Prefer frumusetea naturala - replica pe care m-am saturat s-o aud

Prefer frumusetea naturala - replica pe care m-am saturat s-o aud

Eugenia Dinescu, redactor

Norma Jeane Baker a fost o femeie frumoasa. Marylin Monroe, un adevarat style icon. Puterea machiajului de a transforma un chip frumos intr-un sex-simbol nu inceteaza sa ma uimeasca, insa nu pot sa ignor ascensiunea unui alt ideal feminin in mainstream: frumusetea naturala.



M-am bucurat sa vad ca reviste precum Vogue promoveaza modele nemachiate pe coperta, in timp ce „no makeup makeup” devine o tendinta din ce in ce mai populara. Mesajul este unul clar: unicitatea fiecareia dintre noi incepe sa fie apreciata, iar femeile sunt incurajate sa se simta bine in pielea lor. Nu avem nevoie de machiaj pentru a fi frumoase, iar baietii de la One Direction ne reamintesc ca aratam chiar mai bine fara machiaj! Mesajul pare sa fie unul bine intentionat, indemnandu-ne sa ne acceptam asa cum suntem. Pana cand am realizat ca lucrurile nu stau chiar asa.

Indemnul la naturalete implica mai multe consecinte care ma deranjeaza: in primul rand, machiajul devine un artificiu destinat femeilor nemultumite de aspectul lor. Machiajul devine doar o masca pe care femeile o poarta nu pentru a-si masca imperfectiunile, ci nesiguranta. Machiajul devine singura modalitate care ne permite sa ne simtim frumoase si increzatoare, iar buzele rosii nu sunt un fashion statement, ci o declaratie a problemelor cu stima de sine. Daca pana acum indemnul la frumusete naturala ar fi trebuit sa fie eliberator, am inceput sa il percep mai degraba ca pe un ideal opresiv. Iar sa te conformezi definitiei altor persoane despre ce inseamna „frumusetea naturala” contravine oricarei definitii a acceptarii de sine, nu-i asa?



Cred in puterea contouringului, a machiajului cat-eye si a rujului rosu de a conferi incredere, nu un lifting instantaneu, de aceea cred ca a venit vremea sa incetam sa mai vedem tehnicile de makeup ca pe o forma de manipulare. De aproape 10 ani petrec peste 30 de minute in fiecare zi perfectionandu-mi tusele de eyeliner, tehnicile de blending si aplicarea fondului de ten. A devenit parte din stilul meu, din imaginea cu care ma identific, dar, mai ales, parte din rutina mea. Unele femei prefera doar putina mascara si putin lipgloss – nimic gresit in asta. Altele, printre care si eu, vad machiajul ca pe mai mult decat un simplu ritual matinal – ca pe un rasfat. In zilele in care refuz machiajul extravagant nu simt ca renunt la increderea in mine, ci la putin egoism necesar, cateva minute dedicate doar mie.



Cred ca pentru a intelege de ce glamourul inca mai este relevant in era „no makeup makeup” trebuie sa constientizam de ce a devenit la fel de rar ca ursii panda in habitatul lor natural. Traim intr-o societate care idealizeaza naturaletea, sanatatea si uniformitatea – opusul a tot ceea ce semnifica artificialitatea frumusetii castigate, nu innascute. Ideea de a petrece mai mult timp decat ar fi necesar intr-o lume concentrata pe productivitate nu tradeaza doar o ordine gresita a prioritatilor, dar si o personalitate superficiala. Totusi, de ce ar fi mai putin onest sa iti creezi o privire de felina cu eyeliner decat sa te lasi definita de un cos inoportun sau de o pereche de cearcane?



Machiajul ar trebui sa fie o modalitate creativa prin care iti poti exprima personalitatea – insa foarte multi oameni recunosc ca se  simt „tradati” de femeile care se machiaza. Cu siguranta ai auzit si tu celebrul dicton „baietii prefera fetele naturale”! Invocam diversitatea, dar, in realitate, ajungem sa celebram un singur tip de frumusete si sa ne conformam unui ideal de frumusete preferat de barbati. Pentru mine „frumusetea naturala” si un look plin de glamour nu sunt tocmai diferite de contrastul dintre un peisaj rural sau arhitectura unei metropole: ambele ma fascineaza, dar frumusetea uneia nu o exclude pe cealalta. Doua lucruri diferite nu inseamna ca unul este mai bun decat celalalt. Sunt doar diferite.

Insa oricum as alege sa port machiajul, sfarsitul zilei ma surprinde intotdeauna fara nicio urma de anticearcan sau mascara. De peste 10 ani, timp in care mi-am perfectionat un ritual de makeup pe care il urmez cu religiozitate, nu am simtit niciodata ca increderea mi-a ramas pe spatele unui servetel demachiant.  

Tu ce parere ai despre machiaj? Crezi ca oamenii te percep diferit in functie de cantitatea de machiaj pe care o aplici pe fata? Spune-ne parerea ta in sectiunea dedicata comentariilor!

Articolul urmator
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty
Cele mai frumoase actrițe franceze și secretele lor de beauty
Ce replica din Fifty Shades of Grey esti?
Incepe quiz
Ce replica din Fifty Shades of Grey esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.