13 întrebări despre acneea la adulți pe care toți cei care au această problemă și le pun

13 întrebări despre acneea la adulți pe care toți cei care au această problemă și le pun

Redactor Raluca Margean

De obicei, atunci când vorbim despre acnee, ne gândim automat la adolescenți. Ei sunt cei mai predispuși să dezvolte această afecțiune. Cu toate acestea, foarte des întâlnită este și acneea la adulți. Aceasta este o afecțiune care poate crea o mulțime de probleme unei persoane, poate fi frustrantă și generatoare de stres.

Acneea ușoară este mai simplu de tratat, cu ajutorul cremelor și igienei stricte de curățare a pielii, pe când formele severe se tratează cu ajutorul medicamentelor, precum antibiotice sau anticoncepționale.

Acneea la adulți: tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

1. De ce mai am acnee chiar dacă am depășit vârsta de 20 de ani?

acneea la adulți-fată cu acnee

Acneea la adulți este provocată de aceleași cauze ca la adolescenți: excesul de sebum și bacteriile. Schimbările hormonale, inclusiv cele provocate de sarcină și menstruație, pot cauza producție în exces de sebum. De asemenea, femeile care fumează par a fi mai predispuse la acnee. O altă posibilă cauză este moștenirea genetică: dacă unul din părinții tăi a avut acnee la vârsta adultă, există un risc mare să te confrunți și tu cu această problemă, la maturitate. Acneea poate apărea la orice vârstă, inclusiv după 40 de ani.

2. Mă spăl mult pe față, dar tot am puncte negre. De ce?

Spălarea frecventă a feței nu elimină și nici nu previne punctele negre sau acneea. Punctele negre se formează sub suprafața pielii, atunci când sebumul reacționează cu aerul într-un por parțial înfundat. Când porul este total blocat, se formează coșurile. Este bine să-ți cureți fața de două ori pe zi sau mai des dacă transpiri abundent, folosind un demachiant ușor și apă călduță, nu fierbinte. Nu-ți freca pielea, deoarece astfel riști să-ți agravezi acneea.

3. Pilulele anticoncepționale cauzează acneea sau sunt folosite pentru a vindeca această afecțiune?

Pilulele anticoncepționale pot ajuta unele femei să controleze acneea. Hormonii din anticoncepționale pot bloca hormonii androgeni, care sunt responsabili de declanșarea producției excesive de sebum. Totuși, unele anticoncepționale pot agrava acneea, așadar este nevoie de o rutină zilnică foarte bună de îngrijire a pielii. Desigur, anticoncepționalele se iau doar la sfatul medicului ginecolog!

4. Produsele de machiaj ar putea favoriza apariția acneei?

acneea la adulți-femeie care se machiază în oglindă

Categoric! Sunt cu precădere periculoase produsele pe bază de ulei, care înfundă porii și încarcă tenul, declanşând astfel apariţia acneei sau a punctelor negre. Încearcă în schimb produse noncomedogenice, deoarece sunt cele mai potrivite pentru pielea predispusă la acnee. 

5. Este stresul un factor care crește riscul de acnee?

Stresul nu este considerat o cauză principală a acneei. De cele mai multe ori, viceversa este valabilă, și anume este mult mai probabil ca acneea să crească nivelul de stres al unei persoane. Cu toate acestea, există cazuri în care stresul poate agrava acneea. Dacă observi că perioadele mai stresante din viața ta îți cauzează acnee, e bine să încerci să scapi de stres cu câteva tehnici simple, cum ar fi exerciții de respirație profundă sau chiar meditație.

6. Există vreo legătură între ciocolată și acnee?

Nu există nicio dovadă care să ateste că un consum exagerat de ciocolată, zahăr sau alimente grase provoacă acnee. Cu toate acestea, dacă ți se pare că anumite alimente declanșează apariția de coșuri, evită-le. Alimentele cu mult zahăr sau grăsimi îți afectează sănătatea în alte moduri, contribuind la apariția diabetului și a bolilor de inimă. Așadar, adoptă o dietă sănătoasă pentru a avea o stare de sănătate generală mai bună.

7. Ce este acneea chistică?

Acneea chistică poate fi dureroasă și foarte greu de tratat, deoarece foliculii de păr sunt înfundați adânc sub suprafața pielii. Această formă severă de acnee se poate trata cu antibiotice administrate pe o anumită perioadă. Corticosteroizii injectabili pot calma inflamația, iar cremele topice cu retinoizi pot ajuta la tratarea acestei afecțiuni. Sub nicio formă nu stoarce coșurile, deoarece afecțiunea se poate și poți rămâne cu semne de la acnee.

8. Există vreo legătură între acnee și anemie?

Deocamadată nu s-a demonstrat nicio legătură între anemie și acnee. În schimb, există dovezi științifice care arată că zincul ar putea ajuta la tratarea acneei, însă acest tratament este controversat, deoarece o cantitate prea mare de zinc în organism poate provoca anemie.

9. Ce alte tipuri de acnee există?

acneea la adulți-femeie cu acnee severă pe față

Există două tipuri generale de acnee:

  • Comedoane - puncte negre și puncte albe
  • Leziuni inflamatorii - papule (coșuri), pustule, noduli sau chisturi

Un dermatolog va dezvolta un plan de tratament corespunzător pentru tipul de piele și de acnee.

10. E bine să-mi storc coșurile?

Nu este bine să freci pielea, deoarece acneea se poate agrava. De asemenea, nu e recomandat să-ți zgândări și să-ți storci coșurile, deoarece poți rămâne cu cicatrici. Folosește creme ușoare, spală-te pe față cu apă călduță și nu-ți mai pune mâinile murdare pe față.

11. Voi avea acnee toată viața?

Acneea poate să dispară de la sine odată cu înaintarea în vârstă. Conform unui studiu, acneea devine mai puțin frecventă după vârsta de 44 de ani, însă, pentru unele femei, acneea dispare odată cu apariția menopauzei. Până atunci însă, poți urma tratamente pentru acneea adultă, care durează de obicei între 4 și 12 săptămâni.

12. Care este cel mai bun tratament pentru acnee?

Cremele cu peroxid de benzoil, acid salicilic sau acid alfa-hidroxi sunt cele mai eficiente împotriva acneei. De asemenea, cremele cu retinoizi deblochează foliculii de păr și previn astfel apariția coșurilor.

Dacă acestea nu funcționează, medicul poate prescrie unguente sau comprimate cu antibiotice, retinoizi, blocanți de androgeni sau pilule anticoncepționale.

13. Cum poate fi prevenită acneea?

Cel mai bun mod de a preveni acneea la adulți este să eviți să-ți atingi fața cu mâinile murdare, deoarece astfel crește producția de sebum, pielea se irită și crește riscul de înmulțire a bacteriilor. De asemenea, e bine să eviți produsele de îngrijire a părului cu ulei, pentru că acestea pot ajunge pe fața ta și înfundă porii. Nu mai puțin important este modul în care îți cureți și îngrijești fața: evită produsele exfoliante, deoarece îți pot irita pielea, dar și cremele foarte grase, care înfundă porii și favorizează apariția punctelor negre și a coșurilor. 

Surse foto: Pixabay, Unsplash

Articolul urmator
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.