Vene varicoase: cauze, simptome și tratament

Vene varicoase: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

Statul îndelungat în picioare, sedentarismul, obezitatea exercită presiune asupra membrelor inferioare, iar aceasta, în combinație cu funcționarea neadecvată a valvelor venoase și slăbirea peretelui venos, determină mărirea și îngroșarea venelor.

Pentru unele persoane, îngroșarea venelor reprezintă doar o problemă cosmetică. Pentru altele însă, venele varicoase pot avea complicații serioase, precum dureri, umflarea picioarelor, sângerare, modificarea pielii la nivelul gambei sau tromboză.

vene varicoase

Simptomele și complicațiile venelor varicoase

Pe lângă senzația de picioarele grele și durere care se înrăutățește dacă stai într-o singură poziție mai mult timp, varicele prezintă și alte simptome, iar acestea pot include:

  • Venele au o culoare violet închis sau albastru
  • Venele sunt răsucite și umflate
  • Arsuri, crampe musculare și umflături la nivelul membrelor inferioare
  • Mâncărime în jurul uneia sau mai multor vene
  • Decolorarea pielii în jurul unei vene varicoase

Venele de păianjen sunt similare cu varicele (venele varicoase), dar sunt mai mici. Ele se formează mai aproape de suprafața pielii și sunt adesea roșii sau albastre, au dimensiuni variate și apar în principal pe picioare, dar și pe față.

În lipsa unui tratament adecvat, varicele pot duce la apariția unor complicații precum:

  • Sângerări. Ocazional, venele foarte aproape de piele pot exploda și provoca sângerări. De obicei, aceste sângerări sunt minore și se opresc prin comprimarea peste punctul de sângerare.
  • Cheaguri de sânge. Tromboflebita reprezintă formarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene. Pielea se înroșește, iar piciorul afectat poate deveni dureros și umflat. De obicei, această afecțiune nu este gravă și se poate trata cu medicamente antiinflamatoare, dar dacă tromboza se formează aproape de o venă profundă, este necesar un tratament anticoagulant pe termen lung.
  • Varice ulceroase. Ulcerele dureroase se pot forma pe piele în apropierea varicelor, în special în zona gleznelor.

Vene varicoase: cauze și factori de risc

Cauza principală a apariției varicelor este deteriorarea sau slăbirea valvelor venoase.

Arterele transportă sânge de la inimă către restul țesuturilor, iar venele aduc sângele din corp înapoi către inimă. Contracțiile musculare de la nivelul picioarelor inferioare acționează ca niște pompe, iar pereții venei ajută sângele să se întoarcă la inimă. Valve mici în vene se deschid pe măsură ce sângele curge spre inimă, apoi se închid pentru a împiedica sângele să curgă înapoi. Dacă aceste valve sunt slabe sau deteriorate, sângele poate curge înapoi și se poate acumula în venă, determinând întinderea sau răsucirea venelor.

Factorii care cresc riscul de a dezvolta vene varicoase prin deteriorarea sau slăbirea valvelor venoase sunt:

1. Moștenirea genetică. Dacă alți membri ai familiei au varice, există un risc mai mare să ai și tu.

2. Vârsta înaintată. Riscul varicelor crește odată cu vârsta. Îmbătrânirea provoacă uzura valvelor venoase și acestea nu mai funcționează normal, permițând ca o parte din sânge să curgă înapoi în vene, în loc să curgă spre inimă. Sângele se strânge în vene și astfel acestea se măresc, se îngroașă.

3. Schimbările hormonale. Femeile au un risc mai mare să dezvolte varice. Fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii, menstruației sau menopauzei pot duce la relaxarea pereților venoși. De asemenea, tratamentele cu hormoni, cum ar fi anticonceptionalele, pot crește riscul de apariție a varicelor.

4. Sarcina. În timpul sarcinii, volumul de sânge din corp crește. Această schimbare susține fătul în creștere, dar poate produce și un efect secundar nedorit - apariția venelor varicoase.

5. Obezitatea și sedentarismul. Dacă ești supraponderală și nu faci mișcare deloc, vei adăuga un plus de presiune asupra venelor tale, fapt care poate conduce la apariția varicelor. Dacă stai prea mult în aceeași poziție (în șezut sau în picioare), sângele tău nu va curge la fel de bine, favorizând apariția varicelor.

Diagnosticul de vene varicoase

vene varicoase

Pentru un diagnostic corect al varicelor, trebuie să consulți un medic de specialitate. Acesta poate stabili diagnosticul prin:

1. Examen clinic. Medicul va verifica starea venelor în timp ce stai în picioare. Pregătește-te pentru câteva întrebări pe care medicul ți le poate adresa, și anume:

  • Când ai observat prima dată varicele?
  • Ai vreo durere? Dacă da, cât de severă este durerea?
  • Ce pare să îmbunătățească simptomele?
  • Ce agravează simptomele?

Înainte de a merge la doctor, gândește-te la orice simptome ai, inclusiv cele care nu par a avea legătură cu varicele. De asemenea, află dacă ai în familie cazuri de varice sau vene păianjen, fă o listă cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le iei și notează-ți câteva întrebări pentru a le adresa medicului.

2. Test cu ultrasunete. Acest test noninvaziv este folosit pentru a vedea dacă valvele venoase funcționează normal sau dacă există un cheag de sânge la nivelul acestora.

Tratamentul venelor varicoase

De cele mai multe ori, tratamentul pentru vene varicoase nu necesită internarea în spital. Datorită procedurilor mai puțin invazive, varicele pot fi tratate în general în ambulatoriu, prin mai multe metode:

Compresia elastică. Înainte de a încerca alte tratamente, ciorapii elastici purtați toată ziua pot fi o soluție pentru a sprijini circulația sângelui.

vene varicoase

Scleroterapia. Acest procedeu este minim invaziv și constă în injectarea unei soluții care cicatrizează și închide aceste vene. În câteva săptămâni, varicele tratate în acest fel ar trebui să se estompeze. Scleroterapia nu necesită anestezie.

Tratament cu laser. Medicii folosesc și tratamentele cu laser pentru a închide venele varicoase. Tratamentul cu laser funcționează prin trimiterea unor rafale puternice de lumină asupra venei, ceea ce face ca vena să se estompeze lent și să dispară. Nu se utilizează incizii sau ace.

Proceduri asistate de cateter folosind radiofrecvență sau energie cu laser. Acest tratament constă în introducerea unui tub subțire (cateter) într-o venă mărită și încălzirea vârfului cateterului folosind fie radiofrecvență, fie energie cu laser. Pe măsură ce cateterul este scos, căldura distruge vena afectată. Această procedură este folosită în cazul tratamentului varicelor mai mari.

Stripping venos. Această tehnică de scoatere sau smulgere a varicelor este mai veche și acum este mai puțin utilizată, fiind preferate tratamentele moderne și mai puțin traumatizante.

Flebectomia ambulatorie. Venele varicoase sunt eliminate printr-o serie de incizii mici ale pielii. Procedura se face prin anestezie locală, iar cicatricile sunt în general minime.

Chirurgia endoscopică. Această intervenție chirugicală se face doar într-un caz avansat care implică ulcerații la nivelul piciorului. Procedura se realizează prin introducerea unei camere video subțire în picior și eliminarea venelor varicoase prin incizii mici. 

Cum poți preveni apariția varicelor

Nu există nicio modalitate de a preveni complet apariția venelor varicoase, dar sunt totuși câteva măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestora, care includ îmbunătățirea circulației și tonusul muscular, prin:

  • Practicarea de exerciții fizice regulate
  • Adoptarea unei diete bogate în fibre și fără sare
  • Evitarea tocurilor înalte și a hainelor strânse pe corp
  • Schimbarea regulată a poziției

Un stil de viață bazat pe o dietă bogată în fibre, vitamine și nutrienți și pe un program regulat de sport poate avea efecte benefice asupra sănătății tale în mod general, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Ai grijă de corpul tău și vei vedea că vizitele la medic se vor rări în mod considerabil!  

Surse foto: Pixabay, iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.