Inlocuieste-ti produsele de ingrijire a parului cu sampoane si balsamuri homemade

Cuprins
Lumea incepe sa fie din ce in ce mai constienta de faptul ca, oricat de scumpe, produsele cosmetice si de ingrijire din comert vin la pachet cu o multime de substante chimice care nu au tocmai un efect benefic asupra pielii si a parului. Tot mai multe persoane aleg produsele bio sau pe cele homemade si renunta la chimicale.
Daca ti se pare ca ai incercat toate tipurile de sampoane si balsamuri
din comert si nici unul nu pare sa iti faca parul sa arate cu adevarat
sanatos si frumos, poate este momentul sa incerci produse facute in
casa.
Inainte de a incepe, trebuie sa retii cateva lucruri.
Spre deosebire de produsele din magazine, samponul facut in casa nu va face la fel de multa spuma, deoarece nu adaugi agentii care se pun in mod normal in sampoane special pentru a creea spuma.
De asemenea, samponul si balsamul homemade nu vor fi la fel de
consistente ca cele cumparate, dar poti fi sigura ca iti vor curata
parul perfect! |
![]() |
De asemenea, balsamurile homemade iti trateaza parul intr-o maniera mai blanda dar in acelasi timp mai puternica decat cele cumparate.
Iata cateva retete pentru sampoane si balsamuri homemade.
Sampon cu rozmarin si salvie
![]() |
100 grame sapun bio, din ulei de masline (cauta un sapun 100% natural) 15 grame de rozmarin (stimuleaza foliculii de par si este recunoscut pentru faptul ca previne caderea parului) 15 grame de salvie (contine substante antoxidante) 15 grame de urzici (contine un nutrient care ajuta la cresterea parului si stimuleaza circulatia sangelui) Cateva picaturi de ulei de lavanda (previne aparitia iritatiilor pe scalp) |
Amesteca plantele intr-un borcan impreuna cu uleiul de lavanda. Fierbe 2 cani de apa. Adauga amestecul de plante apoi opreste focul, acopera vasul si asteapta 30-45 de minute. Strecoara amestecul intr-un vas curat. Daca sapunul de ulei de masline este solid, da-l pe razatoare, apoi topeste-l in infuzia de plante. Daca gasesti sapunul sub forma lichida, toarna infuzia intr-o sticla goala de sampon, apoi sapunul si amesteca bine.
Te poti interesa de diferite plante si despre proprietatile acestora, apoi sa iti creezi diferite tipuri de sampon potrivite parului tau, in functie de nevoile acestuia, bazandu-te pe cantitatile mentionate mai sus si pe aceasta metoda de preparare a samponului.
Sampon de musetel
1 lingura de fulgi de sapun natural 1 lingura de borax (Borax are proprietati antiseptice si de emulsie. Astfel, este utilizat in produse de ingrijire personala, cum ar fi apa de gura, sampoane si creme de infrumusetare. Acest produs se gaseste in farmacii. sau
1 lingura si jumatate de glicerina 1 cana de apa fierbente in care ai adaugat 3 linguri de otet din vin alb |
![]() |
Amesteca ingredientele intr-un bol apoi toarna amestecul intr-o sticla veche de sampon.
Tine minte ca musetelul deschide nuanta parului, deci acest tip de sampon este ideal pentru blonde sau pentru persoanele care vor o tenta mai deschisa, dar trebuie evitat de catre brunete.
Sampon pentru par gras
1 lingura de bicarbonat de sodiu
450 ml apa fierbinte
1 lingura de otet de mere
![]() |
Amesteca bicarbonatul cu jumatate din cantitatea de apa fierbinte si amesteca pana cand acesta se dizolva. Separat, amesteca restul de apa cu otetul. Pune fiecare amestec in cate un vas sau in cate o sticla goala. Inainte de a trece mai departe la spalarea propriu-zisa piaptana-ti bine parul. Vei folosi bicarbonatul in loc de sampon si otetul in loc de balsam. Uda-ti parul, apoi toarna usor amestecul cu bicarbonat pe scalp si pe par si maseaza bine. Clateste-ti parul, apoi repeta procesul, de data asta folosind amestecul cu otet. |
Unele persoane aleg sa nu isi mai clateasca parul dupa ce au folosit otetul. Poti incerca ambele variante, apoi sa o alegi pe cea care ti se pare ca ti se potriveste mai bine.
Daca observi ca parul tau este usor uleios, foloseste amestecul cu otet doar pe lungimea parului, nu si pe radacini. Daca raman reziduri albe, inseamna ca ai pus prea mult bicarbonat. Respecta proportiile din reteta.
Ambele amestecuri ar trebui sa iti ajunga pentru mai multe spalari (4-5 in cazul parului mediu). Daca vrei, poti folosi cantitati mai mari pentru ingrediente, pastrand proportiile si sa pui amestecurile in sticle mai mari, pentru mai mult timp.
Balsam de casa
2 cesti de maioneza 1 jumatate de avocado Striveste fructul de avocado, apoi amesteca-l impreuna cu maioneza pana obtii un amestec cremos si fara cocoloase. Aplica amestecul pe par, de la radacini pana la varfuri. Foloseste o casca de dus sau folie din plastic pentru a-ti acoperi parul si asteapta o jumatate de ora. Clateste-te bine pe par la sfarsit, pana indepartezi in totalitate amestecul. Daca ai parul foarte lung, este posibil sa fie nevoie sa dublezi cantitatile. |
![]() |
Balsam cu oua
1 lingura de ulei pentu bebelusi
2 galbenusuri de ou
1 cana de apa
Bate galbenusurile spuma, apoi amesteca-le cu restul ingredientelor. Dupa ce te speli pe par, maseaza bine amestecul pe par si pe scalp, asteapta 5 minute si clateste bine pana cand parul ramane curat.
Pentru un par sanatos, evita pe cat posibil folosirea in exces a produselor de styling. De asemenea, utilizeaza cat mai rar placa de par, ondulatorul sau foehnul, pentru a nu-ti degrada si mai mult parul.
Nu iti prinde parul foarte strans cu elastice, ci lasa-l sa respire purtandu-l desprins. Iti poti accesoriza coafura, purtand diverse bentite sau cordelute, potrivite oricarui stil. Bentitele pastreaza-le pentru birou, iar cordelutele poarta-le pentru a obtine un look boho-chic, perfect pentru o seara petrecuta in oras. Pentru un look complet, poarta si o geanta potrivita stilului abordat.
Spune-ne si tu ce sampoane, masti sau balsamuri preparate in casa ai incercat pana acum si au dat rezultate.


