Cum iti scapi copilul de frica de dentist

Cum iti scapi copilul de frica de dentist

Adelina Ion

In trecut, mersul la dentist era una dintre cele mai neplacute si, nu de putine ori, traumatizante experiente de care aveau parte atat adultii, cat si copiii. Obiceiul medicilor de a nu folosi anestezic decat la interventiile complexe, instrumentele ascutite si neprietenoase, zgomotele infricosatoare produse de acestea si mirosul specific, puternic, de arsenic, care se propaga dincolo de usa cabinetului de stomatologie si care astfel te ajuta sa reperezi cabinetul fara niciun efort, au fost principalele aspecte care au alimentat, de-a lungul timpului, frica de dentist atat in cazul adultilor, cat si al copiilor.

Din fericire, aceste lucruri sunt de domeniul trecutului, actul medical stomatologic cunoscand, in prezent, o schimbare radicala. Pentru copii, mersul la dentist a devenit una dintre cele mai placute experiente, intrucat atmosfera din orice cabinet de stomatologie infantila este una cu totul speciala. Daca, totusi, micutul tau se teme de stomatolog, trebuie sa stii ca il poti ajuta sa depaseasca aceasta temere.

Sa aflam, din randurile care urmeaza, cum trebuie sa procedam noi, ca parinti, pentru a face sa dispara frica de dentist a celui mic!

Atmosfera prietenoasa din cabinetele stomatologice combate frica de dentist

Cand vine momentul sa iti duci micutul pentru prima data la dentist, opreste-te asupra cabinetelor specializate in stomatologia infantila si nu face greseala de a-l duce la medicul tau sau la oricare alt medic de adulti. Personalul medical din cabinetele de stomatologie pentru copii este special instruit pentru a lucra si a comunica eficient cu pacienti de varsta mica.

In plus, atmosfera dintr-un cabinet specializat pe stomatologia infantila este diferita fata de cea dintr-un cabinet pentru adulti: peretii sunt viu colorati si decorati cu personaje de poveste, instrumentarul medical este, deseori, camuflat in suporturi de plastic care iau forma animalutelor, scaunul si unitatea stomatologica pot avea si ele forma de animale, in timpul interventiilor cel mic poate privi la televizor desenele animate preferate, iar cadrele medicale poarta uniforme vesel colorate, cu imprimeuri infatisand personaje de poveste. In aceste conditii, frica de dentist nu-si mai gaseste nicio justificare. O ambianta prietenoasa il ajuta pe copil sa capete incredere in personalul medical si sa nu se mai teama de ceea ce va urma. 

Frica de dentist, mai accentuata la prima vizita

Prima vizita la stomatolog a celui mic este foarte posibil sa genereze un sentiment de teama cauzat fie de necunoscut, fie de faptul ca acesta va fi oarecum despartit de parinte. Insa un dentist care trateaza copii stie cum sa se comporte cu pacientii anxiosi si cum sa dialogheze cu acestia pentru a-i linisti pe parcursul interventiei. Asa ca nu te teme de ce se va intampla cu micutul tau odata urcat pe scaunul stomatologului, ci preocupa-te de pregatirea lui psihica inainte de a ajunge la cabinet. Exista insa o serie de metode la care poti apela pentru a preveni sau a combate frica de dentist a celui mic.

Pentru a nu-i fi frica de dentist, vorbeste-i din timp despre cum decurge intalnirea cu acesta

Incepe sa il pregatesti pe micutul tau pentru vizita la stomatolog cu mult inainte sa o programezi. In acest fel, cel mic se va familiariza intr-o oarecare masura cu ce are sa se intample acolo si nu ii va mai fi frica de dentist.

• Povesteste-i copilului tau despre vizita la dentist fara a insista pe detalii. Prezinta-i medicul ca fiind o persoana draguta, care va verifica daca dantura lui se dezvolta in mod corespunzator si daca metodele de igiena adoptate sunt cele corecte. Este necesar sa ii povestesti despre igiena orala, despre carii si despre cat de important este sa le previna, intrucat odata ce se ajunge la carii, apare si durerea. Nu ii vorbi despre durere decat in contextul lipsei de preventie!

• Pentru a nu alimenta frica de dentist a celui mic, nu-i povesti niciodata despre eventualele experiente neplacute ale tale sau ale oricarui alt membru al familiei. Da-i, insa, exemple de alti copii pe care-i cunoaste, care s-au comportat exemplar in timpul vizitelor la stomatolog.

• Manifesta-ti entuziasmul vizavi de vizita la stomatolog! Spune-i cat de norocos este ca se va intalni cu stomatologul si ca abia astepti sa iti faci si tu programare la medicul tau.

• Foarte util ar fi daca ai putea sa iti programezi si tu o vizita la stomatologul tau inainte de vizita celui mic. Ia-l cu tine pentru a se familiariza cu atmosfera din cabinet si cu cadrele medicale si pentru a-ti observa comportamentul. Cei mici imita comportamentul adultilor, asa ca daca va vedea ca tie nu iti este teama, nici el nu va avea niciun motiv sa ii fie frica de dentist.

• Nu da o turnura negativa vizitei la medic, amenintandu-l ca daca nu e cuminte, i se va face injectie! Dimpotriva, spune-i ca stii cat este de curajos si cat esti de mandra de el. Una dintre cele mai eficiente metode de a indeparta frica de dentist si de a preveni plansul este sa il lauzi.

Cum ii indepartezi micutului tau frica de dentist odata ce ati ajuns la cabinet

Odata ajunsi la cabinetul stomatologic, va trebui sa ii reamintesti de ce va aflati acolo si ce asteptari ai de la el.

• Daca sunteti pentru prima oara la stomatolog, intra impreuna cu el in cabinet. Prezenta ta il va linisti iar frica de dentist se va diminua considerabil. Daca ti se permite, tine-l de mana. Daca nu exista posibilitatea de a sta in campul lui vizual, vorbeste-i din cand in cand, pentru a se convinge ca nu l-ai lasat singur. Asigura-l ca esti langa el ori de cate ori se deschide si se inchide usa de la cabinet, pentru a nu crede ca tu esti cea care a iesit.

• Daca micutul tau nu este la prima vizita, incearca sa nu mai intri in cabinet cu el. Unii copii se alinta mai mult daca parintii sunt langa ei.

• Daca, odata ajuns la stomatolog, cel mic va vedea copii care plang, spune-i ca acestia nu s-au dus la timp la doctor si au ajuns sa aiba carii care, asa cum i-ai povestit si cu alta ocazie, provoaca dureri. Subliniaza-i inca o data faptul ca nu va putea avea dinti sanatosi daca nu va veni regulat la stomatolog. Astfel, vei putea sa il tii oarecum departe de frica de dentist.

Frica de dentist se va diminua considerabil daca micutul va avea posibilitatea sa stranga in brate jucaria preferata. Totodata, jucaria il va ajuta sa depaseasca mult mai usor o eventuala criza de lacrimi. In cazul copilasilor ceva mai mari, locul jucariei poate fi luat de un MP3; muzica preferata va avea un efect tranchilizant asupra lor.

Tu ce metode folosesti pentru ca micutului tau sa nu-i fie frica de dentist? Cum se comporta copilasul tau la stomatolog?

Cum va arăta copilul tău?
Incepe quiz
Cum va arăta copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.