Cum sa-ti pastrezi dintii sanatosi!

Totodata, dintii bolnavi sunt adevarate focare de infectie pentru organism.
![]() |
Cariile
Cel mai important factor declansator al cariilor sunt germenii din placa bacteriana. Ei favorizeaza aparitia unui acid care distruge smaltul dintilor. Din fericire, in prezent exista o multime de produse special create pentru a te ajuta sa previi aparitia cariilor, iar daca totusi iti apare o carie este recomandat sa iti faci un control stomatologic. |
Paradontitele
Cariile nu sunt singurele care ameninta sanatatea si frumusetea dintilor tai ci si paradontitele, adica boala gingiilor si a paradontiului. Paradontiul este alcatuit din tesuturile in care sunt fixati dintii.
Cum se manifesta? Gingiile iti sangereaza, se umfla apoi se retrag si dintii incep sa se clatine usor. Paradontita este o afectiune grava, care poate duce la pierderea dintilor. Din pacate, aceasta boala nu poate fi tratata, asa ca trebuie neaparat prevenita.
Cum te poti proteja? O data la 6 luni, mergi la medicul stomatolog pentru a-ti indeparta tartrul si pentru a-ti face un periaj profesional. In plus, foloseste o pasta de dinti impotriva depunerilor de tartru. Clateste-ti cavitatea bucala cu o apa de gura, care previne imbolnavirea tesutului din jurul dintilor.
![]() |
3 obiecte obligatorii in ingrijirea zilnica
1. Periuta de dinti
Periuta trebuie sa intruneasca o serie de aspecte foarte importante pentru un periaj corect si anume: |
2. Apa de gura
Caracteristicile acesteia sunt urmatoarele: spala dintii si restul cavitatii bucale, indeparteaza mirosul neplacut din gura si dezinfecteaza. Apa de gura poate fi folosita zilnic, numai dupa periajul cu pasta de dinti si dupa ce ti-ai clatit gura bine inainte cu apa calduta.
3. Ata dentara
Ata dentara este un element foarte important pentru igiena orala adecvata, doar ata dentara putand sa curete placa bacteriana si reziduurile alimentare acumulate in spatiile dintre dinti. Se recomanda folosirea ei dupa fiecare masa.
![]() |
Studiile au aratat ca utilizarea constanta a atei dentare scade cu 50% rata aparitiei cariilor interdentare. De asemenea, este foarte eficienta in mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor.
Albirea dintilor Acest procedeu a cunoscut o continua dezvoltare in ultima perioada. Tot mai multe persoane isi doresc o albire a dintilor, deoarece dintii isi schimba in timp culoarea si se ingalbenesc din cauza anumitor factori (fum de tigara, diferite alimente si bauturi alcoolice). |
Albirea dintilor se face numai daca este cu adevarat necesar, existand doua tipuri de albire.
Unul consta in confectionarea unor gutiere din material plastic transparent, in care se aplica gel de albire. Aceasta metoda este mai ieftina, insa tratamentul dureaza mai mult timp, in functie de concentratia gelului.Cea de-a doua metoda, mai scumpa dar si mai rapida (2 ore), este metoda aplicarii unor geluri pe suprafata dintilor si activarea lor cu o sursa de lumina speciala. Albirea tine maxim 2 ani, daca nu se consuma bauturi si alimente colorate.
Sfaturi
Pentru a preveni patarea si deteriorarea dintilor, urmeaza cu strictete urmatoarele sfaturi:
- spala-te pe dinti in mod regulat, folosind in acelasi timp apa de gura si ata dentara
- consulta-ti dentistul o data la 6 luni
- renunta la fumat
- evita consumul excesiv de ceai, cafea si alte alimente care pot pata dintii.
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Produsele care nu trebuie sa-ti lipseasca din kitul de frumusete, din aceasta toamna Mereu tanara, mereu frumoasa - Vedetele te invata cum! Trucuri pentru a arata excelent dimineata! Subiecte de pe forum: Ingrijirea dintilor Pasta de dinti Tratamente pentru unghii si par |


