Trucuri simple pentru prevenirea deteriorării părului

Trucuri simple pentru prevenirea deteriorării părului

Redactor Andreea Baluteanu

Iată o realitate „tulburătoare”: știai că în goana noastră după părul perfect putem ajunge adesea să îi facem și mai mult rău? De la schimbarea frecventă a culorii, care să reflecte capriciile trendurilor, până la utilizarea instrumentelor de coafat agresive, sunt atâtea gesturi care pot compromite radical sănătatea cuticulei tale.

Desigur că există și „apărători” sau „scuturi de protecție”. Dar cum acestea iau cel mai adesea forma unor produse scumpe, pe care nu ți le permiți, abandonăm de multe ori lupta împotriva deteriorării părului.

Noi credem însă că poți avea cosițe pe care și prințesele să fie invidioase și nu oricum, ci cu câteva trucuri simple. Ba, mai mult, vei vedea că acestea sunt și singurele care dau randament cu adevărat. Înscrie-te în competiția pentru părul sănătos și puternic în rândurile de mai jos!

Care sunt principalele motive pentru care se deteriorează părul?

Ne știi deja: ne place să cunoaștem cauzele înainte de a analiza măsurile (sau metodele de prevenție). Așadar, care sunt factorii ce conduc cel mai des la deteriorarea cuticulei?

Spălatul mult prea frecvent sau agresiv. O să fii uimită, poate, dar ceea ce majoritatea dintre noi considerăm a fi un gest benefic, care să susțină sănătatea părului, e în realitate un inamic al stării sale de bine. Atunci când te speli prea des pe cap lipsești cuticula de uleiurile hrănitoare, secretate de scalp, și poți predispune părul la îngrășare. Alte greșeli pe care le poți comite sunt folosirea produselor de îngrijire nepotrivite, a apei fierbinți, concentrarea șamponului pe lungimi sau frecatul agresiv.

Folosirea instrumentelor de coafare la temperaturi ridicate. Nu o să spunem că buclele acelea perfecte, rotunde și lucioase, create cu ondulatorul sau cu placa, nu sunt super sexi. De partea cealaltă, te înțelegem dacă ești creață și visezi să vezi cum îți stă cu părul drept. Nu e un păcat să dorești să îți schimbi look-ul, dar dacă folosești frecvent placa, ondulatorul, peria rotativă sau chiar foehn-ul vei suporta consecințele.

Aplicarea produselor de styling ce promit super fixare și rezistență. Din nou: poți să te dai cu fixativ la ocaziile speciale sau să folosești din când în când gel sau ceară. Dar chiar ai nevoie de ele de câte ori îți aranjezi părul după ce l-ai spălat?

Iată și alte motive pentru care părul tău e deteriorat: nu folosești mască sau șampon, nu folosești protecție termică, nu te îngrijești de sănătatea scalpului, îți piepteni părul când e ud, îți prinzi șuvițele în coafuri strânse, cu elastice sau agrafe, ai mereu același styling, porți extensii, îți colorezi sau îți faci părul permanent, îți perii prea frecvent cosițele.

Ce poți face? Măsuri care dau roade în protecția părului

Promitem să îți recomandăm mai jos trucuri simple, pe care altfel le-ai fi trecut cu vederea, și care dau un randament extraordinar. Știi că ne interesează sustenabilitatea, așa că vom pune preț întotdeauna pe acest aspect: aprobăm minimalismul în îngrijire, așa că vom miza pe produse și accesorii reutilizabile, care nu îți compromit economiile și nici nu fac rău mediului înconjurător.

Nu folosi niciodată apă fierbinte.

Dermatologii nu se mai satură să te atenționeze contra folosirii apei fierbinți, care usucă pielea, iar hairstylistii li s-au alăturat. Ai nevoie de apă călduță ca să poți topi impuritățile și să clătești ca la carte părul.

Nu aplica șampon pe lungimi.

E practic rețeta deteriorării. Ține cont că ai nevoie de șampon la rădăcini, lungimile sunt oricum mai uscate și pot fi ușor curățate cu apa amestecată cu produsul cosmetic care curge atunci când te clătești.

Usucă părul cu un prosop de bumbac, folosind tehnica potrivită

Micile gesturi dau mari efecte! Nici nu știi cât rău poți provoca cuticulei numai fiindcă nu știi cum să îți ștergi părul. Iată indicațiile pe care le-am deprins de la stiliști: stai cu capul în jos, presează ușor, ca să absorbi umiditatea, și nu cumva să freci pentru că predispui părul la rupere. Înfășoară apoi părul în prosop, dar nu sta mai mult de 15 minute, căci poți să supui la prea multă presiune cuticula.

Așa cum am spus, calitatea prosopului contează. Noi suntem fane ale prosopului de păr Pure White de la Nude. E cea mai simplă și mai comodă metodă de a absorbi excesul de apă din păr, indiferent de tipul său, prevenind electrizarea și scurtând la jumătate timpul de uscare.

prosop d par nude

Dând o senzație luxuriantă datorită materialelor de calitate superioară și fiind conceput din bumbac gofrat 100%, prosopul are o textură moale și ușoară care îți dă senzația că te răsfeți la spa. Forma sa specială îl face potrivit pentru orice lungime, oferind o uscare confortabilă, fără încărcarea părului.

Ce mai trebuie să știi? Că acest prosop e minunat pentru practicile sustenabilității, fiind reutilizabil și putând fi curățat manual sau la mașina de spălat rufe la temperatura de 40°C. Prinderea se face la spate, cu ajutorul unui nasture alb.

Folosește o bentiță pentru a ține părul departe de față.

Bentița, odată integrată în rutina de skincare, poate face o diferență enormă. Nu numai fetele cu breton vor deveni dependente de ea! Bentița nu numai că împiedică migrarea în păr a măștilor și cremelor de față, dar poate să înlocuiască elasticul cu care îți prindeai șuvițele, care putea fragiliza și deteriora firele, mai ales atunci când erau umede.


Cauți o bentiță de păr? Am descoperit-o noi la Nude! Precum prosopul „frate” de căpătâi, e concepută 100% din bumbac gofrat de cea mai bună calitate și ține părul departe de față cât timp tu îți desfășori rutina de îngrijire a pielii. Se fixează cu arici, astfel că e ajustabilă pe diverse mărimi, și se curăță simplu și ușor, la mașina de spălat sau manual. Temperatura recomandată e de 40°C.

 

Nu pieptena părul cu peria cât e umed.

Dacă e prea încurcat și nu mai poți aștepta, aplică un ulei sau un produs de descurcare și descâlcește nodurile cu blândețe, de la vârf către rădăcină, folosind un pieptene cu dinții rari. Nu trage și nu rupe nervoasă firele indisciplinate, care nu cedează imediat.

Nu crede în mituri.

Circula acum ceva vreme un truc ciudat, conform căruia, dacă îți pieptenai părul de 100 de ori, urma să te lauzi cu o mândrețe de podoabă capilară. Noi nu știm ce făceau gheișele sau zânele din povești, ce știm e că, dacă dai dovadă de atâta râvnă, cel mai probabil la un moment dat vei sfârși cu un mănunchi de șuvițe în palmă. Părul se piaptănă numai până ce se descurcă.

Alternează!

Nu, nu ne referim la produsele cosmetice, căci dacă șamponul&co te mulțumesc, de ce le-ai schimba? Vorbim despre tunsori și coafuri. Să mergi la stilist să îți scurtezi șuvițele o dată la trei luni e mană cerească pentru păr, dar e recomandat să alternezi și cărarea, dar și coafura. Așa eviți ca părul să se deterioreze.

Spune-ne: ce părere ai despre aceste secrete? Noi știm un lucru: pe benude.ro găsești aliații pentru stare de bine desăvârșită, pentru a te simți minunat în propria piele și a te răsfăța așa cum meriți!

Articolul urmator
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Chic, fabuloase și atât de la modă! Top 8 culori de păr care vor domina toamna 2023
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.