Horoscop
Înapoi la

Tot ce trebuie să știi despre Mercur retrograd: de ce se tem atât de tare zodiile de acest fenomen?

Tot ce trebuie să știi despre Mercur retrograd: de ce se tem atât de tare zodiile de acest fenomen?

Redactor Raluca Margean

Astrolog Vlad Daia

Articol revizuit de Astrolog Vlad Daia

Despre
Am ca pasiune astrologia de mai bine de 20 de ani, cand am si inceput studiul în acest domeniu fascinant. Am absolvit primul curs de astrologie la ‘Școala de Astrologie Fidelia’, cea mai veche școală de astrologie din...

Dacă sunt anumite perioade în viața ta în care nimic nu-ți iese așa cum ar trebui, cel mai probabil Mercur retrograd este de vină. Sau cel puțin acestea sunt convingerile pe care le au cei ce cred cu tărie în horoscop. Și, conform astrologilor, acest fenomen are, într-adevăr, puterea de a-ți strica starea de spirit și de a-ți provoca o mulțime de neplăceri. Vei observa că logica nu mai funcționează, comunicarea cu cei din jur este afectată, tehnologia o ia razna și totul scapă de sub control. Dacă te întrebi ce înseamnă Mercur retrograd și cum anume îți influențează viața de zi cu zi, află din acest articol mai multe informații interesante despre acest fenomen!  

Tot ce trebuie să știi despre Mercur retrograd de ce se tem atât de tare zodiile de acest fenomen

Care este semnificația lui Mercur în zodiac?

În astrologie, Mercur este cunoscut ca mesagerul zeilor și este conducătorul semnelor zodiacale Gemeni și Fecioară. Simbolizează exprimarea și comunicarea dintre oameni și este o planetă oportunistă, lipsită de emoții și extrem de curioasă. Mercur ne ajută să ne alegem cuvintele frumoase atunci când vorbim sau scriem și să fim conciși în exprimare, atât în comunicarea de zi cu zi, cât și în afaceri.

Totuși, Mercur nu doar reglementează comunicarea, ci reprezintă și coordonarea, având un rol esențial în procesele de gândire, ideile și informațiile senzoriale atât din surse conștiente, cât și din cele inconștiente. Mercur analizează, sortează, grupează și dă sens lucrurilor. El ne ajută să ne exprimăm și transmitem gândurile, să-i abordăm pe ceilalți și să stocăm informațiile pentru a învăța și face schimb de idei.

Când ne „activăm” Mercurul din nou, devenim curioși, comunicativi și versatili. Dar există și o parte negativă a acestei planete, care ne face să fim nervoși, iritați, urâcioși, indeciși și prea tehnici.

Ce înseamnă Mercur retrograd în astrologie?

Imagine cu mișcarea planetelor în jurul soarelui

Mercur retrotrag nu înseamnă că planeta se mișcă înapoi, așa cum credeau astrologii antici. În zilele noastre, se știe că acest fenomen este doar o iluzie optică. O perioadă de timp, planeta pare să se miște înapoi, iar acest lucru se întâmplă și în cazul altor planete, nu este valabil doar pentru Mercur.

Iată, concret, ce se întâmplă în perioada retrogradă a unei planete:

Planetele din sistemul nostru solar orbitează toate Soarele cu viteze diferite. Pentru planetele exterioare - Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – perioada în care acestea înconjoară Soarele este mai mare decât cea a Pământului, deoarece orbitele lor sunt mai mari. Din această cauză, Pământul trece adesea pe lângă aceste planete în călătoria sa în jurul Soarelui. Când Pământul depășește o planetă exterioară, planeta respectivă pare să călătorească înapoi pentru o vreme. Este ca și cum te-ai afla într-o mașină pe autostradă și o altă mașină tocmai trece pe lângă tine. În acel moment, mașina care are o viteză mai mică și este depășită, pare că merge de fapt înapoi.

În cazul planetelor interioare, cele mai aproape de Soare -Mercur și Venus- mecanismul care le determină să se întoarcă retrograd este în sens invers. Mai exact, Mercur și Venus par să devină retrograde atunci când depășeșsc Pământul. Problema cu Mercur apare atunci când acesta accelerează și trece repede pe lângă Pământ, deoarece lasă în urma sa o rafală puternică de„vânt”. Turbulența creată de Mercur retrograd afectează ceea ce simțim pe Pământ în viața noastră de zi cu zi.

Cât durează Mercur Retrograd?

Mercur este planeta situată cel mai aproape de Soare, astfel orbita sa este mult mai scurtă decât cea a Pământului. De aproximativ trei sau patru ori pe an, Mercur depășește viteza Pământului și atunci experimentăm perioada retrogradă a lui Mercur. Aceasta durează de obicei 3 săptămâni, timp în care fiecare zodie este serios afectată.

Când este Mercur retrograd în 2021?

Sunt 3 perioade în care Mercur este retrograd în 2021. Acestea sunt:

 • Ianuarie 2021- Mercur a fost retrograd începând cu data 30 ianuarie (în Vărsător) și s-a terminat pe 19 februarie (în Pești)

De obicei, când Mercur retrogradează într-un semn stelar pe bază de apă, precum Peștii, se crede că el poate influența emoțiile și sentimentele unei persoane. Deoarece Peștii sunt niște visători incurabili, cu emoții și sentimente puternice, Mercur retrograd în Pești poate provoca o reînnoire a acestor pasiuni.

 • Mai 2021 - Mercur este retrograd începând cu 31 mai (în Gemeni) și se încheie pe 21 iunie (tot în Gemeni)

Gemenii sunt rapizi, vorbăreți, iubitori de distracție și adaptabili. Atunci când Mercur se află în zodia Gemenilor, este posibil ca și celelalte semne zodiacale să-și dorească să se deplaseze în același ritm fulgerător ca și Gemenii, să poarte conversații pline de viață, captivante. În această perioadă poate crește impulsul de conectare, dar poate exista și un efect invers, de a face mai dificilă comunicarea.

Conform horoscopului, plasarea lui Mercur retrograd în 2021 în Gemeni te poate ajuta să analizezi mai bine anumite detalii cheie pentru afacerea ta, să revizuiești un proiect important, să faci un brainstorming cu colegii sau să te întâlnești cu prietenii și oamenii tăi dragi. Este momentul discuțiilor intelectuale, al schimbărilor, dar și al crizelor emoționale.

 • Septembrie 2021 - Mercur va fi retrograd începând cu 28 septembrie (în Balanță) și se va încheia pe 16 octombrie ( tot în Balanță)

În această perioadă indecizia domnește, așadar este important să limitezi achizițiile deoarece riști să duci obiectele cumpărate înapoi în magazine. De asemenea, este esențial să-ți accepți atributele fizice și să nu recurgi la schimbări definitive de look, pentru că este foarte posibil să le regreți. Balanța reprezintă frumusețea, grația, farmecul și diplomația, însă când Mercur este retrograd în această zodie, aceste atribute sunt dezechilibrate. Prin urmare este timpul mai degrabă pentru o reîmprospătare și o mai mare relaxare. 

Cum influențează Mercur retrograd cele 12 zodii și care sunt cele mai afectate semne?

Imagine cu toate semnele zodiacale

Fiecare zodie în parte este influențată în mod diferit de Mercur retrograd. Iată cum sunt afectate semnele zodiacale, conform site-ului horoscope.com:

Berbec

Berbecul știe întotdeauna ce vrea și se îndreaptă cu repeziciune spre scopul său. Atunci când Mercur este retrograd, îi cam pune bețe în roate Berbecului, închizându-i multe drumuri. Acest lucru îl irită și-i scoate la iveală temperamentul său aprins. Berbecul poate deveni exasperat la maximum, ajungând uneori într-o stare de încordare extraordinară. Este important să fii răbdător și să aștepți vremuri mai bune. Cu Mercur retrograd, nu este cazul să te folosești de forța pură pentru a obține ceea ce dorești.

Taur

Taurii sunt recunoscuți pentru atitudinea lor fermă și calmul de invidiat. Însă, atunci când Mercur este retrograd, lucrurile nu merg deloc bine și totul devine frustrant. Chiar dacă de obicei ești atent și echilibrat, în această perioadă tinzi să iei decizii impulsive care nu se împotrivesc cu felul tău rațional de a fi. Iar când planurile tale se strică, începi să dai vina pe oamenii din jurul tău sau pe situațiile potrivnice. În această perioadă, ești mai furios decât în mod normal și simți nevoia acută de o comunicare strânsă și personală cu oamenii la care ții.

Gemeni

Mercur este conducătorul tău, așadar atunci când el devine retrograd întreaga ta lume se întoarce pe dos. Nu mai vezi schimbarea ca pe o șansă de a face îmbunătățiri, așa cum îți stă în fire în mod obișnuit. Mercur retrograd pentru tine este ca un blocaj rutier, care te împiedică să mergi mai departe pe drumul tău. Căile de comunicare sunt întrerupte, iar socializarea nu mai funcționează așa cum ar trebui. Încearcă să vezi totul ca pe o provocare și vei vedea că va fi mai bine!

Rac

Pregătește-te pentru suprasolicitare emoțională! În această perioadă ești bombardat cu foarte multe informații și vei fi tentat să te retragi în cochilia ta. Va fi foarte dificil pentru tine să faci față haosului cauzat de acest fenomen. Viața ta iubită se va da peste cap, lucrurile se vor defecta, iar tu s-ar putea să începi să te învârți în cerc. Prin urmare, vei încerca să te izolezi deoarece, chiar dacă vrei să rămâi blând și iubitor, Mercur retrograd îți cam pune bețe în roate.

Leu

Deși Leilor le place să fie centrul atenției, coșmarul vieții lor este să se afle în fața unui grup de oameni și să aibă ceva care nu merge bine. Așa se vor simți Leii în Mercur retrograd deoarece totul le va scăpa de sub control în această perioadă. Cele mai banale lucruri zilnice nu mai funcționează așa cum ar trebui, iar Leii sunt dați peste cap. Pentru a scăpa din încurcătură, ei trebuie să aibă un plan B pentru fiecare acțiune și să se mențină puternici pe poziția. Acest fenomen nu durează o veșnicie, iar Leii vor putea fi din nou apreciați, iubiți și admirați, așa cum le place.

Fecioară

Fecioara nu se împacă deloc cu dezordinea și dezorganizarea. Prin urmare, atunci când Mercur retrograd apare în scenă, acest semn zodiacal are parte de un scenariu prost. Lucrurile pe care se bazează în mod normal în fiecare zi (ordine, rutină) sunt înlocuite cu haos și incertitudine, iar fără organizare, fiabilitate și o analiză atentă, Fecioara este pierdută. Totuși, ea trebuie să încerce să se adapteze pentru că altfel o va lua razna.  

Balanță

Pentru Balanțe, relațiile contează mai presus de orice, dar Mercur retrograd poate afecta legăturile construite cu atâta atenție de persoanele din această zodie. Modul în care ești obișnuit să comunici cu oamenii dragi poate avea de suferit, așadar este esențial să găsești modalități alternative de a păstra legătura cu ei. Deoarece negocierile de tot felul pot fi, de asemenea, afectate, Fecioarele trebuie să acorde o atenție deosebită contractelor și acordurilor.

Scorpion

Fiind un semn fix, Scorpionul este foarte tradițional și nu se bucură de suișurile și coborâșurile pe care viața i le oferă deseori. Chiar dacă lucrurile nu vor merge foarte bine în această perioadă, el trebuie să ia totul pas cu pas și să aibă răbdare. Scorpionul este suficient de înțelept ca să știe că, deși poate fi neplăcut, Mercur retrograd se va termina după o anumită perioadă de timp. Scorpionul are capacitatea de a suporta aproape orice, chiar și neplăcutul sentiment de lipsă de control, atâta timp cât știe că acest lucru nu va dura mult.

Săgetător

Săgetătorului îi place să meargă înainte, să călătorească și să nu se mai oprească, însă Mercur retrograd îl cam încurcă în acest sens deoarece îi pune multe piedici. Prin urmare, Săgetătorul nu mai ajunge acolo unde trebuia să meargă, iar acest lucru îi cauzează o mulțime de dificultăți. Acest semn zodiacal va pierde mult timp prețios, așadar este important să-și facă planuri alternative și să fie pregătiți să mai ia pauze, din când în când.

Capricorn

Capricornul este interesat să progreseze, să evolueze constant. Ambiția sa este nemăsurată și face orice să-și atingă obiectivul. Însă, situația ia o întorsătură neplăcută pentru Capricorn, atunci când Mercur este retrograd. Progresul încetinește, iar planurile sale întâmpină foarte multe obstacole. Persoanele din această zodie se văd nevoite să stea pe loc și să depindă de alți oameni ca să-și termine treaba, ceea ce pentru ei este inadmisibil. Capricornii sunt obișnuiți să preia ei înșiși frâiele unei activități, astfel încât să fie stăpâni pe propriul succes sau eșec. Mercur retrograd îi împiedică să facă asta, iar situația respectivă îi înnebunește. Din păcate, nimic altceva nu este de făcut, decât să-și găsească starea de zen și să dea un reset.

Vărsător

De obicei guru al tehnologiilor și gadget-urilor de ultimă generație, Vărsătorul dă de bucluc în perioada când Mercur este retrograd. Când dispozitivele nu mai funcționează sau nu mai sunt la îndemână, el are o problemă în a găsi modalități alternative de a primi informațiile de care are nevoie. Din fericire, Vărsătorul este un inovator ieșit din comun și, în plus, este o persoană căreia îi place provocarea. Prin urmare, va găsi alte oportunități de a ieși cu bine din această perioadă dificilă. El va fi capabil de a efectua ajustări și de a se adapta perfect la orice situație.

Pești

Peștii sunt extrem de intuitivi, însă în timpul retrogradării lui Mercur intuiția lor nu mai funcționează foarte bine. Vor fi confuzi, nu vor fi deloc în apele lor și nu vor mai reuși să ”evadeze” în lumea lor fericită și visătoare. Va fi un moment dificil pentru Pești, în special pentru că nu vor găsi soluții la problemele pe care le întâmpină. Ca să treacă cu bine peste această perioadă, vor avea nevoie de toate abilitățile lor creative.

Ce nu este bine să faci de Mercur retrograd?

Femeie care citește dintr-o carte despre zodii

Chiar dacă este o perioadă dificilă timpul în care Mercur este retrograd, există soluții pentru a depăși mai ușor orice situație neplăcută. Iată ce NU este bine să faci în perioada retrogradă a Mercurului:

 • Nu face schimbări importante în aceste momente!

De obicei, este aproape imposibil să faci o planificare pentru viitor sau să iei decizii importante în această perioadă. Trebuie să fii conștient de faptul că, în cazul în care nu reziști tentației de a lua vreo măsură importantă acum, după ce Mercur revine la mișcarea sa obișnuită, cel mai probabil, tot ce ai planificat în această perioadă se va schimba din nou.

 • Nu semna contracte!

O perioadă retrogradă nu este un moment bun pentru a semna contracte sau încheia noi afaceri. Nu este vorba de faptul că oamenii cu care ai de-a face sunt duplicitari. Însă, nimeni nu poate prezice cu adevărat ce se va întâmpla după această perioadă. De exemplu, dacă începi o nouă slujbă, nu va fi neapărat poziția pe care ai crezut-o inițial. Dacă ești manager, vei avea dificultăți în alegerea candidatului potrivit. Dacă cumperi o casă, ar putea apărea mai târziu probleme total neprevăzute. Prin urmare, este mai bine să amâni semnarea oricărui act sau contract și să eviți negocierile.

 • Nu intra într-un ciclu de gândire negativă!

Deși este posibil ca în această perioadă lucrurile să scape de sub control și ceea ce ai construit să se destrame în jurul tău, este esențial să rămâi pozitiv. Pentru a reuși acest lucru, amintește-ți mereu că este vorba doar de o fază și că Mercur va intra în mișcarea lui obișnuită după scurt timp.  

 • Nu te grăbi!

Probabil te-ai împotmolit într-un proiect și simți nevoia să grăbești un pic lucrurile. Totuși, ține cont de faptul că în această perioadă trebuie să încetinești puțin ritmul. Trebuie să ai mai multă răbdare, altfel riști să faci greșeli care te vor costa foarte mult.

 • Nu-ți seta obiective nerealiste!

Din cauza neînțelegerilor și a confuziilor care apar în această perioadă, este posibil ca lucrurile să nu se desfășoare așa cum îți planifici. De aceea, este important să nu ai foarte multe așteptări. Doar în acest fel, poți evita dezamăgirea că nu-ți iese nimic așa cum vrei tu.

 • Nu face operații!

Bineînțeles, dacă intervențiile chirurgicale sunt urgente, acestea pot fi efectuate fără nicio problemă. Dar, dacă ai ocazia să alegi un anumit moment pentru o operație, evită perioadele în care Mercur, Venus sau Marte sunt retrograde.

Ce este bine să faci de Mercur retrograd?

Există și lucuri bune care se pot întâmpla când Mercur este retrograd în 2021. Pentru a întoarce soarta în favoarea ta, ar fi bine să ții cont de următoarele sfaturi de la astrologi:

 • Fă brainstorming!

Acesta este un moment favorabil pentru întâlnirile de brainstorming cu colegii sau prietenii apropiați. Discută cu aceștia despre problemele cu care te confrunți, analizează bine toate detaliile și cu siguranță vei găsi cea mai bună soluție.

 • Fii flexibil, răbdător și adaptează-te situațiilor care apar!

Este posibil să fie nevoie să ieși din zona ta de confort, dar nu trebuie să te sperii. Încearcă să iei lucrurile așa cum sunt, păstrează o atitudine deschisă, adaptează-te și găsește soluția potrivită nevoilor tale.

 • Repară greșelile din trecut!

Revizuiește-ți problemele din trecut și încearcă să rezolvi lucrurile pe care nu le-ai făcut bine. Acesta este momentul perfect pentru a le aborda și încerca să le repari odată pentru totdeauna. De asemenea, este cazul să-ți revizuiești și sentimentele față de o persoană sau anumită situație.

 • Fii atent la potențiale stricăciuni!

În această perioadă, lucrurile se pot strica mai des. De aceea, este important să fii cu ochii în patru. Verifică starea generală a mașinii, fă-ți un back-up la datele din computer sau telefon, fii precaut, astfel încât să nu rămâi fără lucrurile esențiale, fără niciun fel de avertisment. Perioada retrogradă a Mercurului este cunoscută pentru capacitatea sa de a strica computere și aparate electronice, așadar nu-ți cumpăra astfel de obiecte scumpe pentru că riști să ți se strice.

 • Fă o pauză!

Relaxează-te, ia totul mai încet și odihnește-te mai mult. Fă plimbări ușoare, ieși la aer curat și ocupă-te de starea ta de sănătate. Este clipa în care poți lua o pauză sau te poți ocupa de activitățile mai ușoare, astfel încât să nu te surmenezi. Întâlnește-te cu prietenii, încarcă-te cu energie pozitivă și fii generos cu cei din jurul tău.

Așadar, deși Mercur retrograd îți poate încurca planurile și-ți poate da peste cap cursul vieții pentru o perioadă, încearcă să ai răbdare! Dacă știi la ce să te aștepți din partea acestui fenomen, vei lua lucrurile mai ușor și nu vei fi atât de grav influențat de el. Amintește-ți mereu că este un moment trecător și ia totul ca pe o provocare!

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
De ce își doresc oamenii în secret să fie ca tine, în funcție de zodie
De ce își doresc oamenii în secret să fie ca tine, în funcție de zodie
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.