10 lecții de viață pe care le-am învățat de la bunica mea și pentru care îi sunt veșnic recunoscătoare

10 lecții de viață pe care le-am învățat de la bunica mea și pentru care îi sunt veșnic recunoscătoare

Cristina Gherghina

Dacă privim în urmă, la viața bunicilor noștri, ne vom da seama de curajul de care au dat dovadă de-a lungul timpului și cu ajutorul căruia au înfruntat cele mai grele lupte care pentru noi nu sunt decât niște rânduri într-o carte de istorie. 

Unii dintre ei au străbătut kilometri întregi pentru a obține libertatea la care râvneau, pentru a supraviețui războaielor, genocidelor, opresiunilor, fabricilor. Sunt niște adevărați supraviețuitori. 

Bunica mea scumpă și-a trăit viața exact în modul în care o facem mulți dintre noi. A prosperat și a făcut față fiecărei zile negre cu zâmbetul pe buze.

lectii de la bunica

A oferit mai multă dragoste și compasiune decât oricare altă persoană pe care am cunoscut-o. Prezența ei în familie a avut un impact uriaș. 

Pentru mulți, bunica reprezintă aceea persoană care este mereu acolo să te sprijine, să îți ofere dulciuri pe ascuns fără să te vadă părinți sau să îți citească o poveste înainte de culcare. Pentru mine, bunica a însemnat toate aceste lucruri, dar mai mult decât atât, a fost o adevărată EROINĂ. 

Îmi amintesc și acum de poveștile sale de viață și de cum de fiecare dată parcă era pe punctul de a izbucni în lacrimi, dar nu o făcea. Nu dorea să mă descurajeze. În schimb, a avut mereu grijă să mă învețe de bine. 

Chiar dacă acum nu mai este prezentă fizic în viața mea, o simt în sufletul și inima mea. Va avea mereu un loc special acolo. Aș da orice să îi mai pot auzi vocea, măcar o dată. De fiecare dată când sufletul mi se sfâșie de dorul ei, îmi amintesc de lecțiile pe care le-am învățat de la ea. 

Iar acum vreau să împărtășesc cu tine cele 10 lecții de viață pe care le-am învățat de la bunica mea dragă: 

  1. Profită de orice șansă pe care ți-o oferă viața și nu renunța niciodată la ce îți dorești să obții. Nu știi niciodată pe unde te-ar putea duce viața. 
  2. Iubește la nesfârșit. Iubește până la ultima picătură și apoi continuă să iubești. Indiferent pe cine întâlnești, nu judeca pentru că nu știi ce fel de luptă duce în interiorul său. Tratează-i pe ceilalți exact în modul în care îți dorești să fi tratată.
  3. Fii fericită chiar și atunci când simți că nu poți. Doar zâmbește și fericirea va veni de la sine. Dă drumul la muzică și cântă, dansează. Folosește-ți imaginația. 
  4. Melodiile country clasice reprezintă cel mai bun remediu atunci când haosul vieții pune stăpânire pe tine. Versurile sunt autentice și oneste. Simte muzica și lasă-te purtată de val.
  5. Trebuie să crezi că există ceva mai măreț decât tine, decât familia ta. Lumea este un tărâm nesfârșit de surprize.
  6. Nu-ți fie frică să te murdărești pe mâini, fie în bucătărie, fie în grădină. 
  7. Este perfect în regulă dacă vrei să joci fotbal sau oricare alt sport pe care îl joacă de obicei băieții. Nu îți impune limite. Dacă ești mai pricepută decât ei, arată-le. Arată lumii întregi.
  8. Citește cu regularitate. O persoană care își păstrează mintea activă, este o persoană sănătoasă. 
  9. Râzi de tine. 
  10. Aventurează-te, găsește dragostea, stabilește legături autentice. Continuă să înveți pe tot parcursul vieții tale. Și mănâncă și felia aceea de tort la care râvnești cu atâta poftă. O viață avem. 

Viața este plină de suișuri și coborâșuri, dar asta nu înseamnă că nu ne putem bucura de ea. Până la sfârșitul ei vom avea parte de atâtea momente fie frumoase, fie mai puțin frumoase, dar important este să învățăm din ele și să profităm de fiecare ocazie pe care ne-o așterne viața în cale.

Nu pierde timpul, pentru că, deși nu ne dăm seamă, acesta este atât de scurt. Ascultă-ți inima! Ascultă-ți bunica, pentru că va veni un moment în viață când îți vei aminti de toate vorbele ei și îți vei dori din tot sufletul să mai fie lângă tine și să îi asculți vocea blândă care parcă îți mângâie sufletul. 

Surse foto: Istock

Articolul urmator
7 lucruri care atrag sărăcia și ghinionul în viața ta
7 lucruri care atrag sărăcia și ghinionul în viața ta
Ce fel de bunică vei fi?
Incepe quiz
Ce fel de bunică vei fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.