5 reguli pentru o igiena orala corecta

5 reguli pentru o igiena orala corecta

Redactor Divahair.ro

Potrivit specialistilor, o igiena orala corecta inseamna mai mult decat simplul periaj al dintilor cu care te-ai obisnuit dimineata si seara. Pentru o dantura frumoasa si sanatoasa, medicii dentisti recomanda urmatoarele reguli de baza:

1.In primul rand, pasta de dinti si periuta de dinti trebuie alese in functie de starea de sanatate a cavitatii bucale. In cazul in care medicul dentist depisteaza o anumita afectiune, acesta iti poate recomanda o pasta de dinti specializata, cu actiune complementara procedurilor efectuate in cabinetul stomatologic.  Totodata, este bine sa eviti pastele de dinti cu nivel ridicat de abrazivitate, deoarece acestea agreseaza dantura. In ceea ce priveste periuta de dinti, este recomandat ca aceasta sa aiba perii medii sau moi, pentru ca o periuta cu perii prea aspri zgarie dintii si gingiile, chiar daca ai impresia ca iti curata mai bine dantura. 

2.Periajul dentar trebuie facut de doua ori pe zi, dimineata si seara. Este important sa fie efectuat in mod corect, pentru a nu rani smaltul si gingia. Medicul dentist Adina Vlasceanu explica cum trebuie executat un periaj corect: „Pentru dintii superiori, periajul se incepe de la nivelul implantarii dintelui in gingie spre marginea libera a acestuia, iar la dintii inferiori, invers. " Daca procedam exact pe dos si ne periem de la marginea libera a dintelui spre gingie, nu facem altceva decat sa luam tot ce e pe suprafata dintelui si sa impingem sub gingie. Este o tehnica ce agreseaza in plus gingiile prin impingerea filmului bacterian sub acestea. 
 

3.Pentru o curatare eficienta a spatiilor greu accesibile periutei de dinti, specialistii recomanda folosirea atei dentare, dupa fiecare masa.


Astfel, se reduce riscul aparitiei cariilor in spatiile interdentare sau pe partea interioara a dintilor.

4.Ca sa te asiguri ca elimini complet resturile alimentare din cavitatea bucala, se recomanda clatirea cu apa de gura care are un efect antibacterian si astringent. Apa de gura poate fi folosita dupa fiecare periaj, la finalul procesului de ingrijire orala, dar si dupa ce ai mancat, daca doresti sa elimini resturile si sa ai o senzatie de prospetime.  Specialistii recomanda o clatire a gurii timp de 30 de secunde, suficienta pentru prevenirea unor potentiale afectiuni.

5. Este foarte important sa faci un control la medicul dentist si un detartraj profesional o data la sase luni. Astfel, poti afla care este starea sanatatii tale la nivelul cavitatii bucale.

Pentru dinti si gingii sanatoase, dar si pentru un zambet frumos, foloseste intreaga gama destinata ingrijirii cavitatii bucale: pasta de dinti, periuta de dinti, apa de gura si ata dentara.

Articolul urmator
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Cum să spargi corect ouăle ca să nu te îmbolnăvești. Mulți procedează greșit
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    San (anonim)
    2 ianuarie 2012 13:01

    Ioana, e buna, dar sa fie fara zahar, cum sunt pastilutele de orbit sau care mai sunt.

    ioana (anonim)
    10 mai 2011 17:05

    eu am citit ca si guma de mestecat te ajuta sa ai dintii sanatosi si o igiena orala corecta. eu mestec guma dupa masa si am o dantura santoasa. in plus, ma spal de doua ori pe zi

    andrei (anonim)
    9 mai 2011 18:06

    eu apa de gura nu am folosit prefer sa ma clatesc cu apa minerala si am dintii frumosi