De ce bunica maternă este cea mai importantă ființă din viața copilului

De ce bunica maternă este cea mai importantă ființă din viața copilului

Ramona Jurubita

Mulți oameni asociază copilăria cu imaginea bunicilor, mai ales dacă au fost crescuți de aceștia. Poate că te numeri și tu printre persoanele care a avut părinții plecați în străinătate sau angajați în domenii care îi țineau foarte mult departe de casă.

Dacă ți-ai petrecut primii ani din viață în ograda bunicilor, sigur ai și acum în minte învățăturile primite de la ei. Dar te-ai gândit vreodată la semnificația legăturilor dintre tine și acești oameni dragi sufletului tău?

Chiar dacă îi iubești pe toți în mod egal, teoriile științifice dovedesc faptul că există o legătură genetică mai puternică între bunicile materne și nepoți. Fie că vrei sau nu să crezi, mama femeii care te-a născut îți influențează viața în mod involuntar.

Fetiță care își îmbrățișează bunica și o sărută pe obraz.

Potrivit oamenilor de știință, fiecare dintre noi primește ceva special de la bunica maternă, în afară de iubire și afecțiune. Da, ai tot dreptul să te gândești că îi semeni fizic, dar nu este vorba despre acest fapt deja cunoscut de toată lumea. Asemănarea de pe chipurile voastre este oricum vizibilă încă din primii tăi ani de viață și ai avut destul timp să o observi.

Ce avem în comun cu bunicii noștri?

Genele sunt unitățile de bază ale eredității, alcătuite din ADN. Potrivit geneticii, oamenii împart în medie 25% din ADN-ul lor cu nepoții, procentul exact depinzând de schimbul de ADN. Moștenim genele atât de la bunicii noștri de sex masculin, cât și de la cei de sex feminin.

Potrivit științei, bunicile din partea mamei au un grad mai mare de influență asupra urmașilor. Au o legătură mai strânsă cu nepoții lor, fiindcă ele dau naștere mamelor care, la rândul lor, dau naștere copiilor. În multe familii, aceste doamne speciale tind să simtă mai multă responsabilitate față de copii și să petreacă mai mult timp cu ei.

Nu doar conexiunea psihologică face ca rolul lor să fie atât de important. Chiar s-au făcut cercetări în acest sens și au apărut unele teorii care sugerează că, din punct de vedere genetic, bunicile paterne și materne investesc în mod inegal în nepoții lor.

Unul dintre studii arată că diferența dintre aceste persoane în ceea ce privește legătura cu nepoții lor poate fi explicată prin prezența cromozomului X.

Bunicile materne au o legătură X de 25% atât cu nepoții, cât și cu nepoatele, în timp ce bunicile paterne transmit unul dintre cromozomii lor X nepoatelor, dar nu și nepoților. Prin urmare, bunicile paterne au o înrudire X de 50% cu nepoatele și de 0% cu nepoții.

O altă teorie sugerează că așa-numita "incertitudine paternă" poate influența în mare măsură motivația bunicilor de a avea grijă de nepoții lor.

Incertitudinea paternă este un fenomen prezent în rândul masculilor din familie, care nu sunt întotdeauna siguri că își cresc proprii copii. Din moment ce nu ei le dau naștere, se pot îndoi de legătura dintre ei. Pe termen lung, acest sentiment poate diminua angajamentul rudelor paterne, inclusiv al părinților tatălui, în comportamentul de îngrijire a urmașilor.

În același timp, o femeie este întotdeauna sigură că ea a dat naștere copilului său, creându-se astfel cea mai puternică legătură de familie de-a lungul generațiilor.

Teoria elaborată de romancierul, eseistul și dramaturgul chilian Alejandro Jodorowsky sugerează același lucru: dintre toți cei patru bunici, suntem cel mai strâns legați de bunicile noastre materne. Conform ideii sale, genele pot "sări" o generație și pot fi transmise direct la noi. Pare de necrezut, dar se poate dovedi tocmai prin asemănarea izbitoare dintre unii oameni și bunicii lor.

Acest autor crede că, în afară de materialul biologic, mamele transmit emoții fiicelor, care mai târziu ajung să fie transmise copiilor lor.

Tu ai simțit vreodată că există o legătură puternică între tine și femeia care i-a dat viață mamei tale?
Este important să cunoști aceste detalii ca să înțelegi cât de interesantă este genetica și să știi care sunt rădăcinile tale.

Pentru că relațiile dintre oameni și rude nu țin cont, de multe ori, de legăturile genetice, ar trebui să ne prețuim bunicii, indiferent dacă sunt părinții mamei sau ai tatălui. Toți ne vor binele, au grijă de noi și ne oferă sfaturi înțelepte.

Citește și: Puterea celor șapte generații. De ce este important să construiești relații strânse cu cei dragi

Surse foto: iStock

Surse articol: BrightsideUniversity of CambridgeParenthotline

Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.