Uscăciune și iritaţii - Cum să îți protejezi mâinile atunci când le speli şi le dezinfectezi frecvent

Uscăciune și iritaţii - Cum să îți protejezi mâinile atunci când le speli şi le dezinfectezi frecvent

Redactor Divahair.ro

În această perioadă de pandemie, mâinile sunt supuse unui stres crescut, prin spălare frecventă, folosirea regulată a gelurilor hidroalcoolice şi utilizarea soluţiilor dezinfectante pentru curăţarea locuinţei.

Pentru a evita răspândirea noului coronavirus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi specialiştii din sănătate publică au oferit recomandări clare: mâinile trebuie să fie spălate regulat, cu săpun şi apă curentă sau dezinfectate cu gel hidroalcoolic. De asemenea, locuinţa trebuie să fie curăţată regulat cu solutii dezinfectante eficiente, mai ales zonele predispuse la a găzdui microbi, precum mânerele uşilor, toaleta, telefonul, laptopul etc. Detalii aici.

Consecinţa acestor gesturi esenţiale în perioada actuală poate fi o uscare a pielii mâinilor, mai ales dacă este una foarte sensibilă, motiv pentru care îngrijirea ei este la fel de importantă.

hidratarea-mainilor-uscate

Care sunt gesturile potrivite pentru curăţarea mâinilor

Este vorba despre gesturi de bun simț, respectiv o spălare atentă, adică palmele, deasupra mâinilor, între degete, în jurul degetului mare, încheietura mâinii și chiar o periere blândă și prelungită a unghiilor. Pe de altă parte, trebuie să fie evitate agresiunile suplimentare, precum o temperatură a apei excesiv de ridicată sau frecarea cu prosopul.

În ceea ce privește săpunul, este de preferat un produs de curățare gras, mai puțin agresiv și care reconstituie filmul de protecție al pielii.

În ceea ce priveşte gelul antibacterian, chiar dacă acesta conține un agent umectant - glicerina, el este compus în principal din alcool de 90°, care usucă foarte tare pielea. Este un produs mai agresiv pentru pielea mâinilor decât săpunul și trebuie să fie utilizat doar atunci când nu ai acces la apă curentă.

Soluțiile dezinfectante pentru casă

Clorul este un bun dezinfectant în cazul virusurilor și al bacteriilor, dar este, de asemenea, un produs iritant pentru piele, ochi și sistemul respirator. Pe cât posibil, mâinile trebuie să fie protejate de mănuși atunci când sunt folosite soluţii dezinfectante cu clor.

Ar trebui să porți mănuși în public?

Atunci când mergi în locuri publice, pe lângă recomandarea de distanțare socială care trebuie să fie respectată, trebuie să limitezi contactul cu obiectele, în special cu cele metalice. Atunci când acest contact este esential, trebuie să eviți să îți atingi fața și trebuie să îți dezinfectezi mâinile cu un gel hidroalcoolic. În cazul mâinilor iritate, se pot folosi mănuși mai largi, precum cele de grădinărit, dar acestea vor fi dezinfectate în mod regulat.

Aplicarea cremei de mâini trebuie să devină un gest reflex

Utilizarea repetată a gelului hidroalcoolic și spălarea cu un produs de curățare chiar și de cea mai bună calitate pot deteriora pelicula de protecție a pielii și favoriza apariția iritațiilor pe pielea cea mai sensibilă.
Aplicarea unei creme blânde, hidratante, cu o concentrație mare de glicerină ajută la reînnoirea acestei pelicule de protecție. Crema se poate aplica pe mâini inclusiv imediat după ce se usucă gelul dezinfectant.
Tratamentul hidratant este extrem de important pentru că, atunci când pielea este iritată, nu mai beneficiază de protecție.

Nu în ultimul rând, în caz de uscăciune extremă, poți folosi o mască de noapte, un balsam special care poate fi ajutat să intre în piele prin acoperirea mâinilor cu mănuși din bumbac.

Câteva remedii de la bunica

Uleiul de măsline este un remediu binecunoscut pentru mâinile uscate și iritate. Uleiul de măsline conține antioxidanți și hrănește pielea uscată. Acesta se aplică pe piele seara și se lasă peste noapte, mâinile fiind acoperite cu mănuși din bumbac.

Aceleași efecte le are untul de shea, care nu numai că hrănește pielea, dar și vindecă iritațiile. Aplică untul pe piele și apoi masează mâinile.

Un balsam eficient pentru mâini iritate poate fi preparat din două lingurițe de miere, o linguriță de ulei de măsline, o linguriță de zeamă de lămâie și un gălbenuș de ou. Aplică masca pe mâini și las-o să acționeze 20 de minute. Apoi, cu ajutorul unui șervețel de hârtie elimină excesul.

Chiar dacă ai mâinile roșii și iritate, trebuie să le speli și să le dezinfectezi regulat. Însă, pentru a nu crea o poartă de intrare pentru virusuri, trebuie să eviți ca pielea mâinilor să se crape și să se fisureze.

Sursa foto: Pexels.com

Articolul urmator
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.