Ulei pentru petele de pe față: cum îl alegi corect?

Ulei pentru petele de pe față: cum îl alegi corect?

Redactor Raluca Margean

Petele de pe față pot avea mai multe cauze, inclusiv expunerea îndelungată la soare, înaintarea în vârstă sau cicatricele apărute de la acnee. În general, aceste pete nu prezintă un pericol pentru sănătate, însă sunt inestetice. Poți încerca estomparea lor cu ajutorul uleiurilor esențiale. Află din acest articol care sunt cele mai eficiente uleiuri pentru petele de pe față și cum să le alegi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine!  

De ce apar petele de pe față?

Pielea conține un pigment numit melanină, care funcționează ca factor de protecție atunci când ne supraexpunem la soare. În unele cazuri, pielea poate produce un exces de melanină care formează depozite, creând pete de culoare mai închisă decât pielea din jur. Hiperpigmentarea afectează toate persoanele, însă tinde să apară mai frecvent la oamenii care au pielea mai închisă.

Există mai multe motive pentru apariția hiperpigmentării, iată care sunt cele mai frecvente cauze:

  • Expunerea îndelungată la soare. Pentru a se proteja de razele ultraviolete, celulele pielii eliberează o cantitate excesivă de melanină, provocând, astfel, apariția unor pete întunecate.
  • Dereglare hormonală. Când nivelurile hormonale oscilează, unul dintre cel mai des întâlnite efecte secundare este o schimbare a pigmentării pielii (melasmă). Această hiperpigmentare este mai frecventă în timpul sarcinii sau terapiilor hormonale și durează, de obicei, până la nașterea bebelușului sau până când nivelul hormonal revine la normal.
  • Inflamația sau leziunea pielii. Petele întunecate se pot dezvolta ca urmare a unei inflamații sau leziuni a pielii, în special la persoanele care suferă de acnee, eczeme, reacții alergice sau alte afecțiuni cutanate. După ce apare o rană, pielea se inflamează și, pe măsură ce se vindecă, va produce în exces melanină. Cu cât inflamația este mai gravă, cu atât pata poate fi mai mare și mai întunecată.
  • Alte cauze. Petele întunecate de pe față pot apărea și din alte motive, precum: administrarea anumitor medicamente sau folosirea unor produse cosmetice iritante.  

Cum acționează uleiul împotriva petelor de pe față?

Unele produse care promit îndepărtarea petelor de pe față conțin ingrediente care pot fi foarte dăunătoare pielii și sănătății, precum steroizi sau chiar mercur. Aceste substanțe pot provoca coșuri, erupții cutanate și pot face ca pielea să devină subțire și fragilă sau să se decoloreze permanent.

În schimb, uleiurile esențiale pot ajuta la estomparea petelor întunecate de pe față, la întărirea și refacerea pielii deteriorate. Totuși, pentru a fi eficiente, aceste uleiuri trebuie utilizate corect, adica diluate cu un ulei purtător corespunzător. Specialiștii dermatologi susțin că uleiurile esențiale reduc aspectul hiperpigmentării prin regenerare celulară și nu au efecte secundare, precum uscăciune sau iritație, ca în cazul produselor farmaceutice.

Barbat care aplica ulei pe fata

Uleiurile folosite pentru petele întunecate de pe față acționează ca un acid blând, îndepărtând acumularea de celule moarte și permițând formarea unui nou strat proaspăt de celule. Acest lucru are ca rezultat o piele mai strălucitoare și mai sănătoasă, inclusiv albirea petelor și uniformizarea culorii tenului.

Concret, uleiurile esențiale:

  • Inhibă activitatea tirozinazei, o enzimă necesară producției de melanină
  • Absorb razele ultraviolete (UV), prevenind astfel producția în exces de melanină ca răspuns la expunerea la soare
  • Au proprietăți antiinflamatoare, fiind eficiente în tratarea hiperpigmentării post-inflamatorii 

Cele mai bune uleiuri pentru petele de pe față

Unele dintre cele mai bune uleiuri pentru petele de pe față sunt:

  • Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este eficient pentru reducerea hiperpigmentării postinflamatorii din cauza leziunilor acneice. El are capacitatea de a ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor cutanate și la îndepărtarea bacteriilor care provoacă erupții. Acest lucru scade riscul de apariție a petelor întunecate pe față.

  • Ulei de lămâie 

Sticla de ulei si felii de vitamina C

Acest ulei esențial conține vitamina C, care protejează pielea de radicalii liberi ce contribuie la formarea melaninei. În plus, vitamina C reduce sinteza melanocitelor, celulele pielii care produc melanina. Totodată, uleiul esențial de lămâie conține și limonen, o substanță care acționează ca un agent natural de iluminare a pielii.

  • Ulei din semințe de morcov

Acest ulei esențial conține umbeliferon și beta caroten, substanțe care protejează pielea de daunele solare, prin absorbția razelor UV.

  • Ulei de primulă

Uleiul saponificat de primulă previne producția de melanină prin inhibarea tirozinazei. În plus, reduce hiperpigmentarea rezultată din expunerea la razele UV.

  • Ulei de mușcată

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, uleiul esențial de mușcate reduce petele întunecate de pe față și atenuează decolorarea pielii, în special în cazul cicatricelor provocate de acnee. Mușcata are și o acțiune naturală astringentă, reducând roșeața și tonifiind pielea. În plus, ajută la o mai bună reținere a hidratării în piele, ceea ce îmbunătățește aspectul tenului afectat de cicatrice.

  • Ulei de lemn de santal

Uleiul esențial de lemn de santal inhibă producția de tirozinază, fiind astfel eficient în reducerea hiperpigmentării.

  • Ulei de lavandă

Flori de lavanda intr-un bol si sticlute de ulei pe masa

Uleiul esențial de lavandă are efect calmant și acționează reducând iritația și inflamația provocate de acnee și accelerând procesul de reparare a pielii. Uleiul esențial de lavandă conține acetat de linalil, un ester cu efect antiinflamator și de vindecare mai rapidă a rănilor.

  • Ulei de mușețel

Uleiul de mușețel are proprietăți reparatorii și calmante, ajutând la combaterea daunelor pielii și reînnoirea celulară. În plus, are puternice proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, prevenind degradarea pielii în perioadele de stres și apariția petelor și cicatricelor. 

  • Ulei de tămâie

Uleiul de tămâie este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru petele de pe față, deoarece stimulează vindecarea pielii, întărește elasticitatea și ajută la menținerea sănătății pielii. Ajută la regenerarea celulară, acționând ca retinolul, dar fără să aibă efectele secundare ale acestuia, precum uscăciunea și subțierea pielii.

  • Ulei de turmeric

Curcumina, principalul ingredient activ din turmeric, este cunoscut ca fiind un puternic antiinflamator. În plus, ajută la uniformizarea tenului, prevenind acneea și petele. Specialiștii spun că turmericul elimină producția de melanină în exces, funcționând bine și ca agent antibacterian, antiparazitar și antifungic.

  • Ulei de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin îmbunătățește circulația și are un puternic efect dezinfectant, ceea ce ajută la prevenirea dezvoltării bacteriilor și apariția petelor întunecate cauzate de cicatrici. În plus, fitonutrienții din compoziția uleiului de rozmarin luptă și împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și hiperpigmentării.

  • Ulei esențial de salvie

Uleiul de salvie este eficient pentru persoanele cu ten gras, deoarece reglează producția de sebum în mod natural. Acest lucru împiedică apariția acneei și reduce riscul de pătare a tenului.  

Ulei de cocos pentru pete maronii

Uleiul de cocos ajută la îndepărtarea petelor maronii de pe față, oferind strălucire și uniformizare tenului. Specialiștii dermatologi spun că adăugarea de suc de lămâie poate spori acest efect.

Ulei si fruct de cocos pe masa

Iată cum să folosești uleiul de cocos pentru petele de pe față:

  1. Freacă ușor în mâini 1 lingură de ulei de cocos pentru a obține o textură mătăsoasă, ușoară.
  2. Aplică pe toată fața, apoi îndepărtează rezidurile groase cu un șervețel moale.
  3. Lasă un strat ușor de ulei de cocos să acționeze peste noapte.

De asemenea, poți prepara o mască din 2 lingurițe de ulei de cocos și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Amestecă ingredientele până obții o pastă, apoi aplic-o pe față. Lasă-o să acționeze 5 minute, apoi clătește bine cu apă călduță.

Uleiul de măsline pentru ten cu pete

Deși uleiul de măsline este promovat ca fiind eficient pentru îndepărtarea petelor de pe față, nu există suficiente studii științifice care să demonstreze acest lucru. Totuși, trebuie spus că uleiul de măsline are anumite beneficii pentru piele, printre care stimularea proteinelor naturale ale pielii care blochează razele UV. În plus, conține o grăsime numită squalen care este cea mai importantă grăsime naturală protectoare a pielii.  De asemenea, uleiul de măsline conține și antioxidanți care ajută la oprirea daunelor radicalilor liberi.

Ulei de măceșe pentru pete maronii

Uleiul de măceșe este eficient pentru îndepărtarea petelor de pe față datorită conținutului de licopen și beta caroten, ingrediente despre care se crede că au proprietăți de iluminare a pielii. Specialiștii spun că exfolierea naturală cu ulei de măceșe oferă strălucire pielii și o face să arate mai viguros. De asemenea, conținutul de vitamina A sau retinolul din uleiul de măceș ajută la refacerea celulelor pielii și la reducerea hiperpigmentării cauzate de daunele solare, medicamente sau dereglări hormonale.

Cum să folosești uleiurile esențiale împotriva hiperpigmentării?

Pentru a fi eficiente împotriva petelor maronii de pe față, uleiurile esențiale trebuie să fie de bună calitate, adică să conțină doar compuși aromatici din plante, fără aditivi sau ingrediente sintetice. În plus, uleiurile esențiale trebuie să fie întotdeauna diluate înainte de aplicarea pe piele.

Cele mai bune uleiuri purtătoare cu care pot fi combinate uleiurile esențiale includ:

  • Ulei de argan;
  • Ulei de jojoba;
  • Ulei de semințe de struguri (pentru uleiul esențial de arbore de ceai);
  • Ulei de rodie (pentru uleiul esențial de mușcată și lavandă).

Cum previi petele de pe față?

Femeie cu palarie pe cap care se da cu crema de protectie solara

Protejarea pielii împotriva razelor UV reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru apariția petelor întunecate pe față. Iată câteva recomandări de la dermatologi:

  • Aplică o cremă de protecție solară la fiecare două ore, după înot sau în caz de transpirație;
  • Poartă pălărie cu borurui largi când ești afară;
  • Evită să ieși afară atunci când soarele este cel mai puternic, adică în intervalul 10.00-14.00;
  • Folosește produse de îngrijire a pielii care sunt blânde cu tenul tău. Acest lucru înseamnă să nu aplici creme, loțiuni sau alte produse care te ustură și irită;
  • Tratează-ți afecțiunile pielii, deoarece acestea pot lăsa urme (inclusiv pete întunecate) pe fața ta.

Așadar, există mai multe tipuri de ulei pentru petele de pe față. Ele pot fi incluse într-o rutină de îngrijire a pielii, însă trebuie utilizate corect, pentru a nu irita tenul. Amestecă-le cu uleiuri purtător pentru a scăpa de petele superficiale și pentru a crește rezistența și strălucirea pielii.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Byrdie.com Healthline.com Aad.org

Articolul urmator
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.