Ghidul parului vopsit

Ghidul parului vopsit

Roxana Turcitu

Sunt putine femei care nu sunt sau nu au fost niciodata vopsite. Vremurile cand iti puteai vopsi parul doar in culorile negru, blond, roscat sau saten au apus demult. Fiecare culoare de baza vine cu o intreaga paleta de nuante, de la blond platinat, pana la negru albastrui sau rosu intens. Mai mult, astazi poti alege chiar si nuante mai putin traditionale, cum ar fi roz aprins sau verde lime. Oricum, nuanta nepotrivita iti poate transforma total figura si iti poate pune in umbra frumusetea. Iata deci ce trebuie sa stii despre parul vopsit, indiferent daca te vopsesti de mult timp sau abia urmeaza sa o faci.

Alegerea nuantei

 

Atunci cand decizi sa te vopsesti trebuie sa tii cont de nevoile parului tau, fie ca este vorba de acoperirea parului carunt, accentuarea nuantei naturale sau schimbarea totala a culorii.

Inainte sa iti cumperi vopseaua, hotaraste-te asupra duratei de timp in care vrei ca parul tau sa aiba acea culoare.

Vopselele temporare (denumite si sampoane colorante) se mentin timp de 3 pana la 8 spalari, vopselele semi-permanente dureaza in jur de 2 luni fara sa isi piarda prea mult din intensitate iar de vopseaua permanenta scapi de obicei doar prin taierea parului sau prin tratamente profesionale de decolorare.

Trucuri despre nuante

- Suvitele sunt o metoda grozava pentru a da profunzime si prospetime unui par cu o culoare uniforma si lipsita de stralucire.

- Fereste-te de culori care au tonuri de verde, albastrui sau violet, cum ar fi cele care contin in nume termenul „cenusiu". Daca le amesteci cu nuante calde, parul tau va capata nuante verzui sau mov si efectul nu va fi deloc satisfacator.

- Culorile complementare sunt cele cu o pozitie opusa in „steaua cromatica": rosu-verde, albastru-portocaliu si violet-galben. Daca vrei sa scapi de nuante nedorite, alege culorile complementare. De exemplu, rosul va face sa dispara nuantele verzui, iar o vopsea cenusie va neutraliza suvitele roscate.

- Vopselele, la fel ca si solutia de permanent, sunt bazate pe substante chimice. Daca esti alergica sau daca esti insarcinata, consulta-te cu un doctor inainte de a te vopsi.

 

- Vopseaua pe baza de henna este compusa din substante organice si combinatia cu chimicale nu este de dorit.

- Nu frecventa piscinele sau plajele imediat dupa ce te-ai vopsit. Nici apa de mare si nici clorul din piscine nu se impaca prea bine cu substantele chimice din vopsea.

Tehnici pentru vopsirea parului

 Suvitele: Probabil una dintre primele inovatii in materie de colorare a parului, suvitele adauga stralucire si intensitate parului. Suvitele cele mai reusite sunt cele in nuante calde, de caramel, auriu, miere de albine sau chihlimbar.

Tonerul:
Atunci cand ai o nuanta foarte deschisa si stralucitoarea, temperarea culorii este de dorit. Tonerul se foloseste in special dupa decolorare pentru corectarea nuantelor de galben pui sau portocaliu, prin adaugarea catorva tonuri mai inchise, dar fara a colora parul in blond inchis sau saten.

Suvite in tonuri diferite (Lowlights): Aceasta tehnica adauga profunzime parului, pastrand insa un aspect natural. Stilistii folosesc pana la trei nuante diferite pe suvite subtiri si dese, aspectul final fiind un look spectaculos si trendy.

Acoperirea: Ofera stralucire si invie culoarea, prin aplicarea unei vopsele temporare pentru luciu, intr-o nuanta bogata, peste o vopsea permanenta sau semi-permanenta. 

Suvite groase intr-o culoare opusa celei naturale (Chunking): Aplicarea pe o portiune mare de par a unei culori diferite. Este o tehnica ce ofera un impact major asupra lookului tau, in special datorita faptului ca se folosesc nuante puternice, pe o baza intr-o culoare naturala.

Metode de vopsire

Cu ajutorul unei casti: Stilistul scoate cu ajutorul unui carlig special suvite subtiri, prin gaurile castii. Rezultatul este de obicei o schimbare subtila, delicata, fara efecte socante. Aceasta metoda este adesea folosita si pentru camuflarea firelor albe sau a radacinilor care au crescut, dupa o vopsire permanenta.

Cu ajutorul foliei: Coafeza imparte sectiuni ale parului pe bucati dreptunghiulare de folie si aplica vopseaua, impaturind apoi folia pentru a pastra culoarea separat de restul suvitelor. Dintre toate metodele de vopsire a suvitelor, prin aceasta se poate aplica vopseaua cel mai aproape de radacinile parului.

 
Baleiajul: O metoda excelenta pentru parul cret sau ondulat. Stilistul seleteaza zone ale parului si aplica vopseaua direct cu mana. In functie de priceperea specialistului si nuanta aleasa, aspectul final poate fi foarte natural cat si de-a dreptul spectaculos.

Sfaturi pentru vopsirea acasa

Atunci cand banii sau timpul nu iti permit sa faci o vizita la salon, vopsitul acasa este o alegere destul de ieftina si usoara. Tehnica exacta de vopsire este de obicei explicata foarte clar in instructiunile de folosire, dar pentru sfaturi mai detaliate, arunca o privire aici.

De asemenea, pregateste-te corect inainte de a incepe sa te vopsesti.

 

Nu te spala inainte sa te vopsesti. Parul trebuie sa isi refaca uleiurile naturale. Acestea iti vor proteja pielea capului de substantele chimice din vopsele, vor ajuta culoarea sa se prinda mai bine si rezultatul va fi uniform.

Ai grija ce haine porti pentru ca te-ai putea pata. Pentru a evita acest lucru este mai bine sa incerci sa te acoperi cu o bucata de celofan. Cauta un prosop de care sa nu iti para rau in cazul in care se pateaza, pregateste-ti cateva agrafe care sa te ajute sa imparti parul in sectiuni, o pensula cu care sa aplici vopseaua pe par, un ceas si o oglinda de mana cu ajutorul careia sa iti poti vedea si parul de la ceafa.


Cum sa oferi stralucire si intensitate parului vopsit prin metode simple si naturale

Stii bine ca orice vopsea ai folosi, dupa cateva saptamani culoarea incepe sa nu mai fie la fel de stralucitoare si intensa. Iata cateva trucuri pentru a prelungi durata de viata a culorii tale.

Cafea: Fa o infuzie tare din cafea macinata. Dupa ce se raceste, aplica pe parul uscat, in nuante de saten, castaniu sau negru, asteapta 30 de minute, apoi spala-te normal pe par.

Nuci: Ofera stralucire parului inchis la culoare cu ajutorul nucilor. Fierbe o cana de nuci maruntite, lasa sa se raceasca si aplica pe par. Dupa o jumatate de ora spala-ti parul.

Ceai negru: Tot pentru parul in nuante inchise poti folosi o infuzie de ceai negru tare dupa ce ti-ai spalat parul, ca o ultima clatire.

Ceai de musetel: Pune infuzia de ceai de musetel intr-o sticla cu aplicator tip spray, si aplica pe parul blond sau saten deschis. Dupa 30 de minute spala-te si parul isi va redobandi nuanta stralucitoare.

Suc de fructe: Nu vorbim de cel din magazine, bineinteles. Cu siguranta ai auzit ca sucul de lamaie ajuta la deschiderea culorii, dar cred ca nu stiai ca o jumatate de cana de suc de coacaze folosit la clatirea finala trezeste la viata parul roscat si adauga nuante intense de rosu inchis parului brunet sau castaniu.

 

Alte sfaturi

Parul lung: Patru maini sunt mai bune decat doua. Roaga o prietena sa te ajute sa te vopsesti. Varfurile parului lung sunt mai degradate decat restul parului. In plus, caldura emanata de corpul tau functioneaza ca un accelerator pentru culoare. Incepeti vopsirea de la partea de mijloc a parului, lucrand in acelasi timp in sus, spre radacini si in jos, spre varfuri.

Parul cret: Expertii sfatuiesc in general evitarea unei vopsiri permanente pe parul cret. Orice tip de substante chimice pot avea impact asupra parului ondulat natural. Daca parul tau este deja deteriorat, vopseaua il poate afecta si mai mult. In schimb, vopelele semi-permanente au o concentratie mai mica de chimicale si nu iti distrug parul.

 

Parul carunt: Parul devine carunt atunci cand pierde pigmentul natural. Suvitele tind sa devina mai putin poroase, ceea ce face mai dificila fixarea vopselelor. Foloseste un sampon special pentru parul carunt. Alege o vopsea cu cel putin un ton mai inchisa decat iti doresti sa arate in final. Pastreaza vopseaua pe par cel putin 35 de minute.

Sampoanele speciale pentru parul vopsit pastreaza culoarea intensa mai mult timp si iti fac parul matasos si stralucitor. Sampoanele normale pot degrada culoarea si nu iti hidrateaza indeajuns scalpul si parul.

Instaleaza un filtru de apa la dus. In afara de faptul ca este frecvent tratata cu substante chimice, apa de la robinet poate contine adesea reziduuri de pe tevi si rugina, care iti afecteaza parul si micsoreaza durata de viata a culorii.

Foloseste mereu balsam, pentru a hidrata in profunzime parul si pentru a oferi stralucire parului vopsit. Poti folosi de asemenea un balsam cu efect de intesificare a culorii in locul balsamului tau obisnuit.

Nu folosi niciodata peria pe parul ud. Asteapta pana se usuca sau foloseste un pieptene cu dinti rari pentru a-ti descurca parul, incepand de la varfuri si urcand treptat spre radacini.

 

Nu folosi niciodata peria pe parul ud. Asteapta pana se usuca sau foloseste un pieptene cu dinti rari pentru a-ti descurca parul, incepand de la varfuri si urcand treptat spre radacini.

Balsamurile de tip leave-in ofera de multe ori protectie impotriva razelor solare si deci iti protejeaza culoarea.

Udarea parului cu apa minerala ajuta impotriva substantelor chimice din piscine, iar culoarea va fi protejata si nu isi va pierde din intensitate.


Truc de style!

Daca vrei un look inedit, asorteaza culoare gentii la culoarea parului!
 geanta galben
Geanta, 280 RON
 geanta portocalie
Geanta, 270 RON
 geanta maro
Geanta, 65 RON
 geanta rosie
Geanta, 185 RON
Articolul urmator
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (301)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    bettina (anonim)
    20 iunie 2012 15:03

    Buna , am si eu o intrebare : eu am o nuanta de saten mai inchis si doresc sa mi deschid parul la culoare cu un castaniu deschis. oare v a prinde cv? ast raspunsuri

    andrada (anonim)
    1 noiembrie 2011 00:12

    superarticol...eu am parul brunet cu toane rosii si as vrea sa il fac portocaliu dar nu stiu cum...

    Jeanina Elena
    22 octombrie 2010 18:06

    interesant si pe mn m ar interesa o vopsea de calitate

    Gabry (anonim)
    6 septembrie 2010 21:09

    interesant articol.. m'ar interesa, cum as putea reveni la o culoare inchisa .. l'am decolorat de la bruneta vopsit la blond ... parul meu e saten inchis.. ce pot sa fac sa il readuc la o culoare aproximata cu cea naturala .. prin metode naturale ? :| :(

    M (anonim)
    14 august 2010 19:07

    Buna, am si eu o intrebare. Se mai poarta varfurile vopsite intr-o nuanta diferita de restul parului? Eu am parul saten inchis . Ce culoare s-ar potrivi mai bine pentru varfuri? Astept raspuns . Multumesc.

    maria (anonim)
    14 august 2010 14:02

    exista cumva un articol sau ati putea face unul despre tipurile de par blond gen blond miere, blond caramel , natural si asa mai departe cu imagini pentru fiecare in parte? multumesc.

    SIMONA (anonim)
    14 august 2010 00:12

    Buna fetele eu ma vopsesc acasa de cand fata de la cuafor ma facut albastra si am fost la cel mai bun cuafor din oras dar acum sotl meu e grozav cum i spun asa face si nu da gres niciodata,oare am furat meserie de la fata care face parul albastru??:))) asta e acum eu folosesc doar wella va recomand cu incredere pupe dulci

    klaudya (anonim)
    13 august 2010 14:02

    f interesant articolul! :X nota 10 :) m-ar interesa un clasament cu cele mai bune vopsele sh nuantatoare!