Ghidul parului in lume

Ghidul parului in lume

Roxana Turcitu

Inca de la inceputurile istoriei, in majoritatea tarilor din lumea intreaga parul a fost inzestrat de catre oameni cu diverse puteri, simboluri si caracteristici magice. Un obiect al traditiilor si al credintelor, simbol ierarhic, religios sau cu o semnificatie mistica, parul indica de asemenea o ordine stabilita sau refuzul de a adera la aceasta ordine.
Iata deci un mini atlas al parului in lume, despre principalele traditii, credinte si obiceiuri in diferite colturi ale pamantului.

Australia - Ca multe alte culturi antice si traditiile aborigene ofera o mare importanta parului. In trecut, se credea ca parul are puteri magice si poate fi folosit de vrajitori pentru a realiza vraji si farmece malefice. Avand in vedere deci aceste credinte, putem intelege de ce chiar si acum, in prezent, australienii sunt extrem de atenti la locul unde ajunge parul lor tuns. De asemenea, australienii isi prind uneori parul intr-un fel de plasa de care pot fi atasate diferite obiecte ceremoniale. In unele cazuri, parul este considerat un semn al superioritatii ierarhice. Lasandu-si parul sa creasca, o persoana arata faptul ca a obtinut o oarecare importanta si un statut social respectat. Simbolic, parul va fi taiat in perioade de doliu.

Franta - Daca exista o tara care sa fi avut in permanenta o puternica legatura cu podoaba capilara, atunci cu siguranat Franta trebuie sa fie acea tara. Atunci cand romanii au intampinat o rezistenta apriga in aceasta regiune iar Caesar a iesit intr-un final victorios, acesta a impus ca dusmanii sai sa renunte la parul lung si sa se rada in cap. Cum parul lung a simbolizat inca din perioada celtica puterea si libertatea, taierea parului reprezenta cea mai mare umilinta posibila.

Regii merovingieni erau cunoscuti si sub titulatura de "regii cu par lung". Parul a fost considerat in continuare un semn al virtutii, al caracterului si era un simbol sacru. Pe masura ce au trecut secolele, parul a devenit un element al modei si chiar daca perucile fusesera folosite doar in Egiptul Antic, Anglia si Franta le-au readus in centrul atentiei in secolul 17. Considerat ca o adevarata extensie a omului, de asemenea in viata cat si dupa moarte, parul este mai mult decat un "suvenir". De aceea, de exemplu, cele cateva suvite de par ale Mariei Magdalena, pastrate intr-un relicvariu de la manastirea St. Maximin sunt un simbol al prezentei reale a Sfintei..

  India - India este fara indoiala una din tarile unde parul detine o importanta suprema, fiind primul criteriu al frumusetii feminine si de asemenea, inzestrat cu un caracter sacru. Fiind un centru al atentie, femeile isi doresc ca parul lor sa fie lung, negru, des si puternic. 80% dintre femeile din India isi poarta parul lung sau foarte lung si au extrem de multa grija de el. Cel mai folosit tratament este cel cu uleiuri vegetale speciale care se lasa peste noapte pe par si se spala abia a doua zi. Verbul "a sampona" provine chiar din cuvantul Hindi "châmpoo", care inseamna a masa sau a frectiona.

Foarte des, si in mod obligatoriu la nunti, femeile din India poarta bijuterii si flori in par. Prezenta pudrei de culoare rosie pe carare este semnul ca femeia respectiva este casatorita. Pe de alta parte, tot in mod traditional, de la vaduve se asteapta ca acestea sa isi tunda parul, deoarece se considera ca ele nu mai au nevoie sa fie pe placul cuiva sau sa fie atragatoare. 

Egipt - In mod constient sau nu, oriunde in lume parul si coafura te plaseaza intr-un anumit grup social in acelasi mod ca si imbracamintea purtata. Dar probabil civilizatia antica egipteana a aratat asta cel mai clar. Femeile si barbatii de pe treptele cele mai inalte ale societatii purtau peruci sofisticate facute fie din par natural, fie din lana. Preotii erau recunoscuti imediat dupa capetele rase - un simbol al puritatii, in timp ce taranii si servitorii isi purtau parul tuns foarte scurt. 

Congo - In multe culturi, parul si unghiile sunt considerate a fi o adevarata extensie a persoanei atat in viata cat si dupa moarte. La fel se intampla si in Congo, unde parul si unghiile unei persoane sunt amplasate intr-o statueta care simbolizeaza moartea, in vederea mentinerii unei prezente benefice in familie. 

Israel - In traditia evreiasca, care nu este bineinteles, in exclusivitate israeliana, baietii de varste fragede nu sunt tunsi pana cand nu incep sa inteleaga regulile iudaismului, adica in jurul varstei de 3 ani. Aceasta prima tunsoare simbolizeaza deci si apartenenta la religie. Ulterior, barbatii obisnuiesc sa isi poarte parul scurt, deoarece se considera ca purtarea parului lung poate duce la aparitia mandriei si a vanitatii care deviaza de la principiile religioase.

Japonia - In civilizatia antica nipona, parul avea un rol social si ierarhic, parul lung si lasat liber fiind rezervat femeilor de la curtea imperiala. Sotiile de tarani erau obligate sa isi poarte parul strans. In perioada samurailor - intre secolele 10 si 19 - exista o ceremonie numita "kami wo hayasu", in timpul careia tinerii samurai erau ridicati la rangul de adulti prin executarea unei tunsori specifice.

In Japonia moderna, unul dintre cele mai raspandite obiceiuri este pastrarea primelor suvite ale unui bebelus si realizarea unei pensule din acest par.

 

In plus, luptatorii de sumo care abandoneaza disciplina iau parte la o ceremonie "mage wo kiru" in timpul careia liderul acelui grup sumo ii taie suvitele luptatorului, in semn ca acesta a abandonat conditia de pana atunci. 

Liban - In comunitatea ortodoxa libaneza, traditia cere ca la botez o suvita din parul bebelusului sa fie taiata ca o asigurare ca in viitor el va urma poruncile Domnului.

Mexic - Parul ocupa un rol magic si sacru in societatea mexicana. In cultura Azteca, in secolul 14, parul era considerat casa zeilor. Preotilor le era absolut interzis, sub amenintarea pedepsei cu moartea prin tortura, sa isi taie parul, in ciuda faptului ca ajungea uneori sa creasca pana la calcaie si devenea extrem de voluminos si de greu. In ziua de astazi, in aceasta tara extrem de religioasa, este foarte frecvent ca o femeie sa promita ca isi taie parul in cazul in care rugile ei pentru Iisus, Fecioara Maria sau alti sfinti sunt ascultate. In orice caz, parul este folosit de asemenea in magia neagra si in ritualurile voodoo. Indiferent daca este vorba de aruncarea unei vraji asupra unei persoane sau de inlaturarea unui farmec, vrajitorii folosesc adesea o suvita din parul persoanei in cauza pentru a implini vraja.

Africa de Sud - Si acest stat este unul din multele in care parul este incarcat cu puteri magice. Se considera ca parul poate fi folosit de magicieni si vrajitori sa arunce vraji asupra unei persoane. Deci in vederea evitarii farmecelor, dupa ce este tuns, parul este ars sau ingropat. De asemenea, conform traditiei, o femeie maritata nu are voie sa isi taie parul fara consimtamantul sotului sau. Pe de alta parte, ea trebuie sa isi pastreze parul acoperit din respect pentru membrii mai in varsta ai familiei sale si ai familiei sotului. Aceasta este de asemenea o metoda de a distinge care femei sunt casatorite si care nu.  

Noua Zeelanda - In aceasta tara, ca in multe altele, de fapt, parul este o parte esentiala a corpului uman, iar taierea lui nu ii diminueaza importanta. In societatea Maori se rezerva o zi speciala taierii parului, iar aceasta zi devine un prilej perfect pentru o ceremonie mareata. Oricum, persoanele a caror slujba este sa tunda parul sunt considerate tabu si de exemplu, mainile lor nu au voie sa atinga mancarea.

  Nigeria - In multe tari, parul a fost considerat pentru multa vreme o leguma. Clanurile Yoruba, din vestul Nigeriei ilustreaza acest concept comparand parul cu un tufis. Dar nu orice fel de tufis, din moment ce este menit sa protejeze capul! Iar parul este considerat sanctuarul ce gazduieste spiritul launtric, inzestrat cu anumite puteri. Se crede ca trupul provine dintr-o sculptura modelata de un zeu creator si adusa la viata de respiratia divina a spiritului ce salasluieste in creier. Este asadar foarte important ca "tufisul" protector sa fie bine ingrijit si sa fie impodobit cu diferite ornamente atragatoare.

Statele Unite ale Americii - Nu au traditii cu adevarat proprii cu privire la par. Continentul american, pe de alta parte, are o istorie indelungata - cea a amerindienilor. Conform spuselor primilor exploratori, indienii aveau mare grija de parul lor, aplicand diferite grasimi si vopsele pe acesta. Filmele western i-au facut faimosi pe indieni pentru obiceiul lor de a colecta scalpuri, dar de fapt aceasta practica a fost foarte raspandita in multe alte societati, incluzand galii, francii, germanii sau scitii. In felul lui, scalpul simbolizeaza puterea si caracteristicile magice atribuite parului, chiar daca acesta a fost separat de trup. In afara de vatamarea adversarului, scalparea asigura distrugerea totala a dusmanului si extirparea sufletului acestuia.

Singapore - In unele parti ale acestei tari se considera ca parul este un dar de la zei si se evita tunderea acestuia. Chinezii in schimb - cel mai mare grup etnic din Singapore - au traditii diferite. Ei obisnuiesc sa rada capul bebelusilor la varsta de o luna, dar se abtin in schimb sa isi tunda parul in timpul celor doua saptamani in care se sarbatoreste Anul Nou chinezesc. De asemenea, timp de 49 de zile de la moartea unui membru al familiei, chinezii nu isi tund parul.

Polonia - La fel ca in multe tari europene, traditiile poloneze referitoare la podoaba capilara dispar treptat, odata cu trecerea timpului. Exista tot mai putine sate in care, dupa o ceremonie religioasa, cuplurile abia casatorite sunt tunse, ca semn al maturitatii. La fel, au mai ramas tot mai putine femei in varsta care isi acopera parul in public, in conformitate cu vechile obiceiuri.

Rusia - In cultura ruseasca, se asociaza simbolic parul cu natura, in special cu mama natura/ mama pamant, cu granele, painea si culturile in general. Acesta este si motivul pentru care pe paine se impletesc adesea modele care imita suvitele de par impletite.

 

Romania - In opinia strainilor, in Romania, cel mai neobisnuit obicei legat de par este taierea motului si implicit, ritualul care insoteste aceasta actiune: tava cu obiecte simbolice pusa in fata bebelusului si credinta ca primul obiect atins de copil sugereaza profesia si conditia pe care o va avea acel copil in viitor.

Togo - La fel ca alte tari africane, Togo este o tara extrem de incarcata de traditii si obiceiuri legate de par, care confirma bineinteles natura sa magica si sacra. Indiferent de varsta unei persoane, chiar si atunci cand parul este taiat, podoaba capilara se considera a fi in continuare o extensie a persoanei. In consecinta, acesta nu ar trebui sa fie atins de oricine, de aceea, chiar si in ziua de astazi, se acorda o mare importanta alegerii unui frizer. Momentul ales pentru tuns este de asemenea crucial. Nici nu se pune problema ca parul sa fie tuns noaptea, din moment ce spiritele rele ar putea sustrage aceasta parte pretioasa a corpului omenesc si ar putea-o folosi pentru a vraji sau chiar pentru a provoca moartea cuiva.

Articolul urmator
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (121)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Lulu (anonim)
    7 octombrie 2010 09:09

    foarte draguut.La sfarsit am simtit nevoia sa citesc ceva si despre atitudinea fata de par la musulmani.