Pieliță ruptă la unghii: de ce apare și cum o tratezi

Pieliță ruptă la unghii: de ce apare și cum o tratezi

Redactor Andreea Baluteanu

La început, a părut doar o problemă minoră: o porțiune de piele s-a rupt pe deget sau în jurul unghiei. Resimțeai un ușor disconfort, e adevărat, dar nimic care să te îngrijoreze prea tare. Problema a intervenit atunci când regiunea a devenit roșie, inflamată, și abia atunci ai realizat că ai de-a face cu o infecție.

Pielițele rupte la unghii reprezintă o afecțiune deloc complicată, de care aproape fiecare dintre noi a suferit la un moment dat în viață. Însă, din cauza neglijenței sau metodelor de îndepărtare agresive (suntem sigure că ai încercat cel puțin o dată să scapi de pieliță cu dinții sau rupând-o), situația poate necesita intervenția doctorului. Află din rândurile de mai jos de ce apar pielițele rupte la unghii, ce trebuie să faci în cazul în care te confrunți cu ele și cum le poți preveni.

Pielița ruptă la unghii: cauze și simptome

Puține femei se pot lăuda că nu au avut niciodată de-a face cu o pieliță ruptă la unghii. Aceasta apare la majoritatea dintre noi, mai ales în anotimpul rece. De aici putem extrage principala cauză a apariției nesuferitei probleme de beauty: deshidratarea pielii mâinilor.

piele ruptă cu sânge

Iată care sunt și celelalte motive pentru care te poți confrunta cu această problemă:

- tăierea sau ruperea neadecvată a cuticulelor, care poate declanșa și ruperea pieliței;

- utilizarea detergenților agresivi, care afectează pielea delicată a mâinilor;

- contactul excesiv cu apa.

Nu îi minimizăm deloc impactul, dar trebuie să recunoaștem: în foarte puține situații, pielița ruptă la unghii reprezintă o problemă în adevăratul sens al cuvântului. Ceea ce ar trebui însă să te îngrijoreze este infectarea acestei porțiuni. Atunci când integritatea pielii este compromisă, bacteriile și ciupercile cunosc o proliferare rapidă, ajungând să infecteze regiunea inflamată.

Iată care sunt simptomele care te ajută să îți dai seama că pielița din jurul unghiei tale a fost infectată:

- înroșirea pielii;

- umflături;

- senzație de usturime și de mâncărime;

- durere;

- blistere (bășici) cu puroi.

Tratament pentru pielițele din jurul unghiei și de pe degete

Ca să nu ajungi să suferi de infecția pe care am preconizat-o mai sus, este recomandat să acționezi din timp. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru a trata o pieliță ruptă la unghie sau pe deget. Dacă respecți aceste măsuri, nu va trebui să contactezi un doctor decât în cazuri extreme.

Spală zona afectată cu apă caldă, de două ori pe zi. Lasă pielițele să se înmoaie timp de 15-20 de minute, pentru că acest gest va facilita îndepărtarea lor în condiții adecvate. Este valabil și pentru cuticule.

Folosește o forfecuță specială pentru cuticule și pielițe, curată și igienizată, și îndepărtează mai întâi partea exterioară. Dacă rana e deschisă, roșie și inflamată, ar fi bine să apelezi la un profesionist.

Hidratează zona cu un ulei gras, hrănitor, așa cum e cel de cocos sau de măsline. Minunate sunt și capsulele cu vitamina E, care vor face minuni pentru pielea ta.

Pentru a evita complet dezvoltarea unei infecții, folosește și o cremă antibacteriană, de câteva ori pe zi. Dacă ești adepta leacurilor naturiste, mierea are proprietăți excelente din acest punct de vedere.

Când trebuie să mergi la doctor

Pielițele rupte la unghii și pe degete nu reprezintă un semnal de alarmă, dar pot deveni, dacă în loc să urmezi pașii de mai sus ai preferat să rupi pielița sau să o crestezi nerăbdătoare cu dinții. Iată care sunt semnele care îți dau de știre că trebuie să consulți cât mai repede un doctor:

- deși ai respectat întocmai programul de îngrijire de mai sus, timp de o săptămână, durerea tot nu a încetat;

- blisterele de pe degete conțin puroi;

- pielițele rupte se răspândesc și pe alte regiuni ale degetului;

- unghia și pielea sunt din ce în ce mai fragile, ușor de exfoliat și de descuamat;

- ai diabet;          

- unghia începe să se decoloreze.

Doctorul tău va ști să stabilească precis cauza infecției. Cel mai probabil, va fi necesar un tratament cu antibiotice.

Prevenirea apariției pielițelor rupte la unghii

Știi cum se spune: mai bine să previi, decât să tratezi! Este întocmai crezul nostru și de aceea îți propunem în rândurile de mai jos cele mai bune metode de prevenție a pielițelor rupte la unghii.

Hidratează-ți așa cum trebuie mâinile. Așa cum nu ai uita să utilizezi o cremă hidratantă după ce te-ai spălat pe față, este vital să aplici același tratament și mâinilor tale. Cremele de mâini cu uree și glicerină sunt cele mai bune soluții.

Nu rupe cuticulele, ci împinge-le ușor spre baza unghiei cu un bețișor de lemn. Cuticulele tăiate riscă să se infecteze foarte repede, așa că apelează mai degrabă la această metodă.

Spală-te pe mâini cu săpun. Dacă minimizezi contactul bacteriilor cu pielițele rupte, vei vedea că mâinile tale vor fi mult mai sănătoase și mai frumoase.

Poartă mănuși atunci când grădinărești sau speli vase. Apa duce la exfolierea și la descuamarea pielii, iar detergenții agresivi sunt „cei mai buni prieteni” ai pielițelor rupte la unghii.

Atunci când îți faci manichiura, folosește instrumente curate, sterile. Trebuie să ai aceeași grijă și atunci când mergi la salon. De partea cealaltă, să îți faci constant manichiura reprezintă una dintre cele mai bune metode împotriva apariției pielițelor rupte la unghii, așa că îngrijește-te ca la carte.

Manichiura la salon

Pielea crăpată în jurul unghiilor: cauze și tratament

Ce faci dacă pielițele rupte sunt de domeniul trecutului și acum te confrunți cu piele crăpată în jurul unghiei? Cele mai comune cauze sunt: apa fierbinte, eventualele reacții alergice la ingredientele componente din săpunuri și detergenți, îndepărtarea neadecvată a cuticulelor, a depozitelor de piele moartă și a pielițelor rupte, un deficit de vitamine și de minerale (așa cum este calciul), lipsa hidratării și unele afecțiuni cutanate, precum psoriazisul sau eczemele.

Printre cele mai recomandate tratamente naturiste împotriva pielii crăpate din jurul unghiilor se numără: băile cu apă caldă și oțet, gelul de aloe vera, aplicat direct pe regiunea de piele vătămată, uleiul de cocos, de măsline și mierea.

Pielea exfoliată pe mâini și degete

Pielea ta s-a rupt, s-a crăpat și acum se exfoliază? Cauzele acestui fenomen sunt comune cu cele de mai sus, în general: deshidratarea, vremea rece, dar și arsurile solare, reacțiile alergice și infecțiile dermatologice stau la baza acestor probleme.

Tăierea cuticulelor

O hidratare temeinică reprezintă cel mai bun tratament. Igiena e, de asemenea, un punct pe care va trebui să îl respecți cu sfințenie. Un remediu naturist pentru pielea descuamată de pe degete și din jurul unghiilor poate fi reprezentat de aplicarea de fulgi de ovăz, care pot reduce umiditatea ce cauzează proliferarea bacteriilor, ușurează senzația de mâncărime și reduc iritațiile. Dacă simptomele persistă, cel mai bine ar fi să contactezi medicul.

Pielițe crescute sub unghii: ce faci în acest caz?

E un fenomen rar întâlnit, ce este în general tot o formă de descuamare a pielii. Încearcă să te hidratezi suficient, să ai un stil de viață echilibrat, în care să îți asiguri tot necesarul de vitamine și minerale. În cazul în care problema capătă amploare, consultă neapărat un medic, deoarece pot fi vorba despre o urgență medicală.

Așadar, pielițele rupte de pe unghii nu constituie un semnal de alarmă, dar pot deveni destul de deranjante și îngrijorătoare atunci când le neglijezi sau, mai grav, când decizi să intervii în mod agresiv asupra lor. Ține cont de sfaturile noastre de prevenție și tratament și îți vei regăsi rapid frumusețea pielii mâinilor și a unghiilor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Cat de pasionala esti?
Incepe quiz
Cat de pasionala esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.