Mit sau realitate - Avem cu adevărat nevoie de o cremă pentru față de noapte?

Mit sau realitate - Avem cu adevărat nevoie de o cremă pentru față de noapte?
Alida Enache
Vineri, 26.11.2021

Nu există femeie căreia să nu-i pese de felul în care arată tenul ei, altfel nu am mai petrece ore întregi în fața oglinzii! Toate ne dorim ca pielea noastră să fie hidratată, luminoasă, fermă și tonifiată și, tocmai din acest motiv, suntem în stare să încercăm orice truc de frumusețe despre care am fi auzit că face minuni.

Ei bine, pe lângă toate aceste trucuri care ne fac viața mai bună, mai există și anumite reguli care ar trebui respectate și care ar avea anumite efecte benefice asupra pielii noastre. Și astfel ajungem să ne punem această întrebare: “Folosim sau nu folosim cremă hidratantă de noapte?“. Cu siguranță că și tu ți-ai pus această întrebare până acum. Ce-i drept, la câte noi reguli de îngrijire a pielii au apărut în ultima vreme nici nu-i de mirare că nu mai știm pe care să le respectăm!

 Imagine cu o femeie care se dă cu cremă alba pe față

Dacă nici tu nu știi dacă ar fi cazul sau nu să incluzi o cremă hidratantă de noapte în rutina ta zilnică, te invităm să găsești răspunsul de care aveai nevoie în rândurile de mai jos!

Dr. deramatolog Jeannette Graf, asistent profesor clinician la Facultatea de Medicină din Mount Sinai a dat răspunsul la 3 dintre cele mai întâlnite întrebări în legătură cu cremele hidratante.

Ce fac cremele hidratante de zi?

În mod ideal, o cremă hidratantă de zi ar trebui să conțină vitamine, minerale și alți compuși care au rolul de a proteja pielea. De altfel, atât protecția antioxidantă, cât și hidratarea sunt foarte importante, așa că, pe lângă ingredientele hidratante precum niacinamida și acidul hialuronic, trebuie să includem și antioxidanți precum vitamina C, polifenoli și carotenoizi. De asemenea, și compușii cu beneficii antiinflamatoare sunt foarte importanți și ar trebui să se regăsească într-o cremă de zi pentru a calma pielea. Chiar dacă pare că o cremă ideală de zi conține prea multe ingrediente, ea ar trebui să fie și ușoară ca și textură pentru a nu încărca tenul și pentru a te simți confortabil cu ea sub machiaj. Și, bineînțeles, nu uita de SPF!

Ce fac cremele hidratante de noapte?

Chiar dacă tu dormi, asta nu înseamnă că și pielea ta se pune la somn. Noaptea este momentul optim în care pielea ta încearcă să se repare, deci este foarte important ca tu să o ajuți cu o cremă de noapte care să îi faciliteze procesul. Crema hidratantă de noapte ar trebui să fie mult mai hidratantă și mai bogată în textură față de crema hidratantă de zi. Ea trebuie să conțină multe substanțe ocluzive pentru a menținea hidratarea pe tot parcursul nopții. Multe ingrediente fotosensibile precum retinoizii și acizii exfolianți ar trebuie folosiți doar noaptea pentru a nu pigmenta pielea. În timp ce ingredientele antiinflamatoare și antioxidanții ajută la protejarea pielii în timpul zilei, cele fotosensibile lucrează noaptea pentru a asigura refacerea pielii.

Am nevoie de o cremă hidratantă de zi și de o cremă hidratantă de noapte?

Ei bine, gândește-te așa: crema hidratantă de zi te protejează, iar cea de noapte îți repară fața. Mai mult, nu doar că ar trebui să folosești o cremă hidratantă de noapte, ci ar trebui să folosești una specială nevoilor tenului tău deoarece pielea ta funcționează altfel noaptea comparativ cu în timpul zilei.

Cu toate acestea, dacă preferi să-ți simplifici rutina de îngrijire a pielii și să reduci numărul de produse utilizate, dar și suma de bani pe care o plătești pentru acestea, cel mai bine ar fi alegi o cremă care are efect dublu. Ce înseamnă asta? Ei bine, poți opta pentru o cremă hidratantă cu SPF. Astfel o vei putea folosi și pe timp de zi, dar și în timpul nopții. Te-ai putea gândi că este ciudat să folosești o cremă cu SPF în timpul nopții când, în mod evident, soarele nu te poate afecta. Ei bine, utilizarea unui SPF pe timp de noapte poate avea foarte multe beneficii pentru pielea noastră.

Pentru a avea o piele hidratantă și catifelată, crema pentru față trebuie să conțină un complex tripeptidic și acid hialuronic reticulat. De altfel, dacă îți dorești o cremă de zi foarte ușoară, poți opta pentru una care să conțină acid hialuronic și aloe vera, dar nu uita să protejezi pielea cu un derivat non-iritant de vitamina C.

Dacă tenul tău este gras sau gras spre normal, atunci poți încerca o cremă cu textură bogată încărcată cu ingrediente hidratante precum extractul de ciuperci reishi, extractul de semințe de chia și extractul de alge roșii. Ele se absorb foarte repede și ajută la refacerea pielii și îi conferă luminozitate.

Pentru persoanele cu tenul uscat sau uscat spre normal, crema de față ar trebui să conțină un analog de sulfat de heparan, care repară pielea în timp ce o hidratează.

Cel mai importat ingredient care nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire a pielii este retinolul. Pe lângă faptul că el are efect anti-îmbătrânire, mai ajută și la regenerarea celulară. Astfel pielea va deveni mai luminoasă, mai fermă și mai tonifiată. Retinolul stimulează producția de colagen care ajută la minimizarea apariției liniilor fine și a ridurilor. Ține minte că retinolul nu se poate folosi în timpul zilei deoarece este fotosensibil și te-ai putea alege cu arsuri solare.

Acestea au fost cele mai importante aspecte de știut atunci când nu ești sigură dacă ar trebui să incluzi o cremă hidratantă de noapte în rutina ta de îngrijire. Tu ce crezi? Te-ai convins? 

Citește și: Îngrijirea pielii iarna: sfaturi de la un chirurg estetician care te ajută să ai tenul la care ai visat mereu

Surse articol: Shondaland, Lofficielusa, Forbes

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Ceramidele: ce sunt și care sunt beneficiile lor pentru piele
Raluca Margean | Sâmbătă, 30.03.2024
Incepe quiz
Ești o pasăre de zi sau de noapte?
Ești o pasăre de zi sau de noapte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Duminică, 24.03.2024
Laser CO2: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 27.12.2023

Ne găsești pe