Alergie la vopseaua de par: tratament si preventie

Alergie la vopseaua de par: tratament si preventie

Iulia Iliescu

Utilizarea vopselei de par a crescut vertiginos in ultimii 20 de ani la nivel mondial. In Statele Unite femeile folosesc vopseaua de par mai degraba pentru a obtine un aspect tanar si un par stralucitor, iar acelasi lucru este valabil si pentru barbati, care au cunoscut o crestere de 25% in utilizarea ei in ultimii ani. Acelasi lucru se poate spune si despre femeile din Romania.

Cazul cel mai rasunator a fost cel al Juliei McCabe care a decedat anul trecut dupa un an de coma profunda. Femeia de 38 de ani, mama a doi copii, a facut o reactie alergica dupa ce si-a vopsit parul cu un produs popular in randul femeilor. Imediat dupa utilizarea vopselei de par, Julie McCabe nu a mai putut respira si a intrat in coma. Medicii spun spun ca nu se poate spune cu exactitate daca exista legatura directa intre produs si reactia acesteia, insa aceasta este cea mai probabila varianta. Tot acestia spun ca sunt sanse foarte mici ca asemenea tragedii sa se intample, insa trebuie sa luam in serios aparitia reactiilor alergice!

Cauzele alergiei la vopseaua de par

Odata cu cresterea utilizarii vopselei de par a crescut si rata reactiilor alergice la aceasta. Astfel, cea mai frecventa substanta chimica ce determina reactii alergice este para-fenilendiamina. Aceasta se gaseste in mai mult de doua treimi din vopselele de par permanent de pe piata si este foarte eficienta in a penetra structura firelor de par si a foliculilor. Aceste caracteristici fac din p-fenilendiamina un potential antigen care poate da reactii alergice. Din acest motiv, unele tari din Europa, precum Germania, Franta sau Suedia, au interzis substanta. Alta substanta chimica gasita in vopseaua de par si cunoscuta pentru cauzarea reactiilor alergice este cobaltul, prezent in vopsele de par pentru nuante satene.

Simptomele alergiei la vopseaua de par

  Simptomele comune ale alergiei la vopseaua de par includ dermatita de contact (o iritare rosiatica, usturatoare si cu senzatia de mancarime) care apare cel mai frecvent pe fata, pleoape, urechi si gat. Eruptiile pe scalp nu sunt atat de comune, datorita grosimii pielii din aceasta zona. O alta reactie posibila este inflamarea fetei. 

Simptomele alergiei la vopseaua de par apar cel mai frecvent la doua, trei zile dupa ce o persoana si-a vopsit parul. Insa in ceea ce priveste durata lor, acestea pot persista zile sau chiar saptamani dupa utilizarea vopselei de par. 

Tratamentul alergiei la vopseaua de par

Principalul tratament pentru alergia la vopseaua de par este evitarea substantelor chimice responsabile pentru reactiile alergice. Daca antigenul poate fi identificat, atunci acesta poate fi evitat si poti folosi in continuare vopseaua de par care nu il contine.

Insa odata ce alergia la vopseaua de par a aparut, principalul tratament consta in utilizarea corticosteroizilor. In cazul in care reactia este usoara si limitata la o zona mica, pot fi utilizati corticosteroizii topici, sub forma de crema. Totusi, corticosteroizii topici trebuie folositi cu grija in zona faciala, tinand cont de posibillele reactii adverse serioase. In ceea ce priveste reactiile alergice severe la vopseaua de par, cel mai bun tratament consta in administrarea corticosteroizilor sistemici, sub forma de pastile sau de injectii.

Cum sa te feresti de alergia la vopseaua de par

Exista metode pentru a te feri de alergia la vopseaua de par, insa niciuna dintre acestea nu este usoara.

- Opreste-te din utilizarea vopselelor de par in totalitate. Singura solutie sigura, chiar daca te afli printre putinele nefericite care au dezvoltat o sensibilitate ridicata la chimicalele mentionate, este sa eviti in totalitate contactul cu acestea. Ai grija, pentru ca unele dintre aceste chimicale se gasesc si in mancare, sub forma colorantilor azoici.

- Incearca sa gasesti o alternativa sigura. Nu prea exista produse sigure, insa s-ar putea sa gasesti o vopsea de par care sa nu iti cauzeze reactii alergice. Pentru a gasi acest produs ai doua posibilitati:

1. Opteaza pentru un test clinic (dermatologic) pentru alergie. Principalele substante chimice din vopseaua de par care cauzeaza reactii alergice sunt bine cunoscute de catre specialisti si sunt disponibile spre a fi testate. In cadrul acestui examen clinic va fi testata o gama de substante si vei afla exact la care dintre ele esti sensibila. Totusi, aceasta solutie are dezavantaje precum: identificarea unei clinici, lista de asteptare si numarul limitat de substante testate, intrucat nu pot fi testate toate ingredientele din vopseaua de par.

2. Realizeaza un test chiar tu, asta daca nu ai suferit o reactie alergica severa la vopseaua de par. Aceasta varianta are avantajul ca testezi intregul produs, chiar daca nu vei sti exact care din substante iti cauzeaza alergia. In acest fel stii ce produs poti taia de pe lista si le poti lua prin eliminare.

Acest test plasture se realizeaza astfel: pune o cantitate mica de vopsea fie in spatele urechii sau la cot, las-o sa se usuce si ramai astfel 48 de ore. Daca apare pe piele orice iritatie sau modifcare, atunci nu utiliza produsul (si spala-l imediat de pe piele). Tine cont de faptul ca daca vopseaua aleasa de tine contine doua solutii, este nevoie sa le amesteci inainte sa realizezi testul.

Nu in ultimul rand, incepe sa folosesti vopsea de par care nu este permanenta, pentru ca acestea contincel mai adesea substante chimice mai problematice, chiar daca, statistic vorbind, 10% din persoanele sensibile la p-fenilendiamina au reactii alergice si la vopsele de par care nu sunt permanente. Mai mult decat atat, henna sau alte vopsele vegetale disponibile in magazinele bio si la anumite saloane sunt, probabil, cea mai sigura optiune, dar chiar si acestea pot contine in unele cazuri coloranti azoici.

In final, din cauza sanselor ridicate de aparitie a alergiei la vopseaua de par, este foarte important sa nu abuzezi de utilizarea acesteia. In definitiv, cu cat iti vopsesti mai des parul, cu atat creste sensibilitatea corpului tau la substantele nocive si implicit, sansele de aparitie a alergiei la vopseaua de par.

 

Articolul urmator
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.