie.

Mitul 22: Produsele chimice din piscina pot colora parul in verde

Adevarat. Cei care inoata des si au parul blond natural sau decolorat cu chimicale, par extrem de poros, pot dezvolta nuante verzui in timp. Aceasta problema poate fi evitata cu utilizarea regulata a unui sampon hidratant si ameliatori care ofera o bariera naturala impotriva clorului si a produselor chimice.   

Mitul 23: Un scalp ars de soare poate duce la pierderea parului

Adevarat. Arsurile severe de soare sau o serie de arsuri care apar in timp pot duce la deteriorarea foliculilor delicati de la nivelul radacinii. Oamenii cu o predispozitie genetica fata de pierderea parului pot suferi o accelerare a pierderii parului. Evita arsurile scalpului prin aplicarea produselor de protectie solara pe scalp si par.

Mitul 24: Periajul parului grabeste pierderea acestuia

Fals. Atata timp cat folositi o perie buna pentru periajul zilnic normal nu va accelera pierderea obisnuita a parului de la nivelul scalpului. Daca parul nu sufera de o afectiune de cadere a parului precum pelada, periajul va provoca numai pierderea parului care este deja gata sa cada. Periajul excesiv pe de alta parte, este descurajat intotdeauna, in orice circumstante.

Mitul 25: Produsele pentru ingrijirea parului anuntate ca fiind naturale nu contin chimicale

Fals. Nu toate produsele de ingrijire a parului vandute in unitatile cu produse sanatoase sunt complet naturale si pot contine substante chimice ca SLS. Daca esti in dubiu citeste eticheta. 

Impartaseste si prietenelor tale aceste mituri despre ingrijirea podoabei capilare. Invita-le intr-o cafenea si surprinde-le cu noile tale informatii si cu o tinuta casual, cat se poate de chic. Poarta o rochie vaporoasa si mizeaza pe o pereche de balerini in nuante pastelate.

 balerini din piele

Balerini Dasha - 195 lei

 balerini din piele

Balerini Dasha - 185 lei

Articolul urmator
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (238)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Andra (anonim)
    1 iunie 2010 19:07

    tind sa cred k acesta este cel mai bun site pt femei, invatam multe lucruri pe care nu le stiam.Multumesc in numele meu si al prietenelor mele care citesc zilnic acest site.

    sylvyanna
    19 mai 2010 03:03

    Foarte interesant...majoritatea informatiilor le stiam, oarecum le-am observat la mine...am parul lung de cand ma stiu...insa 'ciuperca scalpului' este un subiect despre care nu stiu prea multe...va multumim!

    monique12
    16 mai 2010 15:03

    chiar interesant!:)

    Ana_angel
    9 mai 2010 20:08

    "Aminteste-ti ca parul despicat la varf are tendinta sa creasca mai lent decat cel sanatos, bine intretinut si tuns la timp."Mi se pare o aberatie aceasta fraza sincera sa fiu. Parul creste de la radacinanu de la varfuri...nu are absolut nici o legatura viteza de crestere a parului cu varfurile despicate.Poate ca ti se despica si se rupe de la varf pierzand astfel din lungime? DA, poate asa, dar altfel nu vad absolut nici o legatura. Am atatea prietene care au stat fara sa se tunda cu lunile aveau parul super deteriorat la varfuri dar totusi continua sa creasca exact ca atunci cand era tuns regulat.

    gina_eftimie
    6 mai 2010 18:06

    foarte interesant articolul. vreu sa va spun k imi place foarte mult acest site si cred k nu este zi in care sa nu intru k sa vad c articole ati mai pus. multumesc! multe felicitari din partea mea!