Horoscop
Înapoi la

Zodiile pe luni: Cum sunt împărțite semnele zodiacale pe parcursul anului

Zodiile pe luni: Cum sunt împărțite semnele zodiacale pe parcursul anului

Redactor Andreea Baluteanu

Astrolog Vlad Daia

Articol revizuit de Astrolog Vlad Daia

Despre
Am ca pasiune astrologia de mai bine de 20 de ani, cand am si inceput studiul în acest domeniu fascinant. Am absolvit primul curs de astrologie la ‘Școala de Astrologie Fidelia’, cea mai veche școală de astrologie din...

E greu să ne imaginăm că există cineva care să nu își cunoască semnul astrologic, dar cum știm cât ești de pasionată de horoscop, azi vrem să aducem laolaltă toate zodiile pe luni. Astfel vei ști imediat ce trăsături are tipul acela pe care abia l-ai cunoscut sau cum o să se comporte cu tine viitoarea ta șefă, în funcție de data nașterii.

Află din rândurile de mai jos cum sunt împărțite zodiile pe luni în horoscopul european, dar și care sunt corespondentele lor din zodiacul chinezesc. Descoperă și un scurt îndreptar al caracteristicilor fiecărei zodii în parte ca să știi mereu cu „cine ai de-a face”.

Ciclurile zodiacale: cum se împart perioadele în funcție de zodie

Perioadele zodiacale se împart în funcție de data de început și data de sfârșit a fiecărei zodii. Aceste perioade sunt stabilite în conformitate cu calendarul anual și pot varia ușor în funcție de anumite influențe astrologice.

Conform horoscopului european, lunile anului sunt împărțite între două zodii: una dintre ele începe luna, iar cealaltă o sfârșește. Descoperă în rândurile de mai jos cum arată această „împărțire”!

zodiile europene alaturi de planete ilustrate, luna si stelele, concept astrologie

Zodiile lunii ianuarie sunt Vărsătorul și Capricornul. Temerarul semn de pământ și vizionarul semn de aer împart astfel prima lună din an.

Mai departe, Vărsătorul și Peștii sunt zodiile lunii februarie. Sensibilii Pești încheie iarna, marcând revenirea la viață. Primele zile din februarie corespund însă nativilor din zodia Vărsător.

Martie e divizată între Pești și Berbec. În primele sale zile sunt sărbătorite onomasticele Peștilor, iar în a doua parte sunt invitați curajoșii și impetuoșii Berbeci să celebreze.

Aprilie e perioada Taurului, un semn încăpățânat și puternic, dar corespunde și ultimelor zile ale Berbecului. Amestecul dintre curaj și tenacitate este astfel caracteristic lunii în care înfloresc cele mai frumoase plante. Zodiile lunii aprilie caracterizează perfect această perioadă.

În mai, Gemenii sunt regi. Primele zile aparțin încă Taurului, urmând ca intelectualii și sociabilii Gemeni să parcurgă în fast restul lunii. Un spectacol de culoare ca luna în care s-au născut, aceste zodii nu puteau fi mai potrivite pentru mai.

Prima lună de vară primește cu brațele deschise ultimii nativi ai Gemenilor și dă binețe apoi Racului. Delicatețea și blândețea semnului de apă e ideală pentru această lună cu temperaturi atât de blajine.

„Focosul” iulie nu putea sta martor decât Leilor. După ce încheiem sezonul Racului ne pregătim să cinstim Leii puternici și impulsivi, la fel de arzători precum mercurul din termometre: acestea sunt zodiile lunii iulie.

În august culegem roadele copacilor și, după ce încheiem perioada Leilor, ne plecăm în fața Fecioarelor. Cu o minte bogată ca roadele câmpului, Fecioara este simbolul lunii august.

În septembrie jonglăm cu temperaturile calde ale verii, dar și cu primele adieri de toamnă. Zodiile lunii septembrie sunt Fecioara și Balanța cu al său instinct diplomatic și simț desăvârșit al echilibrului. Nici că ar fi mai inteligentă această împărțire a zodiilor pe luni.

Care sunt zodiile lunii octombrie? După ce ne luăm la revedere de la Balanță, începem să simțim vremea rece cu intensitatea emoțională a Scorpionului. Recunoscut pentru personalitatea intensă, închisă în sine, acest semn corespunde lunii octombrie.

Pe măsură ce ne apropiem de Crăciun și începem să ne înveselim, trecem în sezonul Săgetătorului. Jovial și optimist, privind mereu spre viitor cu aceeași frenezie cu care noi ne așteptăm cadourile, Săgetătorul e simbol al lunii noiembrie.

Ultima lună a anului este împărțită între Săgetător și Capricorn. Deși Iisus Hristos se află în zodia Peștilor, data nașterii sale corespunde Capricornului (explicația este aceea că data de 25 decembrie a fost stabilită de către Biserică, nașterea Mântuitorului având loc undeva în primăvară).

Citește și: Istoria astrologiei. Cum au apărut semnele zodiacale

Durata și ordinea zodiilor în calendar

Acum, că ai aflat cum se împart zodiile pe luni, să descoperim care sunt perioadele zodiilor, durata și ordinea acestora în calendar.

Te întrebi când se sărbătorește colega ta Berbec? Iată cum arată zodiile pe luni în 2021 (și nu numai)!

Berbec: 21 martie – 20 aprilie

Taur: 21 aprilie – 20 mai

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Leu: 23 iulie – 22 august

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Balanță: 23 septembrie – 22 octombrie

Scorpion: 23 octombrie – 21 noiembrie

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Peşti: 19 februarie – 20 martie

Cele 4 elemente și caracteristicile zodiilor în funcție de element

Acum, că am văzut care sunt perioadele zodiilor, te invităm să descoperi mai multe despre cele 4 elemente (Foc, Aer, Apă și Pământ) și o prezentare succintă a caracteristicilor lor.

femeie din profil cu cer la asfintit la orizont si detaliu de nori si luna suprapus peste chipul ei

În astrologia occidentală, cele patru elemente - Foc, Pământ, Aer și Apă - sunt folosite pentru a clasifica fiecare semn zodiacal în grupuri cu atribute specifice. Elementele sunt denumite sursa dătătoare de viață pentru zodiile care le însoțesc. Fiecare dintre cele 12 semne se încadrează într-unul dintre cele patru elemente, determinând fiecare element să ia trei zodii. Elementele sunt fundamentul prin care se nasc tendințele individuale. Cunoașterea elementului tău astrologic îți va permite să dai un sens conexiunilor tale cu ceilalți și natura.

Iată care este împărțirea zodiile pe Elemente:

Semne de Foc: Berbec, Leu, Săgetător

Semne de Aer: Gemeni, Balanță, Vărsător

Semne de Pământ: Taur, Fecioară, Capricorn

Semne de Apă: Rac, Scorpion, Pești

Semne de foc: perioadele și zodiilor cu energie și pasiune

Semnele de foc sunt recunoscute pentru spontaneitatea, impulsivitatea, creativitatea și curajul lor. Ele sunt adesea greu de redus la tăcere și, de obicei, urmăresc idei mari fără nicio teamă. În timp ce toate cele trei zodii întruchipează energia semnului Foc, toate au ușoare nuanțe care le deosebesc unele de altele.

Berbecul e primul din zodiac și acest fapt își pune amprenta asupra caracterului lui. Mereu va dori să se situeze pe primul loc, e ambițios, determinat, curajos și inovator.  Berbecul nu petrece timp zăbovind în trecut și merge mai departe spre viitor cu un sentiment de certitudine și încredere. Este imprevizibil, impulsiv și uneori prea violent. 

Săgetătorul sau arcașul zodiacului este o fire intelectuală ce absoarbe cunoștințele ca un burete. Setea de informații nu e egalată decât de cea de aventură: viața alături de această zodie e un spectacol permanent. De asemenea, Săgetătorul este cunoscut ca semnul de Foc mutabil, deci este mai adaptabil decât zodiile vecine.

Leul, pe de altă parte, este semnul de Foc fix și întruchipează cu fervoare pasiunea și loialitatea. Vivaci, strălucitori, pasionali și puternici, Leii sunt regii și reginele junglei. Le place să fie în centrul atenției, sub lumina reflectoarelor, și îi atrag pe ceilalți ca un magnet. Nu trebuie decât să fie ei înșiși ca să captiveze.

Cu ce zodii se potrivesc semnele de Foc?

pictura cu femeie si culori ale cerului pe timp de noapte, ilustratie astrlologie

Berbecul iubește ardent, din toată inima, și are o personalitate magnetică atât de atrăgătoare. Acest semn e cel mai compatibil cu Gemenii, Leul, Săgetătorul și Vărsătorul.

Leul vrea să fie admirat și adorat și se va simți minunat în compania Gemenilor și a Balanței care știu cum să îl flateze cu cuvinte alese. Dar va iubi la intensitate maximă un Berbec și va fi atât de spontan alături de un Săgetător.

Săgetător are o compatibilitate perfectă cu un Leu sau Berbec. Cu Vărsătorul, Săgetătorul împarte interesul pentru viitorul umanității, iar Balanța îl ajută să se echilibreze.

Semne de aer: perioadele zodiilor caracterizate de gândire și comunicare

Semnele de aer sunt persoane intelectuale și sociale. Sunt curioase, au nevoie de conexiune și sunt maestre în comunicare. Se pot adapta oriunde și oricui și pot empatiza foarte ușor. În general, se deplasează prin viață cu un sentiment de încredere în univers.

Gemenii sunt semnul de Aer mutabil și natura lor este de a-și asuma personalități diferite, astfel încât să se adapteze oriunde. Gemenii ar fi candidații perfecți la clonare deoarece au atâtea de făcut și atât de puțin timp la dispoziție. Sociabili, inteligenți, fermecători și joviali, Gemenii pot cădea însă uneori în capcana unei atitudini duplicitare. 

Balanța este adesea denumită semnul cardinal de aer, este orientată spre acțiune și își doresc să aibă o viață echilibrată. Adevărul este că lumea ar fi mai urâtă fără Balanțe. Aceste semne sunt obsedate de echilibru și de simetrie și reprezintă diplomați înnăscuţi. Vor să aibă parte de tot ce e mai bun și adesea se cațără fără probleme pe scara socială.

Vărsătorul este semnul de Aer fix, întruchipând o atitudine liberă și o afinitate pentru gândirea nonconformistă. Cu toate acestea, Vărsătorul este, de asemenea, disciplinat în modul în care se ocupă de chestiuni serioase precum banii și dragostea. Cu instincte umanitare ascuțite și o dorință acerbă de a salva lumea, Vărsătorul e un vindecător în chintesență. Un spirit universal și vizionar, acest reprezentant al aerului ar face orice pentru umanitate.

Cu ce zodii se potrivesc semnele de Aer?

Gemenii sunt afectuoși și vor scoate scântei alături de un Leu sau de un Berbec. Dar adoră discuțiile lungi și fascinante pe care le vor purta alături de „colegii” de aer Vărsătorul și Balanța.

Balanța se simte stimulată intelectual de Gemeni și Vărsător, un lucru atât de important pentru zodiile de aer. Alături de Leu se va bucura însă de viață din plin, iar cu Săgetătorul va duce o existență liberă, plină de optimism și de veselie.

Vărsătorul se înțelege de minune cu zodiile de aer, Gemeni și Balanță, care îi respectă independența. Și Berbecul poate fi un partener incitant, iar Săgetătorul are o minte la fel de deschisă.

Semne de Pământ: perioadele zodiilor cu practicitate și stabilitate

Semnele Pământului răspund bine la lucrurile pe care le pot atinge și vedea clar. Sunt ființe senzuale, predispuse la conexiuni profunde, apreciază logica și întruchipează fiabilitatea. Persoanele născute în zodiile de Pământ sunt întotdeauna de încredere, fiind acolo pentru a te sprijini atunci când ai nevoie. 

Dacă ne gândim la perioadele zodiilor, Taurul acoperă ultimele zile din aprilie și primele din mai, ceea ce îl face să fie inspirat de frumusețea primăverii. Prin urmare, acest semn este senzorial, artist, adoră să își satisfacă micile plăceri. Totuși, Taurul este cel mai pragmatic semn de Pământ, găsind confort în planificarea și conceptualizarea fiecărui pas al călătoriei sale. Uneori, Taurul se poate dovedi și încăpățânat sau leneș.

La fel ca Taurul, Fecioarele sunt practice și au o abordare lucidă și tenace. Firi perfecționiste, vor ca totul să le iasă de minune și nu se dau în lături de la niciun sacrificiu atunci când și-au propus să reușească. Uneori, însă, pot cădea victimele suprasolicitării.

Al zecelea semn al zodiacului și ultimul de pământ, Capricornul se descurcă de minune atât în lumea emoțiilor, dar și în cea materială. Deștept până în măduva oaselor, muncitor și determinat, e practic născut pentru a se remarca.

Cu ce zodii se potrivesc semnele de Pământ?

Când vine vorba despre compatibilitate, este greu să îl mulțumești pe Taur. Împărtășește aceeași determinare cu Fecioara și Capricornul, dar se va simți cu adevărat înțeles de Pești sau Rac.

Pentru Fecioară, atitudinea practică a Taurului și a Capricornului este un veritabil factor de atracție. Racii vor ajuta acest semn să se deschidă, iar Scorpionii să își împlinească toate ambițiile.

Capricornul se înțelege de minune cu Taurul și Fecioara cu care va întreține o relație caldă și profundă. Dar Peștii îi vor ajuta să își reveleze sensibilitatea, iar Scorpionii să lupte pentru ceea ce își dorește.

Semne de Apă: perioadele zodiilor pline de emoție și intuiție 

Semnele de Apă sunt cele mai emoționale semne din zodiac și întruchipează fluiditatea elementului lor. Sunt hrănitoare și perceptive, ceea ce le permite să-și asume fericirea și tristețea celor cu care se conectează. Renumiți pentru compasiunea și imaginația lor fecundă, despre semnele de apă se mai spune că înglobează toate lecțiile pe care le-au învățat cei de dinaintea lor.

Un semn de apă cardinal, Racul este empatic, intuitiv și extrem de sensibil. Jonglează între lumea materială și cea spirituală și are o inteligență emoțională ascuțită, fiind capabil să absoarbă stările celorlalți. El creează o legătură strânsă cu originile sale, își prețuiește familia mai mult decât orice și îi îngrijește cu dăruire pe cei de lângă el.  

Dacă ne gândim la perioadele zodiilor, Scorpionul se regăsește de minune în octombrie și noiembrie. Extrem de puternic și de pasional, acest semn seamănă cu cele de foc, dar în realitate e guvernat de emoții, fiind la fel de prost înțeles ca și toamna: anotimpul frunzelor de foc și al zilelor cu ploaie.

Peștii sunt un semn extra sensibil. Dacă Vărsătorul s-ar sacrifica pentru umanitate, Peștii ar face-o cu bucurie pentru cei de lângă ei. Ei sunt vindecătorii, romanticii fără speranță, artiștii și evadatorii zodiacului. Deși au instinctul de a se lăsa absorbiți de visele de altă lume pentru a scăpa de orice durere emoțională, cel mai sănătos mod prin care ei pot canaliza aceste emoții profund resimțite este prin mijloace creative precum teatrul, muzica sau poezia. Și datorită influenței planetei lor Neptun, Peștii au o imaginație ascuțită și tind să exploreze toate lucrurile legate de spiritualitate, metafizică și psihologie.

Cu ce zodii se potrivesc semnele de Apă?

Siguranța emoțională e cea mai importantă pentru un Rac și de aceea se va înțelege de minune cu Scorpionii și Peștii. Dar și Taurul și Fecioara îi plac pentru că știu să aibă grijă de el.

Nimeni în afară de un Rac sau de un Pește nu va ști să înțeleagă adevărata natură a Scorpionului. Dar această zodie e compatibilă și cu Fecioara cea rațională, dar și cu Capricornul animat de aceeași sete de putere.

Peștii vor face casă bună cu Racul și Scorpionul, cărora le pot dezvălui și cele mai intense emoții. Pe de altă parte, Capricornul îi va învăța să își dezvolte latura practică, iar Taurul să își potențeze senzualitatea.

Perioadele de tranziție între zodii: influențe și particularități

Perioadele de tranziție între semnele zodiacale sunt cunoscute sub numele de zile de cuspide și sunt acele perioade scurte în care o persoană poate avea caracteristici sau trăsături ale semnelor zodiacale vecine. Zilele de cuspide au loc înainte sau după data de început a unei noi zodii și pot varia în funcție de an, deoarece durata zilelor de cuspide nu este fixată. În general, ele pot dura între o zi și câteva zile.

Planeta înconjurată de semne astrologice
Sursa foto: Pixabay.com

Acest concept este relativ nou în astrologie, existând atât păreri pro, cât și contra. Unii astrologi cred că în aceste perioade de tranziție ale zodiilor, energia de la un semn zodiacal se poate „scurge” la următorul înainte sau după ce soarele intră într-un semn diferit. De aceea, aceste perioade de tranziție pot aduce o combinație a trăsăturilor specifice ale semnelor zodiacale vecine. De exemplu, dacă o persoană se naște într-o zi de cuspide între Taur și Gemeni, ea poate avea trăsături caracteristice ale ambelor semne, cum ar fi perseverența și stabilitatea asociate semnului Taur și comunicativitatea și adaptabilitatea asociate semnului Gemeni.

Zodii cuspidale: explorarea perioadelor de tranziție între două semne

Iată care sunt zodiile cuspidale, conform adepților acestei teorii:

Berbec-Taur (Cuspida Puterii): 16–22 aprilie

Taur-Gemeni (Cuspida Energiei): 17–23 mai

Gemeni-Rac (Cuspida Magiei): 17–23 iunie

Rac-Leu (Cuspida Oscilației): 19–25 iulie

Leo-Fecioara (Cuspida Expunerii): 19–25 august

Fecioară-Balanta (Cuspida Frumuseții): 19–25 septembrie

Balanță-Scorpion (Cuspida Dramei): 19–25 octombrie

Scorpion-Săgetător (Cuspida Revoluției): 18–24 noiembrie

Săgetător-Capricorn (Cuspida Profeției): 18–24 decembrie

Capricorn-Varsător (Cuspida Misterului): 16–23 ianuarie

Vărsător-Pești (Cuspida Sensibilității): 15–21 februarie

Pești-Berbec (Cuspida Renașterii): 17–23 martie

Cu toate acestea, majoritatea astrologilor sunt de părere că nu există zodii cuspidale.

Motivul se reduce la grade. În astrologie, planetele sunt poziționate între 0 și 29 de grade în harta natală a unei persoane. Soarele se deplasează înainte într-un semn cu un grad în fiecare zi, înainte de a trece la un nou semn. Dacă te-ai fi născut în zodia cuspidală Vărsător-Pești, asta ar însemna că soarele a fost poziționat în Vărsător și Pești în același timp, ceea ce este imposibil din punct de vedere matematic.

Un alt motiv pentru care astrologii susțin că nu există zodii cuspidale este faptul că Soarele nu este singurul element din harta ta natală care îți determină trăsăturile și comportamentul. Pentru acest lucru, trebuie luată în considerare și influența planetelor. Fiecare planetă reprezintă o putere, o provocare sau o vibrație diferită. Semnul tău solar este locul în care strălucești, este scopul tău și puterea ta. Dar acesta este în conexiune cu semnul tău lunar și Ascendentul, precum și cu planetele Venus, Marte, Mercur, Jupiter, Saturn, etc.

În cele din urmă, toată lumea are o personalitate „cuspidă”, deoarece oamenii sunt mai mult decât semnul lor solar. O modalitate excelentă de a afla mai multe despre sine însuși este construirea unei astrograme natale.  

Astrologia karmică și perioadele zodiilor: înțelegerea lecțiilor și evoluția sufletului

Astrologia karmică este ramura astrologiei care se concentrează pe conceptul de karma și reîncarnare, ideea că sufletul unei persoane se naște din nou într-un alt corp după moartea sa. 

Karma se referă la legătura dintre acțiunile din viețile anterioare și consecințele acestora în viața actuală sau în viitoarele reîncarnări. Doctrina karmei explică faptul că acțiunile și gândurile generează o sarcină energetică (pozitivă sau negativă), care transcende trecerea de la o existență la alta (încarnare), manifestându-se în condițiile actuale de viață.

La fel ca în astrologia natală, în astrologia karmică se utilizează harta astrologică a unei persoane și se acceptă cele 12 perioade ale zodiilor astrologice. Harta astrologică evidențiază aspectele karmice, cum ar fi poziția planetelor și caselor care indică datoriile karmice și lecțiile pe care o persoană trebuie să le învețe în această viață.

Lecțiile Karmice sunt lecțiile pe care o persoană trebuie să le învețe în această viață pentru a-și echilibra karma sau pentru a avansa pe calea spirituală. Astrologia karmică susține că sufletul evoluează de-a lungul multor vieți și că fiecare viață are un scop și lecții de învățat pentru dezvoltarea spirituală a individului. Uneori, astrologii karmici recomandă terapia de regresie, care îi ajută pe indivizi să-și exploreze viețile anterioare și să înțeleagă mai bine cum au ajuns în stadiul lor actual.

Zodiile chinezești pe luni

Împărțirea zodiilor pe lunile anului este o abordare specifică zodiacului european, astrologii chinezi preferând să divizeze semnele lor pe ani. Cu toate acestea, specialiștii au identificat și corespondentul zodiilor chinezești pe luni în funcție de caracteristicile acestora.

Citește și: Horoscop Chinezesc 2021: Anul Bivolului de Metal – Zodiile vor trece prin schimbări radicale

Află care sunt zodiile pe luni în horoscopul oriental!

desen cu zodiile chinezesti sub forma unor decoratii de hartie colorate

Luna ianuarie îi corespunde Boului, cu un caracter puternic și un destin norocos.

În februarie apare Tigrul, perseverent, puternic și curajos, ce reușește să ducă orice proiect la bun sfârșit.

Martie este luna Iepurelui, cel mai norocos animal la chinezi, bucurându-se de longevitate și vitalitate, isteț, sensibil și bun la suflet.

În aprilie domnesc Dragonii cei îndrăzneți și darnici, dar și capricioși și imprevizibili. Acest semn își va trăi întotdeauna viața din plin.

În mai horoscopul chinez dă întâietate Șarpelui abil, rafinat și cultivat, de o inteligență aparte, dar care se poate dovedi și manipulator.

Iunie este luna Calului cu personalitate plăcută, harnic, curajos și deschis, plin de optimism și de jovialitate.

În împărțirea zodiilor pe lunile anului, iulie i-a fost rezervat Oii (sau Caprei), corectă, sensibilă, iubitoare, afectuoasă și extrem de generoasă.

Ajungem în august și facem cunoștință cu Maimuța cea creativă, inteligentă și spontană, extrem de încrezătoare și as la comunicare.

În septembrie își face apariția cocoșul cel impunător și înțelept, ce poate fi atât singuratic și harnic, dar și vorbăreț și mândru, semnul chinezesc al dualității.

În octombrie sărbătorim o altă zodie norocoasă, cea a Câinelui, loială, inteligentă și plăcută de oameni, dar uneori prea îngăduitoare cu familia și rece cu străinii.

Luna noiembrie îi aparține Mistrețului cel onest și deschis, vesel și optimist, înzestrat cu capacitatea de a excela ușor pe plan profesional.

În decembrie semnul de căpătâi este Șobolanul cel familist, jovial, răbdător și oportunist. Chinezii consideră că fiecare semn are ceva din Șobolan.

Așadar, acestea sunt perioadele zodiilor și caracteristicile generale ale fiecărui semn zodiacal. Dacă te pasionează astrologia și vrei să afli mai multe despre zodii, citește și: Calculează-ți semnul astrologic în zodiacul aztec și află ce divinitate te guvernează

Sursa: Calendar.best, Allure, The Spruce, Bustle, Libertatea

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Surse articol: Lofficielusa.comToday.com

Articolul urmator
Dușmanii de moarte ai Berbecului! Cu cine nu se înțelege niciodată
Dușmanii de moarte ai Berbecului! Cu cine nu se înțelege niciodată
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.